Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επαίνεσε το προσωπικό στο νοσοκομείο αλ Σίφα της Γάζας σήμερα επειδή κάνει «ό,τι μπορεί» για να φροντίσει ασθενείς παρά το γεγονός ότι το συγκρότημα έχει περικυκλωθεί από ισραηλινές δυνάμεις που θέλουν να ‘εξαφανίσουν’ τη Χαμάς.
Το νοσοκομείο σταμάτησε να λειτουργεί κανονικά από τότε που το Ισραήλ άρχισε την επίθεσή του στη Γάζα μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και έχει ανεπαρκείς προμήθειες σε ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και βασικό εξοπλισμό.
Το Ισραήλ λέει ότι κάτω από το νοσοκομείο βρίσκεται υπόγειο κρησφύγετο μαχητών της Χαμάς. Η ισλαμιστική οργάνωση το αρνείται αυτό.
«Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν επαρκή τρόφιμα, ότι το προσωπικό πασχίζει να βρει πόσιμο νερό διότι οι δεξαμενές νερού έχουν καταστραφεί, αλλά και πάλι κάνει ό,τι μπορεί για να συνεχίσει να προσφέρει ιατρική βοήθεια για τους βαριά νοσούντες ασθενείς που έχουν», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις στη Γενεύη. «Στην πραγματικότητα συνεχίζουμε να περιγράφουμε το αλ Σίφα ως ένα νοσοκομείο που λειτουργεί λόγω των ηρωικών προσπαθειών που καταβάλλει το προσωπικό».
Η Χάρις δήλωσε ότι το αλ Σίφα έχει τώρα 700 ασθενείς, πάνω από 400 μέλη ιατρικού προσωπικού και περίπου 3.000 εσωτερικά εκτοπισμένους. Η ίδια δήλωσε ότι τις τελευταίες 48 ώρες έχουν αναφερθεί 20 θάνατοι μεταξύ των νοσηλευόμενων αν και η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη.
«Όλοι σε αυτό το νοσοκομείο είναι σε πραγματικά, πραγματικά κακή κατάσταση», δήλωσε η ίδια. «Εμείς, ως διεθνής κοινότητα, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τους βοηθήσουμε. Ο καλύτερος τρόπος θα είναι να σταματήσουν τώρα οι εχθροπραξίες. Το βάρος να δοθεί στο να σωθούν ζωές, όχι στο να χάνονται».
«Με κάποιο τρόπο η αντίληψη ότι το νοσοκομείο πρέπει να είναι ένα ασφαλές καταφύγιο, ένα μέρος όπου οι άνθρωποι πηγαίνουν για να γιατρευτούν, να λάβουν φροντίδα όταν έχουν δυσκολίες, όταν βρίσκονται σε ανάγκη, αυτό έχει ξεχαστεί», δήλωσε η Χάρις.
«Φαίνεται να υπάρχει μια τάση να τα μετατρέψουμε σε σημεία θανάτου, απόγνωσης και κινδύνου, το οποίο δεν θα πρέπει να συμβεί ποτέ».
Το Ισραήλ δήλωσε ότι ένοπλοι της Χαμάς σκότωσαν πάνω από 1.200 ανθρώπους και συνέλαβαν περίπου 240 άλλους ως ομήρους στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου. Υγειονομικοί αξιωματούχοι στην υπό ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα δηλώνουν ότι πάνω από 11.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές επιθέσεις έκτοτε.
Το Ισραήλ, που αποκλείει κατάπαυση πυρός, η οποία όπως υποστηρίζει θα δώσει τη δυνατότητα στη Χαμάς να ανασυνταχθεί, αρνείται ότι το αλ Σίφα τελεί υπό πολιορκία και λέει ότι οι δυνάμεις του θα ανοίξουν διόδους για να διαφύγουν αυτοί που βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο.
Υγειονομικοί και αξιωματούχοι εντός του νοσοκομείου λένε ότι αυτό δεν ισχύει και όσοι προσπαθούν να φύγουν έχουν δεχθεί πυρά. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να διασταυρώσει ανεξάρτητα την κατάσταση.