20 C
Athens
17.5 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    Γιατί ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ. ανησυχούν με την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή – Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας

    Με προσοχή παρακολουθούν ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ. τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, προσπαθώντας αφενός να αυξηθεί η προσοχή στα σύνορα – υπό το φόβο διέλευσης υπόπτων για τρομοκρατία – και αφετέρου να εκπονηθεί ένα όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό σχέδιο για να απλωθεί δίχτυ ασφαλείας γύρω από ισραηλινούς, αμερικάνικους και ιρανικούς στόχους επί ελληνικού εδάφους.

    Οι υπηρεσίες που σηκώνουν το «βάρος» είναι η Αντιτρομοκρατική και οι αρμόδιες διευθύνσεις της ΕΥΠ, καθώς δίνεται μεγάλη έμφαση στη συγκέντρωση πληροφοριών. Παράλληλα, σε διεθνές επίπεδο υπάρχει ανησυχία για αύξηση των μεταναστευτικών ροών το επόμενο διάστημα.

    Για το θέμα της ασφάλειας υπάρχουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που δεν αποκλείουν την εκδήλωση τρομοκρατικών επιθέσεων σε ευρωπαϊκές χώρες.


    Η χώρα μας ποτέ δεν βρισκόταν στο «κάδρο» εξτρεμιστών, ωστόσο, η εμπειρία των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ έχει δείξει ότι η Ελλάδα έχει χρησιμοποιηθεί κατ’ επανάληψη ως «χώρα διέλευσης» και ως «χώρα απόκρυψης». Δεδομένων των συνθηκών, όπως εξηγούν στο ieidiseis αρμόδιες πηγές, τρομοκρατικές επιθέσεις -με τη μορφή ‘εκδίκησης’ για όλα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή- θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Επίσης, δε μπορεί κάποιος να αποκλείσει ότι εξτρεμιστές θα επιχειρήσουν να μετακινηθούν από εμπόλεμες ζώνες προς την Ευρώπη.

    «Η εμπειρία έχει δείξει ότι χρησιμοποιούν και τους μεταναστευτικούς δρόμους για να πετύχουν τη μετακίνησή τους. Αυτό που ανησυχεί είναι ότι το σκηνικό αυτό θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και έτσι κανείς δε θα μπορεί για καιρό να εφησυχάσει. Πρέπει να τονίσουμε ότι η Ελλάδα είναι ένας τόπος που πρέπει να θεωρείται ασφαλής τουριστικός προορισμός. Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία μας και αυτό δεν πρέπει να διασαλευτεί. Για παράδειγμα τη χώρα μας επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες Ισραηλινοί και Αμερικανοί τουρίστες. Αυτοί θα πρέπει να συνεχίσουν να αισθάνονται ασφαλείς. Δεν αποκλείεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να γίνει ανανέωση των σχετικών εντολών για την εποπτεία σημείων όπου καταφθάνουν μαζικά Ισραηλινοί τουρίστες. Αντίστοιχες εντολές είχαν δοθεί από την ΕΛ.ΑΣ. και κατά το παρελθόν», προσθέτουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης.


    Στην Αττική οι περιπολίες γύρω από ισραηλινούς, αμερικάνικους και ιρανικούς στόχους έχουν ενταθεί. Στα μέτρα συνδράμουν και οι ομάδες ΟΠΚΕ. Ωστόσο επειδή έγινε μεγάλη προσπάθεια για να αποδεσμευτούν οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί από τις στατικές φυλάξεις (προς όφελος της αστυνόμευσης) αυτή τη φορά επιτηρούν εν κινήσει τους στόχους.

    Στα σύνορα έχουν δοθεί εντολές για αυξημένους ελέγχους, ενώ παράλληλα απλώνεται «πληροφοριακό δίχτυ» στις δομές φιλοξενίας μεταναστών. Σε όλη τη χώρα «σκανάρονται» άτομα που έχουν χαρτογραφηθεί κατά το παρελθόν ως πρόσωπα που θα μπορούσαν να διατηρούν επαφές με εξτρεμιστές που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες, όπως και άτομα που χαρακτηρίζονται ως εν δυνάμει ριζοσπαστικοποιημένα. Μεγάλη βαρύτητα δίνεται και στη «σάρωση» συγκεκριμένων προφίλ στα socialmedia. Μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στο TikTokκαι στο Telegram.

    Η συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών και Αστυνομιών με τις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας έχει ενταθεί και ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου το επίπεδο ασφαλείας των μέτρων αναβαθμίζεται έτι περαιτέρω μετά την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Μία από τις χώρες, της οποίας οι υπηρεσίες ασφαλείας είναι σε ανοιχτή γραμμή με την ΕΥΠ, είναι η Γαλλία, η οποία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Η έκθεση της ΕΥΠ

    Τον κώδωνα του κινδύνου για τη διεθνή τρομοκρατία κρούει η έκθεση προτεραιοτήτων και τομέων δράσης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, στην οποία σημειώνεται ότι συντρέχουν λόγοι αυξημένης επαγρύπνησης και στη χώρα μας λόγω της ενδεχόμενης διέλευσης ατόμων που μετακινούνται από και προς τις εμπόλεμες ζώνες με «αδιευκρίνιστους σκοπούς».

    Σε ρεπορτάζ σημειώνονταν τα βασικά συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης της ΕΥΠ για την περίοδο 2022-2023, στην οποία υπογραμμίζεται ότι η διεθνής τρομοκρατία είναι σημαντική απειλή και για την Ελλάδα: «Η γεωγραφική θέση της χώρας στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και το γεωπολιτικό της αποτύπωμα συνιστούν πρόσθετο λόγο επαγρύπνησης».

    Μία από τις ανησυχίες των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών είναι η «ανάμειξη» εξτρεμιστών στις μεταναστευτικές ροές, όπως και η χρησιμοποίηση της χώρας μας ως «μεταβατικού σταθμού» έως ότου μεταβούν σε κάποια άλλη χώρα της Ε.Ε. Παράλληλα, η ΕΥΠ σημειώνει τον κίνδυνο από μελλοντικές αποφυλακίσεις καταδικασθέντων για τρομοκρατία ή ατόμων που ριζοσπαστικοποιήθηκαν μέσα στη φυλακή:

    «Η Υπηρεσία καλείται σε συνεργασία με τους εθνικούς και διεθνείς εταίρους της, να συνδράμει επίσης στην έγκαιρη πληροφόρηση για την ενδεχόμενη παρείσφρηση τρομοκρατών στις μεταναστευτικές ροές και τη χρησιμοποίηση της ελληνικής επικράτειας, πριν τη μετάβαση τους σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα (…) Στο πλαίσιο αυτό, παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς κινδύνους για την εθνική ασφάλεια ή/και τις σχέσεις με τρίτες χώρες που μπορεί να πηγάζουν από τη δράση ατόμων ή και ομάδων στις δομές φιλοξενίας μεταναστών και παρεμβαίνει βοηθώντας στην καλύτερη κατανόηση καταστάσεων και κινδύνων για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, με στόχο τη λήψη μέτρων, που μπορεί να κυμαίνονται από την παρακολούθηση κινήσεων, έως την απέλαση ή/και μετεγκατάσταση διακριτών ή/και οργανωμένων ομάδων σε άλλες δομές (…) Συγχρόνως, οι έρευνες και οι συνεργασίες εστιάζονται και στους κινδύνους από τη μελλοντική αποφυλάκιση καταδικασθέντων για τρομοκρατία ή εγκληματιών που ριζοσπαστικοποιήθηκαν στη φυλακή».

    Ειδική μνεία γίνεται στη χρήση των νέων τεχνολογιών. Επισημαίνεται ότι οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν ακόμα και διαδικτυακά παιχνίδια για να καταφέρουν το σκοπό τους:

    «Η συστηματική αξιοποίηση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η δυνατότητα ανάληψης άμεσης δράσης στα πεδία των μαχών και η διεύρυνση της δεξαμενής ριζοσπαστικοποίησης και στρατολόγησης τρομοκρατών, είχε ως αποτέλεσμα την κινητοποίηση και ένταξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις ενός ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού ατόμων από όλο τον κόσμο. Η τζιχαντιστική προπαγάνδα στον χώρο του διαδικτύου εξελίχθηκε και πραγματοποιείται κυρίως μέσα από κρυπτογραφημένες πλατφόρμες επικοινωνίας, διάφορα «fora» στο «σκοτεινό διαδίκτυο» (dark web), με την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και πλατφορμών επικοινωνίας διαδικτυακών παιχνιδιών».



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ