Ανάλυση της Washington Post στέκεται στο γιατί μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της δυτικής ακτής των ΗΠΑ και της Καλιφόρνια, το Λος Άντζελες, ήταν απροετοίμαστο τόσο για την κλιματική αλλαγή όσο και για τις φωτιές, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 11 ανθρώπους.
Στο οικοσύστημα του Λος Άντζελες που καλύπτεται από βάλσαμο, οι πυρκαγιές στα βουνά αποτελούν ετήσιο φαινόμενο. Αλλά όταν οι φωτιές αυτές εισέβαλαν σε κατοικημένες γειτονιές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 11 ανθρώπους και καταστρέφοντας χιλιάδες σπίτια, η πόλη βρέθηκε ξαφνικά σε κατάσταση επιβίωσης, γράφει αρχικά η Washington Post.
«Ένα κρίσιμο ερώτημα ήταν γιατί η μεγαλύτερη πόλη στην Καλιφόρνια, μια πολιτεία που έχει ξοδέψει χρόνια για να οχυρωθεί ενάντια στις πυρκαγιές, δεν μπόρεσε να σταματήσει τις φωτιές αυτή τη φορά. Οι κρατικοί κανονισμοί απαιτούσαν από τους κατοίκους στις γειτονιές υψηλού κινδύνου να δημιουργούν απομονωμένα, από βλάστηση, αποθέματα γύρω από τα σπίτια τους. Η Καλιφόρνια είχε επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια για να μειώσει την ποσότητα της ξυλώδους καύσιμης ύλης που καίνε οι πυρκαγιές. Διέθετε τη μεγαλύτερη δύναμη πυρόσβεσης στη χώρα» διευκρινίζει το αμερικάνικο μέσο.
Γιατί το Λος Άντζελες ήταν απροετοίμαστο για τις φωτιές
Ωστόσο, μέσα σε λίγες ημέρες, κοινότητες δεκαετιών και αγαπημένα αξιοθέατα εξαφανίστηκαν και οι κάτοικοι αναρωτιούνται γιατί, συμπληρώνει η Washington Post παρουσιάζοντας στη συνέχεια τους λόγους, για τους οποίους κάηκε το Λος Άντζελες.
Οι ειδικοί είπαν ότι διάφοροι βασικοί παράγοντες – συμπεριλαμβανομένης της αστικής εξάπλωσης, της αντίστασης στην εκκαθάριση της βλάστησης γύρω από τα σπίτια και ενός συστήματος ύδρευσης που δεν είναι σχεδιασμένο για να καταπολεμήσει πολλαπλές μεγάλες πυρκαγιές ταυτόχρονα – άφησαν το Λος Άντζελες εκτεθειμένο στην καταστροφή.
«Καθώς η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί τη ζέστη ρεκόρ, αφήνοντας τις πλαγιές των λόφων προετοιμασμένες για πυρκαγιές που αναπτύσσονται γρήγορα σε μαζικές πυρκαγιές, οι παράγοντες αυτοί οδήγησαν στην καταστροφή» παρουσιάζει η Washington Post.
«Υπήρχαν πολλά που θα μπορούσαν και θα έπρεπε να είχαν γίνει» δήλωσε ο Timothy Ingalsbee, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης Firefighters United for Safety, Ethics and Ecology με έδρα το Όρεγκον.
«Δεκαετίες πριν μάθουμε για την κλιματική αλλαγή, γνωρίζαμε ότι αυτού του είδους η αστική εξάπλωση ήταν ένας μεγάλος κίνδυνος».
Οι ατέλειες σχεδιασμού που επιδείνωσαν τις πυρκαγιές μαστίζουν εδώ και καιρό τη Νότια Καλιφόρνια. Οι δύο κοινότητες που αποδεκατίστηκαν από τις πυρκαγιές, η Altadena και το Pacific Palisades, χτίστηκαν πριν από δεκαετίες στους πρόποδες βουνών που καίγονται συχνά.
Διασπαρμένες με μονοκατοικίες που παρατάσσονται σε στενούς, ελικοειδείς δρόμους, είναι δύσκολο να υπερασπιστούν και δύσκολο να εκκενωθούν.
Αυτό που ήταν μια ριψοκίνδυνη κίνηση τότε είναι τώρα πολύ πιο επικίνδυνο, καθώς η ξηρασία, η αυξανόμενη ζέστη και οι τελευταίες δεκαετίες, τροφοδοτούν μεγαλύτερες πυρκαγιές, λένε οι ειδικοί.
Ερευνητές που μελετούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής διαπίστωσαν ότι η σοβαρότητα των πυρκαγιών αυξήθηκε στην Καλιφόρνια κατά 30% μεταξύ της δεκαετίας του 1980 και του 2010.
Οι πιθανότητες να πιάσει φωτιά ένα σπίτι που βρίσκεται πάνω ή κοντά στις άγριες εκτάσεις γύρω και δίπλα στην κομητεία του Λος Άντζελες αυξάνονται μαζί με την ένταση των ακραίων καιρικών συνθηκών.