Αδιάφορη από την πλειοψηφία των πολιτών της χώρας περνάει η εκλογή της ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι στην πρωθυπουργία της Ιταλίας, παρά τα πρωτοσέλιδα και τις μακροσκελείς, όπως πάντα, τηλεοπτικές αναλύσεις για το γεγονός.
Όσο και αν επιχειρεί μερίδα μέσων μαζικής ενημέρωσης να εμφανίσει την Ευρώπη ως «μουδιασμένη» με την εκλογή Μελόνι ή δήθεν προκαλεί «ανατριχίλα» η ανάδειξή της σε πρώτη πρωθυπουργό στην γειτονική χώρα, λόγω των φασιστικών πεποιθήσεων της, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Θα πρέπει άμεσα, οι Δημοκρατικές δυνάμεις να προβληματιστούν με φαινόμενα τύπου Μελόνι, πριν η εκλογή της προκαλέσει ένα κύμα μιμητισμού με απρόβλεπτες διαστάσεις για την Ευρωπαϊκή Ήπειρο.
Η αύξηση της ακροδεξιάς στη Σουηδία
Άλλωστε μην παραβλέπουμε το γεγονός πως πριν την νίκη Μελόνι, είχε προηγηθεί η κατακόρυφη αύξηση του ακροδεξιού κόμματος, «Σουηδοί Δημοκράτες» που έφτασε το 20.6% στις πρόσφατες εκλογές στην χώρα. Αφορμή η μεγάλη αύξηση μεταναστών στη χώρα, με τους Σουηδούς να φοβούνται πως θα μειωθούν οι ελευθερίες στην ίδια τους τη χώρα, προς ικανοποίηση των κοινοτήτων αλλοεθνών που διαβιούν στη Σουηδία. Παρόμοιες προθέσεις παρουσιάζεται και σε άλλες χώρες, όπως η Νορβηγία, η Φιλανδία και η Δανία.
Μην παραλείψουμε να αναφέρουμε και τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής στη χώρα κατά το πρόσφατο παρελθόν , δείγμα του ότι υπάρχει ένα σημαντικό εκλογικό ποσοστό που δείχνει προτίμηση σε ακροδεξιά κόμματα, αυτοί οι ψηφοφόροι δεν εξαφανίστηκαν άλλωστε με την εξαύλωση της Χ.Α, απλά διαμοιράζονται μέχρι να βρουν κάποιο κόμμα που να τους εκφράζει. Αλλά που αποδίδεται η αύξηση των ποσοστών των ακροδεξιών κομμάτων; Πολλές αναλύσεις θα ακουστούν και θα γραφούν, συνήθως αυτό γίνεται για να μην υπάρχει ουσιαστική αναφορά στα πραγματικά αίτια.
Οι αιτίες για την αύξηση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη
Ας μην γελιόμαστε, οι οικονομικές δυσκολίες, η ανασφάλεια για το μέλλον με την πίεση του μέσου νοικοκυριού, η ενεργειακή κρίση και η ανεξέλεγκτη είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο μεταναστευτικών ροών, προκαλούν τα πιο συντηρητικά αντανακλαστικά των Ευρωπαίων. Ουσιαστικά λοιπόν, το πρόβλημα που τροφοδοτεί τα ακροδεξιά κόμματα, είναι η φτώχεια και ο φόβος. Όσο οι κυβερνήσεις των κρατών της Ευρώπης, κάνουν υψηλές πολιτικές αναλύσεις που δεν «αγγίζουν» την κοινωνία, τόσο ακροδεξιά- φασιστικά κόμματα θα αυξάνουν τα ποσοστά τους.