20.1 C
Athens
12.7 C
Thessaloniki
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
More

    Η ελληνική ομάδα κυβερνοασφάλειας στο L&O: «Κλειδί» για το μέλλον η αντιμετώπιση των ψηφιακών απειλών

    Επισκεφθήκαμε το Πανεπιστήμιο Πειραιά για να γνωρίσουμε την Ελληνική ομάδα Κυβερνοασφάλειας ή αλλιώς, ETHICAL HACKERS. Εκεί συναντήσαμε τον κύριο Χρήστο Ξενάκη, επικεφαλής της ομάδας και την κυρία Στέλλα Τσιτσούλα, communication manager, καθώς και τους «προπονητές» και όλους τους ανθρώπους που αποτελούν την ομάδα.
    Η ομάδα των ethical hackers παίζει στα… δάχτυλα την αποκρυπτογράφηση πληροφοριακών συστημάτων που έχουν δημιουργηθεί για να «εισβάλουν» σε άλλα πληροφοριακά συστήματα και στόχος της είναι να «οχυρώσουν» εθνικά και επιχειρηματικά συστήματα υψηλού κινδύνου από τρίτους εισβολείς.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική ομάδα Κυβερνοασφάλειας κατέλαβε την 12η θέση στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι το διήμερο 9-11 Οκτωβρίου
    Ο επικεφαλής της ομάδας και οι συνεργάτες του, μας εξήγησαν χρήσιμα πράγματα για την Κυβερνοασφάλεια, αλλά και κάποια μικρά «μυστικά» του χώρου.
    Πείτε μας δύο λόγια για την δράση της ομάδας. Ποιες ακριβώς είναι οι ενέργειες που κάνει;
    Η ομάδα εδώ και 4+ χρόνια περίπου βρίσκει ταλέντα μέσω των ψηφιακών συστημάτων από εγχώριους διαγωνισμούς, και αναδεικνύει ανθρώπους, όπου με την καθοδήγηση των προπονητών και τις συνεχείς προπονήσεις λαμβάνει μέρος σε διάφορους Ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς σαν αυτόν που θα συμμετέχουμε στο Βουκουρέστι σε λίγες ημέρες. Μέσω του τμήματος ψηφιακών συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, οργανώνουμε την ομάδα που θα μας εκπροσωπήσει στην Ευρώπη. Υπάρχει μια πληθώρα ανθρώπων που οργανώνουν όλο αυτό που βλέπετε.
    Τα άτομα που αποτελούν την ομάδα είναι επαγγελματίες ή κάτι άλλο;
    Τα άτομα της ομάδας είναι φοιτητές ηλικίας 17-25 ετών, όπου επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια από εγχώριους διαγωνισμούς και αποτελούν την εθνική ομάδα.
    Πόσο πιστεύετε ότι μπορεί να συμβάλει μια τέτοια ομάδα σε κρατικούς φορείς ή οργανισμούς;
    Η ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων είναι το μέγιστο από πλευράς ασφάλειας που πρέπει να έχει μια επιχείρηση ή οργανισμός. Ήδη πολλοί οργανισμοί, και πρώτο το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής συστήνει ειδική ομάδα και επενδύει ακόμα περισσότερο στην κυβερνοασφάλεια.
    Γιατί είναι σημαντικό οι οργανισμοί να επενδύουν για την προστασία της IT υποδομής τους;
    Οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας τόσο για τα δικά τους συστήματα όσο και για την διαχείριση των δεδομένων των πελατών και όποιων άλλων διαχειρίζονται. Η πληροφορία πρέπει να κρυπτογραφείται και να αποθηκεύεται με ασφάλεια. Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιώς και μελλοντικοί εργαζόμενοι, με την σωστή καθοδήγηση βγαίνουν επαγγελματίες και εξειδικευμένοι στον τομέα της ασφάλειας, που θα βοηθήσουν στο μέλλον για να αντιμετωπίσουμε τις ψηφιακές απειλές.
    «Ξεκίνησα το hacking όταν ήμουν 9 ετών»!
    Ο Γιώργος μέλος της ομάδας των ethical hackers μας δήλωσε: «Ξεκίνησα από 9 ετών την ενασχόληση μου, όταν και πήρα τον πρώτο υπολογιστή. Αναπολώ τα χρόνια εκείνα και γελάω, γιατί είχα γεμίσει τον υπολογιστή μου ιούς, αλλά το ευχαριστιόμουν, γιατί μάθαινα μέσα απο αυτό. Στην πορεία προχώρησα παραπάνω στον προγραμματισμό και στο hacking. Είχα δει διάφορα πράγματα στο διαδίκτυο που με παρακίνησαν να ασχοληθώ με αυτό, και αποφάσισα ό,τι κάνω να το κάνω σωστά. Στα 13 μου άρχισα να ασχολούμαι πιο πολύ και έκτοτε μόνος μου το επέκτεινα, καθώς από το σχολείο δεν είχα την απαραίτητη υποστήριξη».



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ