Η αντίστροφη μέτρηση για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με το ηχητικό ντοκουμέντο της συνομιλίας του τέως υπουργού κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, ξεκίνησε, με τον εισαγγελέα που έχει παραλάβει το σχετικό αρχείο (usb) να μελετά τις περαιτέρω κινήσεις του: Αν, δηλαδή, θα προχωρήσει ή όχι σε έρευνα και αν τελικά προχωρήσει προς ποια κατεύθυνση η έρευνα αυτή θα κινηθεί.
Σε πρώτη φάση πάντως σίγουρα θα πρέπει να πιστοποιηθεί από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών η γνησιότητά του συγκεκριμένου αρχείου. Πάντως η όποια απόφαση της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής και συγκεκριμένα του προϊσταμένου της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ευ. Ιωαννίδη σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με το συγκεκριμένο αρχείο δεν αποκλείεται να γίνει γνωστή και σήμερα.
Όπως πάντως ανέφεραν νομικές πηγές, ηχογραφημένο αρχείο μπορεί να αξιοποιηθεί ποινικά εφόσον αφορά υπόθεση οικονομικού εγκλήματος ή διαφθοράς. Και αυτό γιατί το άρθρο 14 το ν. 4637/2019 ορίζει ότι μπορεί να ληφθεί υπόψη σε πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, εφόσον μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό οι εισαγγελείς. Και βέβαια στις περιπτώσεις που θεωρείται δικαιολογημένη η χρήση του για την απόδειξη της αλήθειας , η βλάβη που προκαλεί είναι μικρότερη από το επιδιωκόμενο όφελος και δεν προσβάλει την ανθρώπινη αξία.
Το ηχητικό ντοκουμέντο με τη συνομιλία των δυο ανδρών (Παππά – Μιωνή) διαβιβάστηκε στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής.
Στο φάκελο αυτό περιλαμβάνεται, αντίγραφο της ηχογραφημένης συνομιλίας του κ. Παππά με τον κ. Μιωνή, όπως και το συνοδευτικό έγγραφο του τελευταίου. Ακόμη στον φάκελο περιλαμβάνονται τα πρακτικά της συνεδρίασης της 22ης Ιουνίου της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, τα πρακτικά της διήμερης κατάθεσης του κ. Παππά τον περασμένο Μάρτιο αλλά και η κατάθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Όπως έγινε γνωστό η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή διαβίβασε το φάκελο στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών σύμφωνα με το άρθρο 38 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας βάσει του οποίου «οι ανακριτικοί υπάλληλοι οφείλουν να ανακοινώσουν χωρίς χρονοτριβή στον αρμόδιο εισαγγελέα οτιδήποτε πληροφορούνται με κάθε τρόπο για αξιόποινη πράξη που διώκεται αυτεπαγγέλτως. Η ανακοίνωση γίνεται γραπτώς και πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν και αφορούν την αξιόποινη πράξη, τους δράστες και τις αποδείξεις».