Την κυβέρνηση σε κίνηση έχει βάλει η «σπουδή» υπουργών και βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, ώστε να εξισωθούν τα μισθολόγια των σωμάτων ασφαλείας (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό) με αυτά των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια την Παρασκευή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, κατά την αυριανή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης θα «κλείσει το μάτι» για αυξήσεις σε όλους τους ένστολους, πλην όμως προς το τέλος της χρονιάς, οπότε και προγραμματίζεται να λάβουν και την έξτρα αύξηση τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι τόσο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και όλοι οι ένστολοι, θα λάβουν την 1η Απριλίου την αύξηση των 30 ευρώ και την 1η Ιουλίου την αύξηση των 100 ευρώ από το επίδομα επικινδυνότητας. Η νέα αύξηση στις Ένοπλες Δυνάμεις, ούτως ή άλλως, προγραμματίζεται για το τέλος του έτους, ενδεχομένως και από 1/1/2026, συνεπώς πιο λεπτομερείς ανακοινώσεις για τα υπόλοιπα μισθολόγια θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο από τη ΔΕΘ.
Εξοικονόμηση κονδυλίων
Βεβαίως, αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν ότι θα πρέπει και οι συναρμόδιοι υπουργοί (Μιχάλης Χρυσοχοϊδης για την ΕΛ.ΑΣ., Βασίλης Κικίλιας για το Λιμενικό, Γιάννης Κεφαλογιάννης για την Πυροσβεστική) να κάνουν με τη σειρά τους την αντίστοιχη άσκηση περιστολής δαπανών που έκανε και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, προκειμένου να ανακοινωθούν οι αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Σημειωτέον, για την ειδική περίπτωση των Ενόπλων Δυνάμεων υπήρχαν συνεννοήσεις επί μήνες με το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο, ενώ η κυβέρνηση τις αντιμετωπίζει ως ad hoc περίπτωση, όπως είχε γίνει και με τις αυξήσεις των γιατρών του ΕΣΥ.
Υπό αυτό το πρίσμα, υπάρχει δυσφορία στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια για τον τρόπο που έβαλαν το ζήτημα στη δημόσια συζήτηση υπουργοί της κυβέρνησης, με τον Βασίλη Κικίλια να ανοίγει τον «χορό» σήμερα στην ΕΡΤ και τον Άδωνι Γεωργιάδη να ακολουθεί.
Βεβαίως, από εκεί και μετά πήραν σειρά και αρκετοί βουλευτές της ΝΔ που τοποθετούνται υπέρ των αυξήσεων σε όλα τα ειδικά μισθολόγια. «Οι ανακοινώσεις γίνονται από τον πρωθυπουργό και όχι από τους υπουργούς και πάντα σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο» παρατηρούσε αρμόδια κυβερνητική πηγή.
Γιατί έγινε η εξαίρεση της άμυνας
Κυβερνητικές πηγές πάντως στέκονται και ειδικότερα στην περίπτωση του υπουργείου Άμυνας. Αναφέρουν ότι πλέον οι δαπάνες της άμυνας αντιμετωπίζονται από την Ε.Ε. ως εξαίρεση, με αποτέλεσμα και λόγω της ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής να υπάρχουν επιπρόσθετα δημοσιονομικά περιθώρια.
Επίσης, τονίζουν ότι υπήρχε ανάγκη άμεσης παρέμβασης λόγω του μικρού ενδιαφέροντος πλέον για τις εισαγωγές στις Στρατιωτικές Σχολές, αλλά και λόγω του κύματος παραιτήσεων στο Πολεμικό Ναυτικό. Τέλος, αναφέρουν ότι με την περιστολή δαπανών και την περικοπή «βαθμοφόρων» από τις Ένοπλες Δυνάμεις, ήτοι περιττού «λίπους» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας βρήκε κονδύλια για να προχωρήσει στην αναγκαία αύξηση αποδοχών.