Ενώ τα σενάρια στη Δύση δίνουν και παίρνουν για επικείμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που είναι πιθανό να λάβει χώρα άμεσα, το Κρεμλίνο αφήνει ανοιχτό παράθυρο στη διπλωματική επίλυση της κρίσης.
Κόντρα στις προβλέψεις του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι για επίθεση από τη Μόσχα αύριο, ημέρα Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, και του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, για ρωσική επιχείρηση εντός της εβδομάδας, ο απεσταλμένος της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, σημειώνει πως η Μόσχα δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία, αν δεν προκληθεί.
«Δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία, αν δεν μας προκαλέσουν να το πράξουμε», είπε χαρακτηριστικά, ενώ έγινε και πιο σαφής, τονίζοντας: «Αν οι Ουκρανοί εξαπολύσουν μια επίθεση εναντίον της Ρωσίας, δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε αν απαντήσουμε. Ή αν αρχίσουν να σκοτώνουν Ρώσους πολίτες οπουδήποτε – στο Ντονμπάς ή όπου αλλού».
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι έτοιμος να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για έναν διάλογο, ωστόσο, που δεν θα αφορά μόνο την Ουκρανία. Οι ανησυχίες της Μόσχας περί την ασφάλεια, άλλωστε, δεν ξεκινούν, ούτε τελειώνουν αποκλειστικά στην Ουκρανία.
Σήμερα η επίσκεψη Σολτς στη Μόσχα
Όλα αυτά, φυσικά, ενώ η κρίση παραμένει οξυμένη, με τις δύο πλευρές να προβαίνουν σε αλληλοκατηγορίες αναφορικά με το ποιος ετοιμάζεται να αναλάβει επιθετική δράση και με τις διπλωματικές μηχανές να εξακολουθούν να εργάζονται στο «κόκκινο»: ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, καλεί τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την παραμεθόριο με την Ουκρανία, με την Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, να τονίζει πως «η ευθύνη μιας αποκλιμάκωσης βρίσκεται ξεκάθαρα στην πλευρά της Ρωσίας και εναπόκειται στη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της».