Το τελευταίο διάστημα στο τραπέζι των συζητήσεων για τον κορονοϊό έχει… πέσει η μείωση του χρόνου της καραντίνας, εξαιτίας της αύξησης κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον.
Όσο περνούν οι ημέρες όλο και περισσότερες χώρες ανακοινώνουν ρεκόρ κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο, καθώς η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον είναι τεράστια. Δεδομένου λοιπόν πως τα κρούσματα έχουν αυξηθεί, είναι επόμενο αυτό να έχει αρνητικές επιπτώσεις και στις επιχειρήσεις, αναφορικά με την παραγωγικότητά τους.
Γι’ αυτό και πλέον συζητιέται όλο και πιο έντονα η μείωση του χρόνου της καραντίνας, τόσο των ασυμπτωματικών ασθενών, όσο όμως και των ανθρώπων οι οποίοι έρχονται σε επαφή με θετικό κρούσμα κορονοϊού.
Σκέψεις για μείωση του χρόνου απομόνωσης (καραντίνα)
Αυτή τη στιγμή ο χρόνος καραντίνας είναι στις δύο εβδομάδες, με παραλλαγές από χώρα σε χώρα, κάτι όμως το οποίο είναι πιθανό να αλλάξει.
Και στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει η σχετική συζήτηση, με δεδομένο πως η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται πως συνοδεύεται από πολύ ήπια συμπτώματα. Το υπουργείο Υγείας και η επιτροπή ειδικών εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του χρόνου απομόνωσης από τις 10 στις 5 ημέρες.
Συγκεκριμένα, έπειτα από τις νέες οδηγίες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στην Αμερικη (CDC), η καραντίνα θα μειωθεί από δέκα ημέρες που ισχύει σήμερα σε πέντε, για τους ασυμπτωματικούς και όσους φέρουν ήπια συμπτώματα. Οι επαγγελματίες υγείας θα μπορούν να επιστρέφουν μόνο με τεστ κορονοϊού, ενώ μετά τη λήξη της καραντίνας, ο ασθενής θα φορά υποχρεωτική μάσκα παντού.
«Η νέα παραλλαγή εξαπλώνεται γρήγορα και μπορεί να επηρεάσει όλες τις πτυχές της κοινωνίας μας», δήλωσε η Rochelle Walensky, διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), αναφερόμενη στην απόφαση.
Η μείωση της καραντίνας αφορά όσους δεν έχουν συμπτώματα ή για εκείνους που δεν έχουν πυρετό και βλέπουν τα υπόλοιπα συμπτώματα να υποχωρούν.
Πιέζουν οι επιχειρηματίες ανά τον κόσμο
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις χωρών στις οποίες οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να πιέζουν τις Κυβερνήσεις για τη μείωση χρόνου καραντίνας, έτσι ώστε να μην αναγκάζονται οι επιχειρήσεις να στερούνται τους εργαζόμενούς τους για δύο εβδομάδες, αλλά για λιγότερες ημέρες, με ότι αυτό συνεπάγεται στην μείωση της παραγωγικότητας.
Στη Μάλτα, μία χώρα η οποία από την αρχή της πανδημίας δεν αντιμετώπιζε ιδιαίτερα έντονα προβλήματα, πλέον καταγράφονται χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, ενώ την Τετάρτη ανακοίνωσε 1.337 νέες μολύνσεις, αριθμός ρεκόρ για τη χώρα.
Γι’ αυτό και οι επιχειρηματίες έχουν αρχίσει να ζητούν από την Κυβέρνηση τη μείωση του χρόνου καραντίνας, καθώς οι δύο εβδομάδες έχουν σημαντική επίπτωση στην οικονομία.
Στο Κεμπέκ αποφάσισαν να δουλεύουν οι εργαζόμενοι με κορονοϊό
Την ίδια ώρα, στον Καναδά και συγκεκριμένα στο Κεμπέκ, αποφάσισαν να δώσουν το ελεύθερο στις επιχειρήσεις να δουλεύουν ακόμη και όσοι εργαζόμενοι ανιχνεύονται με κορονοϊό.
Φυσικά αυτό ισχύει για τους ανθρώπους οι οποίοι δε φτάνουν σε σημείο να νοσηλευτούν.
Οι επιχειρήσεις πλέον στο Κεμπέκ έχουν δικαίωμα να ζητήσουν από τον υπάλληλό τους να δουλέψει με τηλεργασία, προκειμένου να μη χαθούν εργατοώρες.
«Πήραμε την απόφαση ότι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, οι θετικοί στον κορονοϊό εργαζόμενοι θα μπορούν να συνεχίσουν τη δουλειά, με βάση μια λίστα προτεραιοτήτων και διαχείρισης του κινδύνου», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Κριστιάν Ντουμπ.
Μείωση του χρόνου απομόνωσης αποφάσισε η Ισπανία
Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να μειώσει τη διάρκεια της καραντίνας που επιβάλλεται σε άτομα θετικά στην Covid-19 στις 7 ημέρες έναντι 10 που ίσχυε προηγουμένως, την ώρα που ο αριθμός ρεκόρ των μολύνσεων προκαλεί, όπως και αλλού, φόβους αποσταθεροποίησης της οικονομίας.
Αυτό το μέτρο προορίζεται προκειμένου να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της «δημόσιας υγείας» και της «οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ενώπιον δημοσιογράφων, προτού η απόφαση επισημοποιηθεί από το υπουργείο Υγείας, που εξέδωσε σχετικό ανακοινωθέν.
Τα άτομα επαφές που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει, αντιθέτως, να συνεχίσουν να τηρούν μια καραντίνα, η οποία, ωστόσο, μειώθηκε σήμερα από τις 10 στις 7 ημέρες.
Με στόχο πάντα να περιοριστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών, η δημοτική αρχή της Μαδρίτης αποφάσισε ότι ορισμένοι από τους υπαλλήλους της θα μπορούν να εργάζονται παρά το γεγονός ότι θα έχουν ένα θετικό τεστ, εφόσον το ιικό φορτίο τους, και επομένως η μολυσματικότητά τους, κυμαίνονται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.
Και η Αργεντινή μειώνει τις ημέρες καραντίνας
Μετά τις ΗΠΑ, την Ισπανία και άλλες χώρες, η Αργεντινή ανακοίνωσε σήμερα ότι μειώνει την περίοδο καραντίνας για όσους έχουν βρεθεί θετικοί στην Covid-19 στις 7 ημέρες, αντί για 10 που ήταν μέχρι σήμερα, ώστε να περιορίσει τις επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα, λόγω της έκρηξης κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.
Η υπουργός Υγείας Κάρλα Βισότι ανακοίνωσε ότι η περίοδος καραντίνας θα μειωθεί στις 7 ημέρες για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως και στις 5 ημέρες για όσους έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα, υπό την προϋπόθεση ότι είναι εμβολιασμένοι και δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Νέα μέτρα από το πρωί της Παρασκευής – Ρεβεγιόν χωρίς μουσική
Απαγωγή επιχειρηματία: Οι δράστες ζητούν 1 εκατομμύριο ευρώ από την οικογένειά του!
Μυστήριο για τον θάνατο 70χρονης στην Κρήτη – Συνελήφθη ο γιος της
Θεοδωρικάκος: «Με ψυχραιμία, ενότητα και αυστηρή εφαρμογή των μέτρων αντιμετωπίζουμε και αυτό το κύμα της πανδημίας»
Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.