Οι ηλεκτρονικές απάτες σημειώνουν ραγδαία αύξηση στην Ελλάδα, ενώ προφυλακιστέος κρίθηκε ο 37χρονος Πακιστανός ο οποίος φέρεται να είχε ενεργό ρόλο στη δράση της σπείρας που «άδειασε» τους λογαριασμούς τουλάχιστον πέντε πολιτών, αρπάζοντας με τη χρήστη της τεχνολογίας πάνω από 120.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, ο 37χρονος απολογήθηκε την Παρασκευή (16/12) ενώπιον της ανακρίτριας και στη συνέχεια οδηγήθηκε στη φυλακή με τη σύμφωνη γνώμη και του εισαγγελέα.
Υπενθυμίζεται ότι, ήδη από τα 15 άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση έχουν συλληφθεί 8 με έναν μόνο να έχει προφυλακιστεί. Πρόκειται για τον 48χρονο Πακιστανό, ο οποίος δήλωνε άστεγος ωστόσο στο όνομά του είχε 49 ακίνητα ενώ εμφανιζόταν και ιδιοκτήτης επιχειρήσεων.
Πώς είχε στηθεί το κόλπο με τις ηλεκτρονικές απάτες
Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, από κοινού με συνεργούς του, μη ταυτοποιημένους, τουλάχιστον από τις 24 Μαρτίου του 2021 και έπειτα, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε δομημένη και με διαρκή δράση εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από τρεις τουλάχιστον δράστες με καταμερισμό ρόλων, προκειμένου να διαπράξουν απάτες με υπολογιστή, πλαστογραφίες και λοιπά αδικήματα, με σκοπό το μεγάλο παράνομο περιουσιακό όφελος, το οποίο συνολικά υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες της εφημερίδας «Πατρίς», αποκτώντας πρόσβαση στην ηλεκτρονική διαδικτυακή διαχείριση (e-banking) τραπεζικών λογαριασμών ιδιωτών, πραγματοποίησαν μεταφορές μεγάλων χρηματικών ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς αυτών σε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς με δικαιούχους μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, όπως υποστηρίζεται.
Προκειμένου να υπερκεράσουν την ασφαλιστική δικλείδα των τραπεζικών συναλλαγών μέσω e-banking, σύμφωνα με την οποία για την ολοκλήρωση των τραπεζικών συναλλαγών αποστέλλεται κωδικός μιας χρήσης επιβεβαίωσης συναλλαγής στην τηλεφωνική σύνδεση του εκάστοτε δικαιούχου τραπεζικού λογαριασμού, οι δράστες προέβησαν σε πλαστογράφηση υπεύθυνων δηλώσεων, στις οποίες φέρονται οι δικαιούχοι των τραπεζικών λογαριασμών να εξουσιοδοτούν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης να προβούν στην αλλαγή των καρτών σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας (sim) των τηλεφωνικών συνδέσεων.
Μέλη της οργάνωσης μετέβαιναν σε καταστήματα εταιρειών εξυπηρέτησης κινητής τηλεφωνίας, τόσο στο Ηράκλειο Κρήτης όσο και στην Αθήνα, και κάνοντας χρήση των πλαστών υπεύθυνων δηλώσεων, αιτούνταν αντικατάσταση της κάρτας κινητής τηλεφωνίας του κατά περίπτωση παθόντα-δικαιούχου τραπεζικού λογαριασμού, και λάμβαναν τη νέα κάρτα sim. Τα μέλη είτε απέστελλαν σε ψηφιακή μορφή με ηλεκτρονική αλληλογραφία είτε προσκόμιζαν στο κατάστημα έντυπες τις προφανώς πλαστές υπεύθυνες δηλώσεις των παθόντων.
Οι επίμαχες υπεύθυνες δηλώσεις φέρεται να έχουν βεβαίωση γνήσιου υπογραφής των παθόντων από καταστήματα εξυπηρέτησης πελατών (ΚΕΠ) του δήμου Μοσχάτου Αττικής και του δήμου Αθηναίων.
Με βάση όσα περιλαμβάνονται στη δικογραφία προκύπτουν περιπτώσεις εξαπάτησης ποσών της τάξης από 6.000 ευρώ έως περίπου 50.000 ευρώ.