Στους 65 ανήλθαν οι νεκροί της «ιστορικής χιονοκαταιγίδας», όπως την αποκαλούν οι κάτοικοι των ΗΠΑ την κακοκαιρία το επίκεντρο της οποίας ήταν η δυτική πόλη της πολιτείας της Νέας Υόρκης, το Μπάφαλο όπου και καταγράφηκαν 30 νεκροί. Σύμφωνα με Έλληνες κατοίκους της πόλης, οι οποίοι επικαλούνται τα λεγόμενα του αρχηγού της αστυνομίας, ο αριθμός των νεκρών στην πόλη ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς με το λιώσιμο των πάγων θα αναδειχθούν πιθανοί εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους.
Μία ανάλογη περίπτωση είναι και η Άιντεν Τέιλορ, μία κοπέλα 22 ετών, η οποία εργαζόταν σε κέντρο στήριξης ηλικιωμένων. Η άτυχη Τέιλορ απείχε μόλις έξι λεπτά από το σπίτι της όταν τη «χτύπησε» η κακοκαιρία και εγκλωβίστηκε μέσα στο αυτοκίνητό της. Μάλιστα, η Τέιλορ τραβούσε βίντεο μέσα από το αυτοκίνητό όπου και καλούσε για βοήθεια, μία έκκληση στην οποία δεν ανταποκρίθηκαν οι αρχές με αποτέλεσμα να πεθάνει μέσα στο όχημά της. Η 22χρονη μετά από 18 ώρες εγκλωβισμού στο αυτοκίνητό της, όπως αναφέρει η οικογένειά της, δεν πέθανε από την υποθερμία, αλλά από τις αναθυμιάσεις που προκάλεσε το αυτοκίνητο, καθώς το χιόνι έπεσε στην εξάτμιση του αυτοκινήτου.
Για τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών και δη του Μπάφαλο τώρα ξεκινά το δύσκολο έργο, καθώς από σήμερα η θερμοκρασία θα ξεπεράσει του 0 βαθμούς Κελσίου και θα ξεκινήσει το δύσκολο έργο του καθαρισμού των δρόμων και της μεταφοράς βοήθειας. Οι ειδικοί ανησυχούν, καθώς με την άνοδο της θερμοκρασίας, αυξάνεται και ο ανάλογος κίνδυνος για πλημμύρες.
Πάγωσαν οι καταρράκτες του Νιαγάρα
Η κακοκαιρία είχε ως «θύμα», πέρα από τους ανθρώπους και τους καταρράκτες του Νιαγάρα, οι οποίοι κόντεψαν να παγώσουν, λόγω της πιο φονικής θύελλας που έπληξε τη χώρα. Ο ρους δε σταμάτησε εντελώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, πάγοι σχηματίστηκαν δίπλα και στη βάση των καταρρακτών που βρίσκονται στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά
Και σε αυτή την τραγωδία αναδείχθηκαν τα δύο φημισμένα πρόσωπα της Αμερικής, της αλληλεγγύης και της πλήρης αδιαφορίας. Πιο συγκεκριμένα, αρκετοί ήταν από αυτούς, που με μηχανοκίνητα έλκηθρα προσπάθησαν να σώσουν ζωές που είχαν αποκλειστεί στον ιστορικό χιόνια και από την άλλη υπήρχαν κλέφτες, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι ότι τα μαγαζιά ήταν κλειστά, χρησιμοποίησαν ακόμα και μηχανάκια σκι για λεηλατήσουν καταστήματα, από τρόφιμα μέχρι ρούχα και ηλεκτρονικές συσκευές.
Τι λένε Έλληνες ομογενείς
Το πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας και ψύχους που έπληξαν τις ΗΠΑ, δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρεάστο και τον ελληνικό πληθυσμό που ζουν στην πολή. Μεταξύ αυτών και τον Χρήστο Χρηστάκη, ιερέα ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας, ο οποίος ζει εδώ και πολλά χρόνια στο Μπάφαλο. Σημείωσε συγκεκριμένα ότι αρκετοί ήταν οι άνθρωποι, που αποκλείστηκαν στους δρόμους, με κάποιους από αυτούς στα αυτοκίνητά τους, ενώ κάποιοι άλλοι βγήκαν από το αυτοκίνητό τους για να περπατήσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αντίστοιχη δήλωσε έκανε και ο Μίλτος Κουτσανδρέας, κάτοικος του Μπάφαλο, ο οποίος σημείωσε σχετικά με τους νεκρούς ότι μερικοί από αυτούς πέθαναν από το κρύο στο δρόμο, καθώς προσπάθησαν να περπατήσουν, όταν ξέμειναν με το αυτοκίνητό τους στον χιονιά. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετοί ήταν και αυτοί που πέθαναν στα σπίτια τους από καρδιακή προσβολή την ώρα που προσπαθούσαν να φτυαρίσουν το χιόνι.
Ο κ. Χρηστάκης σημειώνει ότι περίπου 1.000 σπίτια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ το αεροδρόμιο και το κέντρο συνεχίζουν να παραμένουν κλειστά. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μιχάλης Κωνσταντίνου, ο οποίος είναι κάτοικος Μπάφαλο τα τελευταία 30 χρόνια. Τόνισε ότι ο αέρας ήταν πολύ δυνατός, σε σημείο που έφτανε τα 60χλμ την ώρα, ενώ οι ριπές του μέχρι τα 110-120 χλμ την ώρα. Επισημαίνει ότι ήταν κλεισμένοι για δύο, συνεχείς μέρες ενώ οι αρχές έχουν απευθύνει έκκληση να μην πηγαίνουν στο κέντρο της πόλης, καθώς το καθαρίζουν. «Εκεί είναι που χάθηκαν και αρκετοί», αναφέρει ο ίδιος.