Ισχυρός σεισμός 4,2 Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (4/1) στη Βόρεια Εύβοια.
Σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο, ο σεισμός εντοπίζεται 6 χιλιόμετρα δυτικά του Λιμνιώνα Ευβοίας, με εστιακό του βάθος να υπολογίζεται σε 11,8 χιλιόμετρα.
Από τη σεισμική δραστηριότητα, φαίνεται πως μια σειρά από σεισμικές δονήσεις έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στη γύρω περιοχή.
Ο σεισμός έρχεται λίγες ημέρες μετά το μπαράζ σεισμικής δραστηριότητας στα Ψαχνά Ευβοίας, όπου η διάσταση της σεισμικής ακολουθίας είναι συμβατή με το μέγεθος του μεγαλύτερου σεισμού, και τα μεγέθη των μετασεισμών είναι σχετικά μικρά.
Αυτό προκύπτει από τα ομόφωνα πορίσματα της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, η οποία συνεκλήθη στα τέλη του Δεκέμβρη, κατόπιν εντολής του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη.
Πάνω από 100 μετασεισμοί στην Εύβοια
Σύμφωνα με τα πορίσματα της επιτροπής, περισσότεροι από 100 σεισμοί με μέγιστο μέγεθος το 3.5 της κλίμακας Ρίχτερ έχουν σημειωθεί στην ευρύτερη περιοχή των Ψαχνών στην Εύβοια, μετά την σεισμική δόνηση των 4.9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, την Τετάρτη, 28 Δεκέμβρη.
Σε βίντεο που εξασφάλισε το EviaZoom.gr από κάμερες ασφαλείας καταγράφονται πλάνα από μαγαζιά και σπίτια την στιγμή που «χτυπά» ο σεισμός 4,9 Ρίχτερ της Τετάρτης (28-12-2022) με επίκεντρο λίγα χλμ ανατολικά των Ψαχνών.
Την ίδια ώρα σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός στην κεντρική Εύβοια, καθώς ολόκληρη περιοχή ζει στον ρυθμό των μετασεισμών.
Σύμφωνα με τον Ευθύμη Λέκκα, καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, το φαινόμενο εκτονώνεται.
«Το ιστορικό της περιοχής είναι τέτοιο που δεν μας αφήνει να εφησυχάσουμε. Δεν υπάρχει δυνατότητα να εκδηλωθεί κάποιος σεισμός πολύ μεγαλύτερος, γιατί αυτά τα ρήγματα δεν είναι τόσο μεγάλα. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου», δήλωσε στο MEGA.
Το ιστορικό του ρήγματος των Ψαχνών στην Εύβοια προκάλεσε την ανησυχία των επιστημόνων, καθώς εκδηλώθηκε σε πυκνοκατοικημένη περιοχή.
Όπως τόνισε ο κ. Λέκκας, πρόκειται για ένα ρήγμα που είναι γνωστό στους επιστήμονες, ωστόσο είχε να δώσει σεισμό εδώ και 12 χρόνια.
«Στο παρελθόν έδινε μικροσεισμούς συνέχεια. Είναι ένα ενεργό ρήγμα, το οποίο γνωρίζουμε και παρακολουθούμε», δήλωσε.