Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού που προβλέφθηκε για εργαζόμενους σε δομές υγείας, δομές περίθαλψης ευπαθών ομάδων πολιτών, κ.ά αρχίζουν και τάσσονται πλέον τα δικαστήρια της χώρας απορρίπτοντας με αποφάσεις που εκδίδουν αιτήσεις εργαζομένων οι οποίοι ζητούν να παραμείνουν στους χώρους εργασίας τους, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν εμβολιαστεί.
Ήδη μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστές δυο αποφάσεις που εκδόθηκαν από τα Μονομελή Πρωτοδικεία Βόλου και Κιλκίς, ενώ αντίστοιχες αποφάσεις έχουν εκδοθεί και από άλλα δικαστήρια της χώρας.
Συγκεκριμένα, με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου απορρίφθηκε αίτηση για έκδοση προσωρινής διαταγής εργαζομένων σε Κοινωφελή Επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου, η οποία είναι δομή φροντίδας ηλικιωμένων και ευπαθών ατόμων. Οι εργαζόμενοι στην εν λόγω δομή με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατάθεσαν ζήτησαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή προκειμένου η επιχείρηση προσωρινά να αποδέχεται τις υπηρεσίες τους παρά το γεγονός ότι δεν είχαν εμβολιαστεί. Το δικαστήριο εξετάζοντας το αίτημά τους για «πάγωμα» του καθεστώτος αναστολής στο οποίο τέθηκαν, το απέρριψε επικυρώνοντας έτσι την απόφαση των εργοδοτών τους να τους απομακρύνουν από την εργασία.
Αντίστοιχη απόφαση εκδόθηκε και από το Μονομελές Πρωτοδικείο Κιλκίς, επί αίτησης εργαζόμενης σε Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου. Η προσφεύγουσα ζητούσε να «παγώσει» ο νόμος για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στο πρόγραμμα το οποίο εργάζεται επικαλούμενη αντισυνταγματικότητα. Το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση κρίνοντας συνταγματικό το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, καθώς αυτό αποσκοπεί στην προστασία της δημόσιας υγείας και κυρίως των ευπαθών ομάδων.
Εξάλλου γνωστή είναι και η προσωρινή απόφαση που εκδόθηκε από την Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον εμβολιασμό των υπηρετούντων στην ΕΜΑΚ. Με την απόφαση αυτή (σ.σ. για το ίδιο ζήτημα έχει κατατεθεί και αίτηση ακύρωσης), η Επιτροπή Αναστολών ΣτΕ, έκρινε για λόγους που ανάγονται στη προστασία του δημόσιου συμφέροντος επιβεβλημένο τον εμβολιασμό και απέρριψε την αίτηση που είχαν καταθέσει υπηρετούντες στα ΕΜΑΚ ζητώντας να «παγώσει» η σχετική διαταγή του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος για υποχρεωτικό εμβολιασμό του προσωπικού του εν λόγω σώματος.
Μάλιστα, η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ στο σκεπτικό της απόφασης που εξέδωσε αναφέρει πως επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι συνίστανται στην ανάγκη διασφάλισης της αδιάλειπτης και ακώλυτης λειτουργίας των Ειδικών Μονάδων του Πυροσβεστικού Σώματος που είναι επιφορτισμένες με την αντιμετώπιση καταστροφών επιβάλουν τον εμβολιασμό τους.
Οι αποφάσεις Ανωτάτων Δικαστηρίων υπέρ του εμβολιασμού
Προ ημερών, το «L&O» είχε δημοσιεύσει γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρου Σοφουλάκη, επί ερωτήματος δικηγόρου Αθηνών. Ο τελευταίος είχε ζητήσει γνωμοδότηση της εισαγγελίας του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου της χώρας για τον αν ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και η επίδειξη του σχετικού πιστοποιητικού συνιστούν εγκληματικές πράξεις, όπως παράνομη βία, σωματική βλάβη, κ.ά.
Ο κ. Σοφουλάκης στην υπ. αριθμόν (20/16.8.2021) γνωμοδότηση που εξέδωσε με αποδέκτες τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, κοινοποιούμενη παράλληλα και στο δικηγόρο, παραπέμπει στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με τις οποίες κρίθηκε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι συνταγματικώς «ανεκτή πράξη χάριν του δημοσίου συμφέροντος» αλλά και σε αντίστοιχη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) που απεφάνθη ότι δεν υφίσταται ζήτημα παραβίασης του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής ζωής (άρθρο 8 της ΕΣΔΑ) από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Πάντως, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ανέφερε στη γνωμοδότησή του πως η εισαγγελία του Αρείου Πάγου γνωμοδοτεί επί ζητημάτων γενικότερου ενδιαφέροντος και «όχι επί υποθέσεων επί των οποίων επελήφθησαν οι αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές ή επί θεμάτων που απασχόλησαν ή πρόκειται να απασχολήσουν τα δικαστήρια ή τα δικαστικά συμβούλια προς αποφυγή επηρεασμού της κρίσης τους εν όψει μάλιστα των προβλεπόμενων ενδίκων μέσων και βοηθημάτων».