Στη Μέση Ανατολή, εντείνονται οι πιέσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση – και κυρίως στον Ισραηλινό πρωθυπουργό – να συμφωνήσει σε κατάπαυση πυρός, ώστε να επιστρέψουν οι όμηροι που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς. Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους πόλεων του Ισραήλ, ενώ γενική απεργία κήρυξαν για σήμερα τα συνδικάτα, αν και το το Εργατικό Δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να λήξει. Στο διπλωματικό πεδίο, νέα πρωτοβουλία ετοιμάζονται να αναλάβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Tο Εργασιακό Δικαστήριο γνωμάτευσε ότι οι Ισραηλινοί που απεργούν θα πρέπει να επιστρέψουν στις εργασίες του, ς βάζοντας έτσι τέλος στην παναπεργία την οποία κήρυξαν τα συνδικάτα και η οποία προκάλεσε «παράλυση» σε διάφορους τομείς αλλά και χάος στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ.
Αντιδρώντας οι οικογένειες των ομήρων, κάλεσαν τον κόσμο να σταθεί δίπλα τους λέγοντας ότι το θέμα δεν είναι η απεργία αλλά η ύστατη προσπάθεια να σωθούν 101 όμηροι που κρατούνται από τρομοκράτες στη Γάζα.
Απόψε (2/9) ενδέχεται, ειδικά μετά την απόφαση ώστε να λάβει τέλος η απεργία, να γίνουν νέα συλλαλητήρια στο Τελ Αβίβ και αλλού, ενώ διαδηλωτές μπλοκάρουν ήδη πολλούς δρόμους κυρίως πέριξ της πρωτεύουσας του Ισραήλ.
Μία αποκάλυψη της ισραηλινής εφημερίδας «Γεντιότ Αχρονότ» σήμερα, φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση Νετανιάχου αφού αφορά έγγραφο το οποίο η κυβέρνηση είχε καταθέσει το Μάιο ως πρόταση για συμφωνία για απελευθέρωση ομήρων – ανάμεσά τους και οι τρεις από τους έξι που δολοφονήθηκαν χθες – και κατάπαυση του πυρός.
Προς έκπληξη της κυβέρνησης, αναφέρει η εφημερίδα, η Χαμάς αποδέχτηκε όχι όλους αλλά τους πλείστους από τους όρους. Τότε, η κυβέρνηση επανήλθε με «διευκρινίσεις», οι οποίες έδωσαν την ευκαιρία στη Χαμάς να απορρίψει την πρόταση.
Πηγή: ertnews.gr