13.1 C
Athens
8.1 C
Thessaloniki
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024
More

    «Καμπανάκι» για τον Κηφισό σε περίπτωση κακοκαιρίας: «Δεν θα άντεχε πλημμύρες»

    Μεγάλο κίνδυνο φαίνεται να αντιμετωπίζει η Αττική σε περίπτωση που πέσει μεγάλος όγκος νερού σε νέο κύμα κακοκαιρίας.

    «Ο Κηφισός αντέχει το πολύ πλημμύρες 20ετίας» εκτίμησε ο καθηγητής του ΕΜΠ, Αναστάσιος Ι. Στάμου μιλώντας στον ΣΚΑΙ για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που είδαμε πρόσφατα στην Βαλένθια.

    Όπως είπε «ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε τέτοιες τεράστιες πλημμύρες όπως του Ντάνιελ και της Βαλένθια και οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ μεγάλες».


    «Με βάση τις έρευνες που έχουν γίνει, η έκταση των περιοχών που πλημμυρίζουν από τον ποταμό Κηφισό είναι πολύ μεγάλη και περιλαμβάνει περιοχές των Αγίων Αναργύρων, του Περιστερίου, του Αιγάλεω, της Ακαδημίας Πλάτωνος, του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, του Μοσχάτου, του Νέου Φαλήρου, των Καμινιών και της Καλλιθέας», ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο κ Στάμου ο οποίος είναι και Επισκέπτης Καθηγητής στο Πολυτεχνείο Μονάχου.

    Καθώς δεν μπορεί να αποφευχθεί η επόμενη πλημμύρα, ο κ Στάμου είπε: «Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα» και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής που θα πρέπει να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν.


    Αυτό μπορεί να γίνει «με τα λεγόμενα Συστήματα Έγκαιρης Προειδοποίησης Πλημμυρών (ΣΕΠΠ)» τα οποία, όπως αναφέρει ο κ. Στάμου, εφαρμόζουν πολλές χώρες. Σχετική πρόταση έχει γίνει από το 2021 προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

    Στην ερώτηση αν ο Κηφισός μπορεί να αντέξει μια μεγάλη καταιγίδα όπως αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ ή της Βαλένθια, ο καθηγητής απάντησε: «Ο σχεδιασμός έγινε πριν από πολλά χρόνια για περίοδο επαναφοράς 50 έτη, δηλ. πρακτικά για να αντέξει τη μεγάλη πλημμύρα που εμφανίζεται μια φορά στα 50 έτη.

    Όμως, έμπειροι μηχανικοί διατύπωσαν την άποψη ότι με τις αλόγιστες ανθρώπινες επεμβάσεις ο Κηφισός αντέχει το πολύ πλημμύρες 20ετίας. Σήμερα, ο σχεδιασμός του π. Κηφισού θα γινόταν για περίοδο επαναφοράς 100 έτη και πιθανότατα παραπάνω, εξαιτίας της Κλιματικής Αλλαγής που κάνει τις πλημμύρες συχνότερες και εντονότερες».

    «Οι πλημμύρες του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια εκτιμήθηκαν ότι είχαν περιόδους επαναφοράς από 500 μέχρι περίπου 1000 έτη, δηλ. οι πλημμύρες αυτές εμφανίζονται κάθε 500 μέχρι 1000 χρόνια. Κατά συνέπεια, ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε τέτοιες τεράστιες πλημμύρες και οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ μεγάλες» είπε τέλος.

    Έρευνα: O αριθμός των θανάτων από πλημμύρες αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου στην Ελλάδα

    Η Ελλάδα τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες (1980 έως σήμερα), έχει βιώσει 70 θανατηφόρες πλημμύρες λόγω έντονων βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα 190 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

    Η ομάδα Meteo του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καταγράφουν τα πλημμυρικά επεισόδια συστηματικά και δίνουν μια εικόνα των καταστροφικών επιπτώσεων των πλημμυρών.

    Τα πορίσματα των ερευνών είναι άκρως ανησυχητικά καθώς αποκαλύπτουν πως ο αριθμός των θανάτων από πλημμύρες αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Ενδεικτικά, την τελευταία δεκαετία σημειώθηκαν οι μισοί από τους καταγεγραμμένους θανάτους στο σύνολο της περιόδου των 45 ετών.

    318fc435 121

    Οι περισσότερες απώλειες (60%) καταγράφονται τους φθινοπωρινούς μήνες, επιβεβαιώνοντας την επικινδυνότητα των βροχοπτώσεων αυτήν την εποχή.

    e51422b0 1414

    Τα διαθέσιμα δημογραφικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η πλειονότητα όσων έχασαν τη ζωή τους σε αυτά τα επεισόδια ήταν άνδρες (65%). Σε ότι αφορά την ηλικία, το 60% ήταν άνω των 45 ετών.

    5b1f1ee5 4747 Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της ετοιμότητας, ειδικά κατά τους φθινοπωρινούς μήνες όταν ο κίνδυνος έντονων και ακραίων βροχοπτώσεων και πλημμυρικών φαινομένων αυξάνεται.

    Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες και έγκυρες επιστημονικές μελέτες, η συχνότητα και η ένταση των βροχοπτώσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχουν ήδη αυξηθεί και είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθιστώντας αναγκαία την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους που συνδέονται με πλημμύρες.

     

     



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ