Ο απολογισμός των θυμάτων επίθεσης εναντίον χωριού στο δυτικό Καμερούν προχθές Δευτέρα έγινε βαρύτερος, φθάνοντας τους 25 νεκρούς, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η κυβέρνηση του προέδρου Πολ Μπιγιά, κατηγορώντας τους αγγλόφωνους αυτονομιστές αντάρτες με τους οποίους πολεμά επτά χρόνια γι’ αυτή.
Η επίθεση διαπράχθηκε τη νύχτα στο χωριό Εγκμπεκάου, στη Νοτιοδυτική διοικητική περιοχή του Καμερούν. Αρχικά, οι αρχές μίλαγαν για περίπου 20 νεκρούς.
Χθες δημοσιοποιήθηκε νεότερος απολογισμός, που κάνει λόγο για «25 νεκρούς», πιο συγκεκριμένα «19 άνδρες, πέντε γυναίκες και παιδί 8 ετών», σύμφωνα με το υπουργείο Επικοινωνίας, το οποίο σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα κατηγόρησε «την μικρή αποσχιστική τρομοκρατική οργάνωση που αποκαλείται Manyu Unity Warriors» πως διέπραξε την επίθεση.
Οι δράστες έβαλαν φωτιά σε σπίτια «προτού ανοίξουν πυρ εναντίον ανθρώπων που προσπαθούσαν να φύγουν για να σωθούν» από τις φλόγες.
Από τα τέλη του 2016, μαίνεται πολυαίμακτη σύγκρουση ανάμεσα σε ένοπλες οργανώσεις αυτονομιστών και στις δυνάμεις ασφαλείας –και οι δυο πλευρές κατηγορούνται για εγκλήματα σε βάρος αμάχων από μη κυβερνητικές οργανώσεις και από τον ΟΗΕ– στη Βορειοδυτική και στη Νοτιοδυτική Διοικητική Περιφέρεια, όπου ζουν κυρίως μέλη της αγγλόφωνης μειονότητας σε αυτό το κράτος της κεντρικής Αφρικής, κατά πλειονότητα γαλλόφωνο.
Το Καμερούν των σχεδόν 30 εκατομμυρίων κατοίκων κυβερνά με σιδηρά πυγμή εδώ και 41 χρόνια ο πρόεδρος Πολ Μπιγιά, 90 ετών.
Οι αυτονομιστές αντάρτες, που αυτοαποκαλούνται «Αμπαζόνιοι» –βάφτισαν «Αμπαζονία» περιοχή που ανακήρυξαν μονομερώς ανεξάρτητη το 2017–, επιτίθενται συχνά εναντίον πολιτών που κατηγορούν πως είναι «συνεργάτες» της Γιαουντέ.
Οι δυνάμεις ασφαλείας κατηγορούνται επίσης από διεθνείς ΜΚΟ και τα Ηνωμένα Έθνη για «λάθη», σκοτωμούς και βασανισμούς πολιτών που υποπτεύονται πως είναι συμπαθούντες των αυτονομιστών.
Στις αρχές Ιουλίου, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε για ακόμη μια φορά «φρικαλεότητες» με θύματα αμάχους, απαριθμώντας «εξωδικαστικές εκτελέσεις», «δολοφονίες» αμάχων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, «βασανιστήρια» και «βιασμούς και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας» κι από τις δύο πλευρές.
Ξέσπασαν συγκρούσεις στα τέλη του 2016, όταν ο κρατικός μηχανισμός υπό τον πρόεδρο Μπιγιά κατέστειλε βίαια ειρηνικές διαδηλώσεις σε δυο περιφέρειες όπου μέλη της αγγλόφωνης μειονότητας διαμαρτύρονταν πως εξοστρακίζονταν, περιθωριοποιούνταν από την κεντρική εξουσία στην άλλοτε γαλλική αποικία. Ο αρχηγός του κράτους, αδιάλλακτος, ανέπτυξε τον στρατό.
Ο πόλεμος στις περιοχές των αγγλόφωνων του Καμερούν έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 6.000 ανθρώπους κι έχει αναγκάσει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, κατά την πιο πρόσφατη εκτίμηση του κέντρου μελετών International Crisis Group (ICG), το οποίο όμως έχει να επικαιροποιήσει τα στοιχεία αυτά τρία χρόνια.