Για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα κτίρια από κάποιο σεισμό στην Σαντορίνη και στην Αμοργό μίλησε ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Αντισεισµικής Τεχνολογίας και ιδρυτής του αντίστοιχου Εργαστηρίου στο Πολυτεχνείο Παναγιώτης Καρύδης
«Προφανώς δημιουργείται το πρόβλημα, φεύγει ο κόσμος και δημιουργείται όλη αυτή η αναστάτωση γιατί προφανώς δεν έχουν εμπιστοσύνη στις κατασκευές σε περίπτωση σεισμού», είπε ο καθηγητής, εστιάζοντας στα κτίρια έχουν κτιστεί στο «φρύδι» του νησιού και στην αντισεισμικότητά του, μιλώντας στην εκπομπή «Action Τώρα» του Action24.
«Στη Σαντορίνη έχουν γίνει πολλά με υποσκαφές και εκμετάλλευση του περιβάλλοντος μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο για τουριστικούς λόγους», επισήμανε και τόνισε: «Ακόμα και χωρίς σεισμό, με αέρα και δυνατή βροχή, μπορεί να έχουμε κατολίσθηση στο «φρύδι»» της Σαντορίνης.
«Τα 6 Ρίχτερ για μένα δεν σημαίνει σχεδόν τίποτα, διότι εξαρτάται από την απόσταση, από πού έρχονται, από πόσα χιλιόμετρα μακριά, από ποιο βάθος και από το επίκεντρο», είπε ακόμα ο καθηγητής και υπογράμμισε:
«Σημαντικότερο όλων από ποια κατεύθυνση έρχεται και μάς χτυπάει ο σεισμός. Αν ο σεισμός έρχεται στην Καλντέρα από τη θάλασσα, λόγω αδράνειας θα πέσουν όλα τα κτίσματα. Αντιστρόφως αν έρθει από πίσω, από ανατολάς, θα έρθουν να στερεωθούν προς την πλευρά του βουνά».
Σύμφωνα με τον κ. Καρύδη, τα μέρη που δεν θα πρέπει να χτίζονται είναι τα επικίνδυνα «όχι από πλευράς κτιρίων, αλλά κυρίως από πλευράς συμπεριφοράς εδάφους. Είναι μαλακό το έδαφος, έχει κινητότητα μεγάλη και επομένως μπορεί να κατολισθήσει και να πέσει προς την πλευρά της Καλντέρας. Το είδαμε αυτό κάτω στο Κόκκινο Λιμανάκι».
«Καλύτερα όμως να γίνει ο σεισμός, να τελειώνουμε. Δεν θα είναι τόσο τραγικός, δεν πέφτουν έτσι τα σπίτια. Υπάρχει χρόνος αντίδρασης, γιατί και στο δυσμενέστερο σενάριο, τα κτίρια δεν πέφτουν ακαριαία για τον συγκεκριμένο σεισμό και τη συγκεκριμένη θέση», είπε καταλήγοντας ο κ. Καρύδης.