20 C
Athens
17.5 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    Κατασκοπευτικό «θρίλερ»: Πως δρούσε η Ρωσίδα κατάσκοπος που ξετρύπωσε η ΕΥΠ – «Έκλεψε» το όνομα Ελληνίδας που πέθανε το 1991

    Ένα θρίλερ κατασκοπείας μεγάλων διαστάσεων και με άρωμα Ρωσίας εκτυλίσσεται από την Πέμπτη το απόγευμα στη χώρα, καθώς η ΕΥΠ αποκάλυψε τον τρόπο δράσης και διείσδυσης ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας μέσω της «Μαρίας Τσάλλα», όπως ήταν η ψευδής ταυτότητα της Ιρίνας Αλεξάντροβνα Σμίρεβα, της 35χρονης Ρωσίδας κατασκόπου, η οποία βρισκόταν στην Αθήνα από το 2018 με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα και διατηρούσε κατάστημα ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στο Παγκράτι.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κυκλοφορούσε με στοιχεία παιδιού που έχει πεθάνει πολλά χρόνια πριν και δρούσε ως «Illegal». Το όνομα αυτό το «έκλεψε» από Ελληνίδα που πέθανε το 1991 σύμφωνα με τον ΑΝΤ1. Σημειώνεται ότι οι «illegal» αποτελούν μία ειδική κατηγορία κατασκόπων, που τοποθετούνται στο εξωτερικό και αναλαμβάνουν κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας τους.

    Ουσιαστικά, η «Irina A. S.» ανήκει σε ένα κύκλωμα, μέσω του οποίου οι Ρώσοι πράκτορες προσπαθούσαν να διεισδύσουν στη Δύση, κυρίως στην Ευρώπη και σε χώρες της Αμερικής. Η ίδια διέμενε σε ένα διαμέρισμα στο Παγκράτι και είχε ανοίξει ένα μαγαζί με είδη φωτογραφίας και δίπλα ένα εργαστήριο με είδη χειροτεχνίας και πλεκτικής.


    Η ΕΥΠ εντόπισε την «Μαρία Τ.» πριν από έξι μήνες και άρχισε να την παρακολουθεί, ωστόσο δεν διαπίστωσε αρχικά κάτι περίεργο ως προς την δράση της.

    Έφυγε από την χώρα πριν από μερικούς μήνες, όταν πληροφορήθηκε ότι ο σύντροφός της, μέλος της ίδιας οργάνωσης, συνελήφθη στη Βραζιλία. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως ο σύζυγός της δεν συνελήφθη, απλώς εξαφανίστηκε από τη Βραζιλία πριν από μερικούς μήνες, λέγοντας πως είχε πάει για διακοπές στην Ασία.


    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, η γυναίκα που εργαζόταν στο μαγαζί της κατασκόπου, υποστηρίζει πως εμφανιζόταν ως Ελληνίδα από την Λατινική Αμερική. Το ρεπορτάζ αναφέρει πως για να δημιουργηθεί μια τέτοια ταυτότητα για αυτούς τους ανθρώπους που συλλέγουν πληροφορίες για ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, απαιτείται – σύμφωνα με εκτιμήσεις – ένα ποσό που αγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ.

    Το νήμα της υπόθεσης για τη δράση της ως κατάσκοπος άρχισε να ξετυλίγεται πριν δύο μήνες όταν οι αρχές της Σλοβενίας συνέλαβαν μια συνάδελφο της.

    Η σύλληψη της συναδέλφου της θορύβησε, όπως είναι λογικό, τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες φοβούμενες ότι θα αποκαλυφθούν και άλλα πρόσωπα από το δίκτυο των illegals, ανακαλούν την Τσάλλα στη Μόσχα και την εξαφανίζουν. Η ίδια, λέει στους γνωστούς της ότι φεύγει για κάτι δουλειές και ότι θα επιστρέψει σε έναν μήνα, όμως, δεν εμφανίστηκε ποτέ.

    Κλείνει τα προφίλ της στα social media, κατεβάζει και το σαιτ του καταστήματος και χάνεται από προσώπου γης. Οι ελληνικές υπηρεσίες, προσπαθούν να διαπιστώσουν ποια ήταν η κατασκοπευτική δραστηριότητα της Ρωσίας στη χώρα μας καθώς είχε τη δυνατότητα να κυκλοφορεί ελεύθερα τόσο στην Ελλάδα, όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση και παράλληλα με την κάλυψη της φωτογράφου να μπορεί ανενόχλητη να τραβάει φωτογραφίες χωρίς να κινεί την προσοχή και να δημιουργεί υποψίες για τη διπλή ζωή και τη δράση της.

    Η ανακοίνωση της ΕΥΠ

    «Σε μια σημαντική αποκάλυψη του τρόπου δράσης και διείσδυσης ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας προχώρησε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών» σύμφωνα με ανακοίνωση της Ε.Υ.Π. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Συγκεκριμένα, έρευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως «Μαρία Τ.», η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στη πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος «Irina A. S.», που δρούσε στη χώρα μας υπό «βαθύ κάλυμμα».

    Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη, ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία ελλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο ’’illegals’’.

    Οι ’’illegals’’ στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις Υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες – στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας της. Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας, χρησιμοποιούν «βαθύ κάλυμμα», το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει. Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι ’’illegals’’ ζούνε και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους. Το προφίλ και η δράση της «Μαρίας Τ.» παραπέμπει ευθέως στην ειδική κατηγορία των ’’illegals’’.

    Η υπόθεση που μόλις αποκαλύφθηκε από την ΕΥΠ, είναι χαρακτηριστική του τρόπου σκέψης και δράσης των συγκεκριμένων Υπηρεσιών καθώς για την οικοδόμηση της ταυτότητας και του προφίλ της «Τ.» εργάστηκαν συστηματικά για πολλά έτη με κατάλληλη εκμετάλλευση προσώπων, διαδικασιών και φορέων, ώστε τελικά η αλλοδαπή «Irina» να ζει και να αναγνωρίζεται ως ελληνίδα «Μαρία», εξαπατώντας ακόμη και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους στην Ελλάδα, που προφανώς δεν γνώριζαν την πραγματική της ταυτότητα.

    Είναι προφανές ότι η δράση της «Τ.» δεν θα περιοριζόταν στην ελληνική επικράτεια, καθώς ως πολίτης της Ε.Ε., θα μπορούσε να ταξιδέψει και να εργαστεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Για αυτό και η επιτυχία της ΕΥΠ έχει μια διάσταση που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και αφορά το σύνολο των Δυτικών χωρών γενικότερα».



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ