6.5 C
Athens
5.5 C
Thessaloniki
Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2025
More

    Καθηγήτρια γεωλογίας για Σαντορίνη: «Η σεισμική δραστηριότητα δεν δείχνει έκρηξη ηφαιστείου»

    Η καθηγήτρια Γεωλογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εύη Νομικού, μίλησε στο Mega και στην εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα» για τους σεισμούς των τελευταίων ημέρων στη Σαντορίνη.

    «Είναι μία συνεχόμενη κατάσταση, καθώς τα πάντα εξελίσσονται στον θαλάσσιο χώρο. Ο κόσμος όταν άκουγε για έκρηξη, πήγαινε το μυαλό του στη Νέα Καμένη.

    Άρα, ο πλέον κόσμος γνωρίζει ότι υπάρχουν δύο ηφαίστειο, το ένα στη Νέα Καμένη, που είναι χερσαίο και το Κολούμπο ως υποθαλάσσιο και είπαμε στην επιτροπή με όλα τα δεδομένα που έχουμε, ότι αυτή η σεισμική δραστηριότητα, που βρίσκεται βορειοανατολικά της Σαντορίνης και του Κολούμπου, δεν δείχνει στοιχεία ότι μπορεί να έχουμε μία έκρηξη είτε από τη Νέα Καμένη είτε από το Κολούμπο» ανέφερε η κα Νομικού.

    «Για να έχουμε δεδομένα, κυρίως από το Κολούμπο, ότι πρόκειται για κάποια έκρηξη, πρέπει να συλλέξουμε δείγματα αερίου και υγρών και να συγκριθούν με προηγούμενες αποστολές, έτσι ώστε να καταλάβουμε το δυναμικό αυτού του ηφαιστείου. Δεν σχετίζονται οι σεισμοί με το τι κάνει αυτή τη στιγμή ο Κολούμπος» συμπλήρωσε η καθηγήτρια γεωλογίας για τη Σαντορίνη.

    Μέχρι την Παρασκευή κλειστά τα σχολεία στη Σαντορίνη

    Κλειστά μέχρι την Παρασκευή (14/2) θα μείνουν τα σχολεία στη Σαντορίνη, σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Σεισμολόγων στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.


    Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου σήμερα το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).

    Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

    Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:


    1. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παραμένει σταθερή, με περισσότερους από 800 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος Μ 5.2).

    2. ⁠Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα των Καμμένων και του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου.

    3. ⁠Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.



    guest
    0 Σχόλια
    Oldest
    Newest
    Inline Feedbacks
    Δείτε όλα τα σχόλια

    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ