Τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στο Λιμενικό και τον διαρκή κίνδυνο για τις δυνάμεις που περιπολούν στην ανοιχτή θάλασσα, επανέφερε στο προσκήνιο το επεισόδιο που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο (12/4) στην περιοχή του Αγίου Φωκά στη Λέσβο, όπου Τούρκοι διακινητές άνοιξαν πυρ με πυροβόλο όπλο εναντίον σκάφους του Λιμενικού Σώματος, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.
Στην Κρήτη, οι λιμενικές υπηρεσίες παραμένουν υποστελεχωμένες, ενώ σύμφωνα με συνδικαλιστές του κλάδου, λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών ροών, οι θαλάσσιες περιπολίες μπορεί να έχουν απρόβλεπτη εξέλιξη, με τον κίνδυνο για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος να είναι υπαρκτός, όπως αναφέρει το neakriti.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης, κ. Βασίλης Κατσικανδαράκης, εξηγεί πως περιστατικά σαν αυτό δεν προκαλούν έκπληξη, επισημαίνοντας πως οι συνθήκες είναι απρόβλεπτες:
«Διαρκώς και ειδικά στο Ανατολικό Αιγαίο, αντιμετωπίζουμε αυτούς τους κινδύνους και κάθε συνάδελφος που πηγαίνει σε ένα τέτοιο περιστατικό, δεν ξέρει τι θα αντιμετωπίσει. Στο συγκεκριμένο, ευτυχώς δεν είχαμε θύματα.
Δυστυχώς τα κυκλώματα είναι αδίστακτα, χρησιμοποιούν βάρκες επικίνδυνες για τους ανθρώπους που βάζουν μέσα και όταν τους πλησιάσει κάποιο σκάφος δικό μας και βρεθούν σε κίνδυνο σύλληψης, χρησιμοποιούν ό,τι μέσο έχουν – βαρύ οπλισμό ή άλλα μέσα – για να αποφύγουν τη σύλληψη».
Στους Λιμενικούς Σταθμούς Παλαιόχωρας, Σφακίων και Αγίας Γαλήνης, οι λιμενικοί υπάλληλοι διαχειρίζονται τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες περιστατικά αφίξεων χιλιάδων μεταναστών, χωρίς να έχουν ενισχυθεί σε προσωπικό.
Πανελλαδικά, λείπουν από τις λιμενικές υπηρεσίες περίπου 1.600 υπάλληλοι.
Όπως τονίζει ο κ. Κατσικανδαράκης:
«Υπάρχουν ελλείψεις στα Σφακιά, στα Χανιά, σε όλο το Λιμενικό Σώμα. Γύρω στο 20% του Λιμενικού είναι κενές θέσεις, δηλαδή υπάρχουν πανελλαδικά γύρω στις 1.600 κενές θέσεις». Όμως, όπως εξηγεί, στην πραγματικότητα οι ελλείψεις δεν μπορούν να αποτυπωθούν με ακρίβεια, καθώς οι υπηρεσίες λειτουργούν με παλιά οργανογράμματα, τα οποία είχαν σχεδιαστεί πριν εμφανιστούν οι νέες ανάγκες λόγω του μεταναστευτικού.
Επανειλημμένα, οι Ενώσεις των Λιμενικών Υπαλλήλων της Κρήτης έχουν απευθυνθεί στο Αρχηγείο και στην πολιτική ηγεσία, ενώ το επόμενο διάστημα προτίθενται να θέσουν εκ νέου το θέμα της αλλαγής του οργανογράμματος, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις αυξημένες ανάγκες που γεννά η μεταναστευτική πίεση στην ακριτική Γαύδο και στα νότια παράλια της Κρήτης.
Η κατάσταση παραμένει ίδια, όπως ήταν και πριν. Δυστυχώς δεν έχουμε ενισχυθεί όσο θα θέλαμε. Είναι κάτι που το ζητάμε διαρκώς, και τώρα με την αλλαγή της ηγεσίας, θα ξαναχτυπήσουμε τις πόρτες για να τους ενημερώσουμε για τα θέματα που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε ο κ. Κατσικανδαράκης.
Η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης προειδοποιεί ότι οι συνθήκες θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολες ενόψει της τουριστικής περιόδου και προτείνει προσωρινή αντιμετώπιση της υποστελέχωσης, μέσω αποσπάσεων από άλλες υπηρεσίες της χώρας.