Προβληματισμός επικρατεί στην ΕΛ.ΑΣ μετά την τοποθέτηση ενεργής βόμβας που εξουδετερώθηκε, έξω από την είσοδο της έδρας των ΜΑΤ, στην Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου το μεσημέρι της Δευτέρας (18/12).
Μάλιστα, με αφορμή την τοποθέτηση βόμβας υπάλληλοι του δήμου Ζωγράφου θα προχωρήσουν το πρωί της Τετάρτης (20/12) σε κλάδεμα των δέντρων πέριξ της έδρας των ΜΑΤ, για να υπάρχει καλύτερη οπτική σε όλη την περίφραξη.
Σε δύο μέτωπα η έρευνα των αστυνομικών αρχών
Τα δύο σενάρια που εξετάζονται είναι το συγκεκριμένο περιστατικό να σχετίζεται άτομα του ποινικού χώρου και τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει το τελευταίο χρονικό διάστημα μεταξύ των χούλιγκαν και των αστυνομικών.
Υπενθυμίζεται πως ο 31χρονος αστυνομικός των ΜΑΤ εξακολουθεί να χαροπαλεύει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Κρατικού Νικαίας από τη φωτοβολίδα που είχε δεχθεί από χούλιγκαν στα επεισόδια στου Ρέντη.
Το έτερο σενάριο που εξετάζεται είναι να πρόκειται για μία επανεμφάνιση του ένοπλου αντάρτικου πόλεως, κάτι το οποίο θα φανεί τις επόμενες ημέρες με το αν θα υπάρξει κείμενο ανάληψης ευθύνης σε κάποια από τις γνωστές ιστοσελίδες. Σημειώνεται πως έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν σε αποτυχημένες ενέργειες να υπάρχει κείμενο ανάληψης ευθύνης και να γίνεται λόγος για προειδοποιητικό μήνυμα.
Τα υπολείμματα έχουν αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, που εστιάζει στην ασυνήθιστη συνδεσμολογία του μηχανισμού και αναζητά dna και αποτυπώματα, ενώ η έρευνα έχει περάσει στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής.
Πόσο επικίνδυνη είναι η βόμβα που εξουδετερώθηκε στην έδρα των ΜΑΤ – Τι είναι το εκρηκτικό ζελατοδυναμίτιδα
Η βόμβα που εξουδετερώθηκε έξω από την είσοδο της έδρας των ΜΑΤ, στην Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου περιείχε ένα αρκετά ισχυρό εκρηκτικό: τη ζελατοδυναμίτιδα.
Η ζελατοδυναμίτιδα είναι φτηνή και εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιείται από άτομα που εργάζονται σε μεταλλεία και ορυχεία.
Είναι εύκολο να μετακινηθεί και οι εκρήξεις που προκαλεί είναι μεγάλες και επικίνδυνες. Η ύλη καίγεται αργά και δεν μπορεί να εκραγεί χωρίς πυροκροτητή, οπότε μπορεί να αποθηκευτεί με ασφάλεια.
Σε αντίθεση με την πιο γνωστή αμμωνιοδυναμίτιδα (ANFO), που μπορεί ο καθένας να φτιάξει, η ζελατοδυναμίτιδα απαιτεί μεγαλύτερη εξειδίκευση και γνώσεις και κατασκευάζεται κυρίως από πυροτεχνουργούς.
Εφευρέθηκε το 1875, από τον Σουηδό χημικό Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος εφηύρε και τον δυναμίτη και πούλησε την εφεύρεση αυτή στην ιταλική κυβέρνηση λίγα χρόνια μετά, το 1891.