8.8 C
Athens
4.4 C
Thessaloniki
Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024
More

    Γιατί δεν κλείνει ο κύκλος της οπαδικής βίας στη Θεσσαλονίκη

    Εκτενές ρεπορτάζ για τον κύκλο οπαδικής βίας που δεν λέει να κλείσει στη Θεσσαλονίκη έκανε το voria.gr, επιχειρώντας να εξηγήσει το φαινόμενο.

    Όπως φαίνεται, βάσει του ρεπορτάζ, ειδικοί ανησυχούν ότι η βία θα συνεχιστεί. Μάλιστα, ο ομότιμος καθηγητής Εγκληματολογίας στο ΕΚΠΑ Γιάννης Πανούσης προβλέπει ότι η άγρια αντιπαράθεση, με στοιχεία ατέρμονης βεντέτας η οποία αναβίωσε ανάμεσα στους οπαδούς των δύο μεγάλων ομάδων της Θεσσαλονίκης, δεν θα τελειώσει εδώ.

    Αναλυτικά το ρεπορτάζ του voria


    Μέρα-μεσημέρι Κυριακής και τα αυτοκίνητα έχουν σταματήσει στη μέση ενός μποτιλιαρισμένου δρόμου της Θεσσαλονίκης. Κάποιοι οδηγοί και περαστικοί παρακολουθούν αποσβολωμένοι. Δεν πιστεύουν στα μάτια τους. Άλλοι, πάλι, έχουν σπεύσει να βιντεοσκοπήσουν τη βίαια σκηνή: δύο αντίπαλες ομάδες οπαδών έχουν δημιουργήσει έναν κυκλώνα χτυπημάτων με χέρια, πόδια και στειλιάρια. Οι άναρθρες κραυγές, οι πολεμικές ιαχές τους και οι σκηνές ωμής βίας που εκτυλίσσονται συνθέτουν ένα πρωτοφανές -για τα μάτια αρκετών- σκηνικό. Τα αντικείμενα που κρατούν οι δράστες του επεισοδίου προσγειώνονται σε κορμιά και κράνη. Και το αίμα των θυμάτων τους έχει ήδη βάψει το πεζοδρόμιο…

    Δεν ξέρουμε αν είναι περισσότερο σοκαριστική η πράξη της συμπλοκής και των κινδύνων της ή το γεγονός ότι αμέσως όλοι συμπέραναν –ορθώς- ότι πρόκειται για οπαδικό επεισόδιο. Διότι είναι πλέον τόσο εύκολο να φτάσει κανείς σε αυτό το συμπέρασμα, αφού τα συγκεκριμένα συμβάντα ολοένα και πυκνώνουν μέσα στον χρόνο. Η ωμή βία που σκότωσε τον Τόσκο, τον Άλκη και τον Μιχάλη, τα τρία νεότατα σε ηλικία θύματα της οπαδικής βαρβαρότητας, φαίνεται ότι δεν πρόκειται να σταματήσει σύντομα να πληγώνει εκείνους που ξεκινούν από το σπίτι τους για να την ασκήσουν ή βρίσκονται στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή. Η ίδια οπαδική βία δεν πήρε σάρκα και οστά μόνο το καταμεσήμερο εκείνης της Κυριακής στην οδό Βούλγαρη. Αλλά εμφανίστηκε και λίγες ώρες νωρίτερα -τη νύχτα του Σαββάτου στο μπαρ της οδού Λώρη Μαργαρίτη, όπου από θαύμα δεν θρηνήσαμε νεκρό. Διότι αυτή τη φορά οι δράστες κρατούσαν από ρόπαλα και… taser μέχρι τσεκούρι. Με αυτό μάλιστα χτύπησαν «αντίπαλο» οπαδό. Και για το επεισόδιο αυτό ουδείς συνελήφθη ή, έστω, προσήχθη ως ύποπτος.


    Ο Αριστείδης Καμπανός, ένας άνθρωπος που πολεμά την οπαδική βία από τον Φλεβάρη του 2022 όταν έχασε το 19χρονο βλαστάρι του, τον Άλκη, από τα χέρια οπαδών, προσπαθεί να εξηγήσει γιατί συνεχίζονται οι συμπλοκές αυτές. «Υπάρχουν ακόμη ανεγκέφαλοι που για ανόητο λόγο κάνουν πράξεις βίας», λέει στη Voria.gr και συμπεραίνει με απόγνωση: «Οι οπαδοί των δύο συλλόγων της Θεσσαλονίκης δεν έλαβαν το μήνυμα και, δυστυχώς, ο κύκλος της οπαδικής βίας στην πόλη δεν φαίνεται να έχει κλείσει».

    Ο κ. Καμπανός, ωστόσο, ελπίζει ότι τα δολοφονικά αυτά επεισόδια κάποια στιγμή θα σταματήσουν να συμβαίνουν. «Είναι ανόητο να χάνονται ζωές για τέτοιους λόγους», λέει και στέλνει το μήνυμά του σε όσους μετατρέπουν τα χέρια τους σε όπλα και χτυπούν άλλους ανθρώπους στο όνομα ανώνυμων εταιρειών, δηλαδή των ΠΑΕ και των ΚΑΕ:

    «Πρέπει πάντοτε να σκέφτονται ότι οφείλουν να λειτουργούν με λογική και σύνεση».

    «Δίνουν την εντύπωση ότι αυτό θα συνεχιστεί…»

    Ο Αριστείδης Καμπανός δεν είναι ο μόνος άνθρωπος που εκφράζει την άποψη ότι δεν ελήφθη το σωστό μήνυμα μετά από τους τρεις νεκρούς-θύματα της οπαδικής βίας μέσα σε διάστημα σχεδόν τεσσάρων χρόνων στη Θεσσαλονίκη.

    Την ίδια γνώμη φαίνεται ότι έχουν και οι ειδικοί επί του θέματος. Ο Γιάννης Πανούσης είναι ομότιμος καθηγητής Εγκληματολογίας στο ΕΚΠΑ και διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το 2015.

    Ο κ. Πανούσης έχει ασχοληθεί πολλά χρόνια με το πρόβλημα της οπαδικής βίας και έχει μιλήσει ουκ ολίγες φορές για το θέμα αυτό δημόσια.

    «Είναι μόνον θέμα χρόνου να σκοτωθεί ο επόμενος και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα συμβεί», λέει στη Voria.gr. Και όσον αφορά στη σιγουριά του, υποστηρίζει κατηγορηματικά ότι «τα ίδια φαινόμενα, παράγουν ίδια αποτελέσματα», μιλώντας για συμπλοκές με πολεμοφόδια, όμοια με εκείνα που έχουν σκοτώσει στο παρελθόν.

    Κάνει μάλιστα την πρόβλεψη ότι η άγρια αντιπαράθεση, με στοιχεία ατέρμονης βεντέτας η οποία αναβίωσε ανάμεσα στους οπαδούς των δύο μεγάλων ομάδων της Θεσσαλονίκης, δεν θα τελειώσει εδώ. «Οι συμμετέχοντες δίνουν την εντύπωση ότι αυτό θα συνεχιστεί», λέει και συμπληρώνει πως οι κόντρες τοπικού χαρακτήρα σαν κι αυτήν που εκτυλίσσεται στις μέρες μας έχουν ιδιαιτερότητες οι οποίες πρέπει να μελετηθούν. «Γιατί δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα τόσο συχνά στον Βόλο; Στη Λάρισα; Στην Τρίπολη ή στην Καλαμάτα;», διερωτάται ρητορικά. Και υποστηρίζει ότι «πρέπει να ‘’καθαριστούν’’ οι σύνδεσμοι φίλων των ομάδων, διότι εκεί μέσα γίνονται σχέδια και παιχνίδια εξουσίας».

    Οι κοινωνικές ανισότητες και ο ρόλος της ακροδεξιάς

    Ένας ακόμη άνθρωπος ο οποίος έχει αφιερώσει ατέλειωτες εργατοώρες της ζωής του στη μελέτη του φαινομένου της οπαδικής βίας είναι ο Παντελής Κωνσταντινάκος.

    Ο κ. Κωνσταντινάκος διδάσκει Κοινωνιολογία του Αθλητισμού στο Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Εδώ και 40 ολόκληρα χρόνια μελετά ένα φαινόμενο για το οποίο παρατηρεί πως δεν αλλάζει μορφή και έχει διατελέσει μέλος επιτροπών κοινωνιολόγων, οι οποίες έχουν προτείνει ριζικά μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας προς κυβερνήσεις όλου του πολιτικού φάσματος. Για το ζήτημα αυτό μάλιστα έχει συνεργαστεί και με τον κ. Πανούση, για τον οποίον λέει πως είναι ο μοναδικός πολιτικός που είχε βαθιά γνώση του προβλήματος της οπαδικής βίας. Ωστόσο, όπως μεταφέρει στη Voria.gr, «το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του μόνον παρακολουθεί και προσπαθεί μονίμως με ημίμετρα να αντιμετωπίσει αυτό το τέρας».

    Ο καθηγητής βλέπει ακόμη ότι το πρόβλημα ενισχύεται πλέον και από φυλετικές αλλά και από κοινωνικοπολιτικές ανισότητες. Και με αφορμή αυτές, όπως λέει, «η ακροδεξιά ιδεολογία γνωρίζει μεγάλη έξαρση σε Ελλάδα και Ευρώπη. Τα μέλη της βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και εισχωρούν σε οπαδούς και ομάδες, καθοδηγώντας έτσι τους θερμόαιμους σε άλλες κατευθύνσεις».

    Τέτοια στοιχεία ο κ. Κωνσταντινάκος τα εντοπίζει και στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια από τους Bad Blue Boys, τους υπερήφανους για τις ακροδεξιές πεποιθήσεις τους χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

    Τις ίδιες περίπου απόψεις έχει και ο κ. Πανούσης, ο οποίος βλέπει «φασίστες από όλες τις χώρες» πίσω από αρκετές επιθέσεις χούλιγκανς, αλλά και «κοινωνικά αποκλεισμένους ανθρώπους που στρατολογούν παιδιά, τα οποία δεν ξέρουν ακόμη τι κάνουν».

    Πολλά μάλιστα από όσα λέει ο κ. Κωνσταντινάκος εφάπτονται με τα λεγόμενα του Γιάννη Πανούση. Το γεγονός αυτό είναι απόδειξη ότι το πρόβλημα έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό από τους ειδικούς.

    Ένα πεδίο σύγκλισης απόψεων των δύο καθηγητών πανεπιστημίων αποτελεί και η αντιμετώπιση του φαινομένου της οπαδικής βίας με κατασταλτικά μέτρα. Αμφότεροι τα θεωρούν αναποτελεσματικά και, όπως λένε, δεν θα τα επέλεγαν.

    «Δεν πίστευα ποτέ ότι οι ποινές θα δώσουν οριστική λύση», λέει σχετικά ο Γιάννης Πανούσης, ο οποίος τονίζει πως θεωρεί εντελώς άκαρπο το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης οπαδών στους εκτός έδρας αγώνες, καθώς «έτσι καταργείται η έννοια του ποδοσφαίρου, ενός αμιγώς λαϊκού αθλήματος».

    Και ο κ. Κωνσταντινάκος όμως υποστηρίζει πως η απαγόρευση των μετακινήσεων αποτελεί μία «κατασταλτική μέθοδο που δεν λειτουργεί» και θεωρεί πως η αυστηροποίηση των ποινών δεν θα επιδράσει θετικά στον μικρόκοσμο των οργανωμένων οπαδών.

    Προτείνει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι όλοι οι αρμόδιοι, προκειμένου «να θεσπίσουν δωρεάν προγράμματα εκτόνωσης των νέων με αθλητικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες» έτσι ώστε τα παιδιά, από μικρή ηλικία, να βρίσκουν «θετικές και όχι αρνητικές διεξόδους» στις οποίες εμπλέκονται η βία και οι συγκρούσεις.

    «Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν: Πρέπει να συμφωνήσουν τα πολιτικά κόμματα, οι αθλητικές ενώσεις, οι ομάδες και η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ώστε να παρθούν μέτρα αντιμετώπισης», λέει από τη δική του πλευρά ο κ. Πανούσης.

    «Πρόληψη πριν την καταστολή»

    Δράση πριν από τη χρήση οποιασδήποτε κατασταλτικής μεθόδου προτείνει και ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης (ΕΑΥΘ), Θεόδωρος Τσαϊρίδης.

    Ο κ. Τσαϊρίδης ο οποίος μίλησε στη Voria.gr τόνισε ότι «πρέπει να ληφθούν μέτρα με κοινωνικό πρόσημο».

    Όπως μάλιστα υποστήριξε, η στάση της Πολιτείας απέναντι στα ζητήματα πρόληψης δεν είναι τόσο αποφασιστική όσο απέναντι σε εκείνα της καταστολής.

    «Πρέπει να εντοπίζουμε τους οπαδούς προτού βρεθούν στα ραντεβού με τους ‘’αντιπάλους’’ τους», τονίζει ακόμη, κάτι το οποίο, όπως λέει, δεν μπορεί να συμβεί με τα ισχύοντα δεδομένα, όσο οι αστυνομικοί είναι συγκεντρωμένοι έξω από τα γήπεδα και όχι στον δρόμο, αλλά και όσο «ο αριθμός των αστυνομικών υπαλλήλων δεν αυξάνεται». Στο πλαίσιο αυτό τονίζει χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως το πρόβλημα είναι η οπαδική βία στους δρόμους και όχι στα γήπεδα».

    Όπως τόνισαν αρκετές φορές οι συνεντευξιαζόμενοι, το κλειδί είναι να καθίσουν στο τραπέζι οι αρμόδιοι και να αναθεωρήσουν κάποια από τα μέτρα. Κύριος στόχος για όλους είναι η πρόληψη, πριν από την καταστολή. Και εάν τελικά το πρόβλημα της οπαδικής βίας περιοριστεί (αν όχι εξαλειφθεί), τότε ίσως να ξεπληρωθεί και ένα μικρό χρέος από όσα οφείλονται στον Δημητριάδη, τον Μπλιώνα, τον Παναγιώτου, τον Λιάκα, τον Ντόλια, τον Καρνέζη, τον Φιλόπουλο, τον Ρουσάκη, τον Κατσούλη, τον Νάσο, τον Τόσκο, τον Άλκη και τον Μιχάλη Κατσουρή…

    Πηγή: voria.gr



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ