21.1 C
Athens
15.5 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για το δικαστικό ένσημο – Επιστολές σε Τσιάρα

    Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την επαναφορά του τέλους δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κων. Τσιάρας έχει γίνει αποδέκτης επιστολών από φορείς, οι οποίοι του ζητούν να επανεξετάσει το όλο πλαίσιο λόγω αντισυνταγματικότητας.
    Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που πρώτη είχε αντιδράσει στην επιβολή του δικαστικού ενσήμου, επισημαίνει πως στο κάλεσμά της «για συστράτευση όλων των κοινωνικών φορέων κατά της άδικης και αντισυνταγματικής επαναφοράς του» ανταποκρίθηκαν ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων «ΣΕΒΕ», το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
    Συγκεκριμένα, οι τρεις φορείς με επιστολές τους προς τον κ. Τσιάρα του γνωστοποιούν ότι συντάσσονται με την πρωτοβουλία των δικηγόρων και των άλλων κοινωνικών φορέων και ζητούν την κατάργηση της επίμαχης διάταξης που εισήχθη με το νόμο 4640/2019, «καθώς οι επιχειρήσεις, ιδίως οι μικρομεσαίες, αποθαρρύνονται από τη δικαστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους».
    Όπως επισημαίνει η Ολομέλεια, επιβεβαιώνονται έτσι οι θέσεις της, σύμφωνα με τις οποίες η επαναφορά του τέλους δικαστικού ενσήμου «αντίκειται στις αρχές του κράτους δικαίου και της παροχής πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας στους πολίτες και οδηγεί σε υπέρμετρη επιβάρυνση των πολλών και αδυνάτων, σε όφελος των λίγων και ισχυρών».
    Μάλιστα, οι δικηγόροι επαναλαμβάνουν πως το αίτημά τους για κατάργηση της επιβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές «δεν έχει συντεχνιακό χρώμα» αλλά αποτελεί «αίτημα στο όνομα της δικαιοσύνης και της κοινωνίας». Για το λόγο δε αυτό, όπως τονίζουν, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους «μέχρι την τελική δικαίωση» και έχοντας στο πλευρό τους «το ευρύ κοινωνικό μέτωπο που συγκροτείται».
    Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, από τον περασμένο Δεκέμβριο είχε ανακοινώσει από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος ότι το όλο θέμα θα επανεξεταστεί από νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα συσταθεί για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
    Οι επιστολές στον υπουργό
    Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων «ΣΕΒΕ» σε επιστολή του προς τον κ. Τσιάρα με ημερομηνία 19.12.2019, επισημαίνει πως «η επαναφορά του τέλους δικαστικού ενσήμου (…) προκαλεί την αντίδραση όχι μόνο του δικηγορικού κόσμου, αλλά και της επιχειρηματικής κοινότητας καθώς, πέραν του ότι η νέα διάταξη εισήχθη, με εκπρόθεσμη τροπολογία, χωρίς οιαδήποτε προηγούμενη θεσμική διαβούλευση, προκαλεί δυσανάλογη οικονομική επιβάρυνση σε ιδιώτες, επιχειρηματίες και νομικά πρόσωπα που προσφεύγουν στη δικαιοσύνη και εγείρει σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας».
    Όπως επισημαίνει ο «ΣΕΒΕ», «η επιβολή του δικαστικού ενσήμου σε πρώιμο στάδιο εμφανίζεται έντονα καταχρηστική και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές του κράτους δικαίου και της παροχής πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας,καθώς ο δικονομικός φραγμός, που τίθεται από τον ν. 4640/2019, υπό το φως των σημερινών άκρως δυσχερών οικονομικών συνθηκών, που βιώνουν οι επιχειρηματίες, ουσιαστικά στερεί αυτούς της ευχερούς δυνατότητας προσφυγής στο δικαστήριο, προς άμεση προστασία των δικαιωμάτων τους». Υποστηρίζοντας, δε, πως ο μόνος λόγος «που εξηγεί, αλλά ουδόλως δικαιολογεί, την επιβολή του μέτρου είναι το ταμειακό συμφέρον του Δημοσίου», ο ΣΕΒΕ κάνει ακόμη λόγο για δυσανάλογο περιοριστικό μέτρο, που «υπονομεύει το δικαίωμα δικαστικής προστασίας όλων των πολιτών, ιδιωτών και επιχειρηματιών». Υπό τα δεδομένα αυτά ο Σύνδεσμος ζητεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποσύρει το επίμαχο μέτρο.
    Από την πλευρά του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με επιστολή του στις 13.1.2020 στον κ. Τσιάρα επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως «το μέτρο δεν εξυπηρετεί και δεν βελτιώνει καμία λειτουργία της Δικαιοσύνης παρά λειτουργεί μόνον ως εισπρακτικό μέτρο για το ελληνικό δημόσιο». Ζητώντας την επανεξέταση της επίμαχης διάταξης το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης επισημαίνει πως «η επιβάρυνση διαδίκου με δικαστικό ένσημο πριν την αναγνώριση του δικαιώματος του θα αποθαρρύνει πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη δικαστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους διότι θα κληθούν να καταβάλουν το τέλος του δικαστικού ενσήμου σε πρότερο στάδιο από την αναγνώριση του επισφαλούς δικαιώματός τους».
    Την επανεξέταση του όλου πλαισίου ζητεί, τέλος, και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας με την από 7.1.2020 επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Η πρόσφατη επιβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές, βάσει του νέου νόμου 4640/2019, αρμοδιότητας του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, ουδέν προσφέρει προς την κατεύθυνση επίλυσης των ανωτέρω ζητημάτων δεδομένου ότι προσπαθεί – και μάλιστα αναδρομικά για τις αγωγές που έχουν ήδη κατατεθεί – ένα υπέρογκο και αιφνίδιο κόστος, στους αιτούντες τη δικαστική προστασία».



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ