Μια στρατιωτική αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περισσότερα από 100 φορτηγά γεμάτα με στρατιώτες θεάθηκε να κατευθύνεται προς τα σύνορα με την Ουκρανία, στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters.
Το συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) ενέκρινε νωρίτερα το αίτημα του Ρώσου προέδρου να αναπτύξει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στο εξωτερικό σε σχέση με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ντονμπάς. Η απόφαση ψηφίσθηκε ομόφωνα σήμερα κατά την διάρκεια της έκτακτης ολομέλειας του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 153 γερουσιαστές.
Παράλληλα, η Ρωσία ανακοίνωσε πως θα απομακρύνει το διπλωματικό προσωπικό της από την Ουκρανία, το συντομότερο δυνατόν, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Υπό τις παρούσες συνθήκες, η πρώτη προτεραιότητά μας είναι να μεριμνήσουμε για τους Ρώσους διπλωμάτες και τους υπαλλήλους της πρεσβείας και των προξενείων μας. Προκειμένου να προστατεύσει τη ζωή και την ασφάλειά τους, η ρωσική ηγεσία αποφάσισε να απομακρύνει το προσωπικό των διπλωματικών αποστολών της στην Ουκρανία, κάτι που θα γίνει πολύ σύντομα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Την ίδια ώρα, Ευρώπη, NATO και ΗΠΑ προετοιμάζονται για τα χειρότερα στην ανατολική Ευρώπη, μετά την απόφαση του Πούτιν να αναγνωρίσει μονομερώς τις φιλορωσικές περιοχές στην Ουκρανία.
Το NATO αναμένει επίθεση ευρείας κλίμακας από τη Ρωσία
Το ΝΑΤΟ αναμένει μια επίθεση ευρείας κλίμακας της Ρωσίας στην Ουκρανία και έθεσε σε ετοιμότητα τη δύναμη ταχείας αντίδρασης, ώστε να υπερασπιστεί τους συμμάχους του, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Όλα αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια μαζική επίθεση στην Ουκρανία», μετά την αποστολή δυνάμεων στις αυτονομιστικές επαρχίες του Ντονμπάς», είπε ο Στόλτενμπεργκ μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας (NUC) στην έδρα του Συμφώνου, στις Βρυξέλλες.
Χαιρετίζουν την ενότητα των κρατών της ΕΕ, Μισέλ και Φον Ντερ Λάιεν
Οι Πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με κοινή δήλωσή τους, χαιρετίζουν την ενότητα των κρατών-μελών της ΕΕ και την αποφασιστικότητά τους να αντιδράσουν με σθεναρότητα και ταχύτητα στις παράνομες ενέργειες της Ρωσίας.
«Η απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες οντότητες και να στείλει ρωσικά στρατεύματα σε ορισμένες περιοχές των περιφερειών Ντόνιετσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας είναι παράνομη και απαράδεκτη. Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, τις διεθνείς δεσμεύσεις της ίδιας της Ρωσίας και κλιμακώνει περαιτέρω την κρίση», τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ.
Οι δύο Πρόεδροι χαιρετίζουν τη σταθερή ενότητα των κρατών μελών και την αποφασιστικότητά τους να αντιδράσουν με σθεναρότητα και ταχύτητα στις παράνομες ενέργειες της Ρωσίας, σε στενό συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους.
Τι προβλέπουν οι κυρώσεις της ΕΕ
Επισημαίνεται, επίσης, ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στις 5μ.μ. (ώρα Ελλάδας), μια άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ υπό την προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου και αργότερα το απόγευμα θα κατατεθεί ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων.
Στη συνέχεια, οι αρμόδιοι φορείς θα συνεδριάσουν για να οριστικοποιήσουν το πακέτο χωρίς καθυστέρηση.
Το πακέτο προτείνει στοχευμένες κυρώσεις προς:
Όσους συμμετείχαν στην παράνομη απόφαση.
Τις τράπεζες που χρηματοδοτούν ρωσικές στρατιωτικές και άλλες επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές.
Την ικανότητα του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση στις κεφαλαιουχικές και χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της ΕΕ, για να περιοριστεί η χρηματοδότηση κλιμακούμενων και επιθετικών πολιτικών.
Το εμπόριο από τις δύο αποσχισθείσες περιοχές προς και από την ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι αισθάνονται ξεκάθαρα τις οικονομικές συνέπειες των παράνομων και επιθετικών ενεργειών τους.
«Η ΕΕ έχει προετοιμαστεί και είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα σε μεταγενέστερο στάδιο, εάν χρειαστεί, υπό το φως των περαιτέρω εξελίξεων», τονίζουν η φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ, σημειώνοντας ότι μαζί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις επί τόπου και να διαβουλεύονται με άλλους ηγέτες της ΕΕ και διεθνείς ομολόγους.
«Η ΕΕ παραμένει σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ουκρανία και ενωμένη για την υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Είμαστε δίπλα της και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και τον λαό της», καταλήγει η κοινή δήλωση.
Ο Ντράγκι καταδικάζει την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι καταδίκασε κι εκείνος με τη σειρά του απαράδεκτη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία, η οποία αναγνώρισε τις δύο αυτονομιστικές δημοκρατίες στην ανατολική Ουκρανία.
«Θέλω να εκφράσω την πιο σθεναρή μου καταδίκη όσον αφορά την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει τα δύο αυτονομιστικά εδάφη του Ντονμπάς. Πρόκειται για μια απαράδεκτη παραβίαση της δημοκρατικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ντράγκι σε ομιλία του στη Ρώμη.
Στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε οδηγία στον στρατό του να αναπτυχθεί στις αυτονομιστικές “δημοκρατίες” του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, μερικές ώρες αφού αναγνώρισε την ανεξαρτησία τους, δημιουργώντας τον κίνδυνο επιδείνωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι από το 2014.
«Βρίσκομαι σε διαρκή επαφή με τους συμμάχους για να βρεθεί μια ειρηνική λύση στην κρίση και να αποφευχθεί ένας πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης», συνέχισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
«Ο δρόμος του διαλόγου εξακολουθεί να είναι ουσιαστικής σημασίας, αλλά ήδη πρόκειται να ορίσουμε, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέτρα και κυρώσεις κατά της Ρωσίας», κατέληξε ο Ντράγκι.
Έρχονται δύσκολες μέρες, λέει ο Σολτς
Για «πολύ δύσκολες ημέρες και ώρες» στην Ευρώπη, η οποία «για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο απειλείται με πόλεμο στα ανατολικά», έκανε λόγο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στην απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει τις ανατολικές αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.
«Είναι χρέος μας να αποτρέψουμε μια τέτοια καταστροφή και απευθύνω εκ νέου έκκληση στη Ρωσία να βοηθήσει σε αυτό», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Μιχόλ Μάρτιν.
Προηγουμένως, ο Γερμανός καγκελάριος είχε ανακοινώσει την «μέχρι νεωτέρας» αναστολή της διαδικασίας αδειοδότησης του γερμανορωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, εξηγώντας ότι ζήτησε από το υπουργείο Οικονομίας να λάβει όλα τα διοικητικά νομικά μέτρα προκειμένου ο αγωγός να μη λάβει πιστοποίηση και διευκρινίζοντας ότι «μπορεί αυτό να ακούγεται κάπως τεχνικό, αλλά χωρίς την πιστοποίηση ο αγωγός δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία». Είναι προφανές, τόνισε, ότι η κατάσταση πρέπει τώρα να επανεκτιμηθεί και να ληφθούν υπόψη «όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν».
Ο Γερμανός καγκελάριος επαίνεσε ακόμη την ουκρανική κυβέρνηση διότι «μέχρι τώρα δεν επέτρεψε στον εαυτό της να προκληθεί» από τη Ρωσία και υπογράμμισε ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «ξεκαθαρίσαμε ότι η Ρωσία δεν έχει απολύτως καμία στήριξη για τις ενέργειές της». Ο ρώσος Πρόεδρος, συνέχισε ο κ. Σολτς, περιμένει τώρα μία πρόκληση «προκειμένου να έχει μια δικαιολογία για να καταλάβει ενδεχομένως όλη την Ουκρανία».
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Ρωσία, ο Όλαφ Σολτς επισήμανε ότι το σημαντικό είναι να υπάρξει από κοινού δράση της ΕΕ και των ΗΠΑ, με πολύ «επικεντρωμένο, ισχυρό» πακέτο μέτρων ειδικά για αυτό που συμβαίνει τώρα. Το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων, διευκρίνισε, το οποίο έχει ήδη αποφασιστεί, αφορά αυτό που θέλουμε όλοι να αποτρέψουμε.
Ο κ. Σολτς διαβεβαίωσε πάντως εκ νέου ότι η Γερμανία θα παραμείνει εκ των σημαντικότερων υποστηρικτών της οικονομικής σταθερότητας της Ουκρανίας: «θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την οικονομική ανθεκτικότητα της χώρας, ως ο κύριος χρηματοοικονομικός σταθεροποιητής της», είπε χαρακτηριστικά, επανέλαβε ωστόσο την άρνηση του Βερολίνου να εγκρίνει παράδοση όπλων στο Κίεβο.
«Η ανακοίνωση Πούτιν υπερέβη το όριο. Αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας, αλλά και της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών. Μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους της, η Ιρλανδία στέκει αλληλέγγυα προς την Ουκρανία και καλούμε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει και να αποσύρει τις δυνάμεις της από τα σύνορα», δήλωσε από την πλευρά του ο ιρλανδός Πρωθυπουργός Μιχόλ Μάρτιν, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό η δράση να αναληφθεί από κοινου με τους εταίρους.
Αυστηρές κυρώσεις ζητά η Πολωνία
Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε σήμερα ότι απαιτούνται αυστηρές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας μετά την αναγνώριση από τον πρόεδρο Πούτιν των δύο αποσχισθεισών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.
Μιλώντας έπειτα από διαβουλεύσεις που είχε με υπουργούς της κυβέρνησης για την ουκρανική κρίση ο Ντούντα έκανε έκκληση για περαιτέρω ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.
Η αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ από τη Ρωσία εκμηδενίζει τις προσπάθειες προς αποκλιμάκωση και αυξάνει την ένταση σε ολόκληρη την περιοχή, είπε σήμερα από την πλευρά του ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ.
“Η αναγνώριση των αποκαλούμενων Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ από τη Ρωσική Ομοσπονδία καταδικάζει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία και οδηγεί σε αυξανόμενη ένταση σε ολόκληρη την περιοχή.
Η Μόσχα αναγνωρίζει τις διεθνώς μη αναγνωρισμένες αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ» σ’ εκείνα τα όρια, στα οποία σήμερα «οι ηγεσίες τους ασκούν τις αρμοδιότητές τους», διευκρίνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Ρουντένκο, ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν κατά τις συνεδριάσεις των δύο σωμάτων του ρωσικού Κοινοβουλίου για τη συζήτηση και επικύρωση των συμφωνιών φιλίας και συνεργασίας της Ρωσίας με τις δύο de facto αποσχισθείσες επαρχίες στην Ανατολική Ουκρανία.
Όπως εξήγησε ο αρμόδιος Ρώσος υφυπουργός, οι συμφωνίες έχουν δεκαετή ισχύ και προβλέπεται η αυτόματη παράτασή τους για πενταετείς περιόδους κοινή συναινέσει.
Μεταξύ άλλων οι συμφωνίες προβλέπουν «την υιοθέτηση από τη Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεσματικών μέτρων για την υποστήριξη και τη λειτουργία του χρηματιστικού και τραπεζικού συστήματος των Δημοκρατιών, έχοντας ως αφετηρία το γεγονός ότι το νόμισμα, που χρησιμοποιείται στις συναλλαγές στο έδαφός τους είναι το ρωσικό ρούβλι», είπε ο Α. Ρουντένκο στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι.
Σχολιάζοντας την ανάκληση του επιτετραμμένου της Ουκρανίας στη Μόσχα και τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο κ. Ρουντένκο δήλωσε ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί την πλήρη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «το ρωσικό ΥΠΕΞ πάντοτε τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης κάθε σύγκρουσης, μεταξύ άλλων και της σύγκρουσης στην ΝΑ Ουκρανία», υποστηρίζοντας ότι η αναγνώριση των δύο «Λαϊκών Δημοκρατιών» από τη Ρωσία «θα συμβάλει ακριβώς σε αυτό το ειρηνικό σενάριο, το ελπίζουμε», είπε ο ειδικός προεδρικός απεσταλμένος στην παρέμβασή του κατά τη συνεδρίαση της ρωσικής Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής).