Ολοκληρώθηκε η εργασία της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Τεμπών και την ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή.
Το πόρισμα της πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας, συνολικής έκτασης 76 σελίδων, προτείνει την παραπομπή του στο Δικαστικό Συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος.
Η πρόταση, η οποία αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 22 Ιουλίου, δέχεται σφοδρή πολιτική κριτική. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά) κατήγγειλαν την πλειοψηφία για μεθοδεύσεις και αποχώρησαν από τη διαδικασία.
Το περιεχόμενο του πορίσματος
Σύμφωνα με τη ΝΔ, ο Κώστας Καραμανλής διερευνάται για ενδεχόμενη ολιγωρία κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως προς τη διασφάλιση χρηματοδότησης και επαρκούς λειτουργίας του σιδηροδρόμου την περίοδο 2021–2023. Όπως επισημαίνεται, το στάδιο αυτό της ποινικής διαδικασίας δεν αφορά την απόδειξη ενοχής αλλά την αξιολόγηση εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για άσκηση δίωξης.
ΠΑΣΟΚ: «Δεν νομιμοποιούμε μεθοδεύσεις και συγκάλυψη»
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αποχώρησαν από την επιτροπή δηλώνοντας ότι οι διαδικασίες παραβίασαν το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Στην επιστολή τους αναφέρονται συγκεκριμένες αιτιάσεις:
- Άρνηση πρόσβασης στη δικογραφία, ακόμη και σε ψηφιακή μορφή.
- Μη κλήση μαρτύρων που πρότεινε η μειοψηφία.
- Αποδοχή μονοσέλιδου υπομνήματος του Καραμανλή, χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία.
- Ολοκλήρωση της διαδικασίας χωρίς προκαταρκτική εξέταση, κατά το πρότυπο της υπόθεσης Τριαντόπουλου.
Το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι η πλειοψηφία προσφέρει «τελευταίο στάδιο προστασίας» στον Καραμανλή, αγνοώντας τις συνταγματικές προβλέψεις του άρθρου 86 και του Ν. 3126/2003 περί ευθύνης Υπουργών.
ΣΥΡΙΖΑ: «Μεθόδευση, ακυρότητα, νομιμοποίηση ατιμωρησίας»
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, έκανε λόγο για συνειδητή επιλογή της ΝΔ να «κλείσει άρον-άρον» η διαδικασία. Η άρνηση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης και η μη εξέταση μαρτύρων συνιστούν, όπως δήλωσε, ακύρωση της προδικασίας, η οποία αποστερεί τη διαδικασία από κάθε ουσία.
Η απόφαση της ΝΔ να αποδεχθεί ως επαρκές το υπόμνημα του Καραμανλή και να προτείνει την απευθείας παραπομπή του, χαρακτηρίστηκε ως προσπάθεια αποφυγής ουσιαστικής διερεύνησης και ενδεχόμενων επιβαρυντικών στοιχείων.
Νέα Αριστερά: «Θεσμική εκτροπή με πολιτική κάλυψη»
Ανάλογη στάση κράτησε και η Νέα Αριστερά, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να μιλά για «επικίνδυνη θεσμική εκτροπή». Ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής κατήγγειλε ότι η επιτροπή λειτούργησε παρατύπως, απορρίπτοντας κάθε πρόταση εξέτασης ενδεχόμενων κακουργημάτων και μαρτύρων.
Ειδική αναφορά έκανε στο ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλέψεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλά και του Συντάγματος. «Η επιτροπή αποφάσισε τη λήξη των εργασιών χωρίς να κάνει καμία έρευνα. Δεν είναι απλώς νομική αυθαιρεσία, αλλά πρόκληση για τη δημοκρατία και τα θύματα της τραγωδίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.