«Νέκρα. Να το περιγράψω ακριβώς έτσι. Δεν ακούγονταν ούτε οι αναπνοές», είπε ο Αλέξης Κούγιας δικηγόρος της οικογένειας του Άλκη Καμπανού, αναφορικά με την στιγμή της απόφασης του δικαστηρίου για τους 12 ενόχους της άγριας δολοφονίας του 19χρονου.
Ο Αλέξης Κούγιας τόνισε αρχικά, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ πως η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν πολύ βαριά γιατί δεν είναι σύνηθες να κατηγορούνται για μία ανθρωποκτονία δώδεκα νέοι άνθρωποι.
Kαι πρόσθεσε «είναι παγκόσμιο πρωτοφανές γεγονός, δικαστικό γεγονός, εγκληματολογικό γεγονός για μία ανθρωποκτονία να καταδικαστούν 12 άνθρωποι. Αυτό δεν το έχει αντιληφθεί κανείς. Πράγματι όμως, όπως και οι συνάδελφοί μου είπαν, ήταν δίκαιη απόφαση. Επτά από τους δώδεκα – και μάλιστα μιλάμε για παιδιά από 19 έως 25 ετών – όλοι κατηγορούνται για την διάπραξη».
Όπως ανέφερε ο κ. Κούγιας από βίντεο αποδεικνύεται ότι όλοι οι κατηγορούμενοι χρησιμοποίησαν σιδηρολοστούς, ξύλα, μαχαίρια, καραμπίνες, δρεπάνια. Γι’ αυτό είπα είναι πρωτοφανές εγκληματολογικό γεγονός το ότι καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία 12 άτομα. «Δηλαδή είχαν συμφωνήσει και οι 12, να χτυπήσουν και οι 12», εξήγησε.
Τόνισε ότι: «Από τις ίδιες απολογίες των κατηγορουμένων προκύπτει ότι αυτό το έγκλημα σχεδιάστηκε. Η διάρκεια του εγκλήματος ήταν περίπου 47 δευτερόλεπτα, δηλαδή οργανώθηκε, εντόπισαν τα παιδιά αυτά που ήταν ανυπεράσπιστα, άοπλα, φοιτητές, όλοι σε ένα στενάκι που κανείς δεν θα μπορούσε να τους δει. Τους απέκλεισαν σε ένα μικρό στενό, κατέβηκαν και οι 12 κάτω από το αυτοκίνητο. Είχαν ήδη εξοπλιστεί από έναν σύνδεσμο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην Παλαιών Πατρών Γερμανού.
Απέκλεισαν τα παιδιά να μπορούν να διαφύγουν. Εκ θαύματος γλίτωσαν τα δύο άλλα παιδιά, ήταν γρήγορα παιδιά και δεν πρόλαβαν να τους πιάσουν. Γι’ αυτό καταδικάστηκαν όλοι και για την ανθρωποκτονία εις βάρος του αείμνηστου Άλκη και για δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας».
«Ισόβια αν δεν αναγνωριστούν ελαφρυντικά»
Δυνητικά, είπε αρχικά ο κ. Κούγιας σχετικά με τις ποινές που θα επιβληθούν στους ενόχους, μπορεί να ανοίξει το αδίκημα της αφαιρέσεως ανθρώπινης ζωής, επειδή το προστατευόμενο αγαθό είναι το πολυτιμότερο αγαθό στη ζωή, η ζωή η ίδια, είναι η αυστηρότερη ποινή, ισόβια κάθειρξη. «Ισόβια κάθειρξη επιβάλλεται αν δεν αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους κατηγορούμενους. Εδώ θεωρητικά μπορεί να αναγνωστούν ελαφρυντικά», είπε.
«Υπάρχει ένα βιολογικό ελαφρυντικό μετεφηβικής ηλικίας, το οποίο εξαντλείτο στα 21 χρόνια. Κατά την άποψή μου, για φωτογραφικούς λόγους, για συγκεκριμένες υποθέσεις, η προηγούμενη κυβέρνηση το επεξέτεινε στα 25 χρόνια, όταν το εκλογικό δικαίωμα είναι στα 17 χρόνια πια», τόνισε ο κ. Κούγιας.
«Θεωρητικά αν δεν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, οι κατηγορούμενοι, όσοι είναι αυτουργοί θα αντιμετωπίσουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και για τις δύο ανθρωποκτονίες ποινές από πέντε έως δεκαπέντε χρόνια, για τη βία με τη χρησιμοποίηση όπλων μέχρι πέντε χρόνια ποινές και για την οπλοχρησία επίσης μέχρι πέντε χρόνια ποινές.
Για τους συνεργούς, είναι πέντε έως δεκαπέντε χρόνια για κάθε πράξη – και για την ανθρωποκτονία και για τις απόπειρες – και εάν αναγνωριστεί ελαφρυντικό, τα ισόβια έχουν οροφή τα 15 χρόνια», δήλωσε.
«Από οπαδοί, δολοφόνοι»
Παράλληλα, εξήγησε πως αποτελεί σοβαρό ζήτημα πώς νέα παιδιά από οπαδοί, μετατράπηκαν σε δολοφόνοι. «Υπάρχει το θέμα, το πώς αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία το ότι δώδεκα παιδιά, εκ των οποίων ορισμένα και πολύ υψηλού οικονομικού επιπέδου και κοινωνικού επιπέδου – τουλάχιστον τέσσερις από αυτούς, είναι από τις γνωστότερες οικογένειες της Θεσσαλονίκης – μετετράπησαν από οπαδοί σε δολοφόνοι. Και εκεί υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο πεδίο προβληματισμού και για αυτό είπα θα πρέπει να ασχοληθούν και το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Πολιτισμού του Αθλητισμού».
Τέλος ανέφερε ότι οι ένοχοι ήταν μια ομάδα που είχε παρελθόν με περιστατικά οπαδικής βίας. «Απεδείχθη ότι το σύνολο σχεδόν αυτών των συγκεκριμένων ήταν μια επιθετική ομάδα η οποία ακολουθούσε την ομάδα του ΠΑΟΚ. Όπου και να πήγαινε έκανε επεισόδια», εξήγησε ο κ. Κούγιας.