Την πλήρη αποκαθήλωση της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας επέφεραν οι κρίσεις στο σώμα, με τις απομακρύνσεις- αποστρατείες όλων των αντιστρατήγων.Το βαρύ κλίμα για τα ανώτατα στελέχη της αστυνομίας, είχε γίνει σαφές από την πρώτη στιγμή που επανήλθε στο υπουργείο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στις 4 Ιανουαρίου.
Μάλιστα το Law and Order, ουσιαστικά είχε προαναγγείλει τις αλλαγές με κείμενο που έφερε τον τίτλο «Κρίσεις ΕΛ.ΑΣ: Ριζικές αλλαγές προανήγγειλε ο Χρυσοχοΐδης- Τα «παγωμένα» χαμόγελα των στρατηγών» και σημειώναμε πως, «Όλα θα κριθούν έως το τέλος του μήνα και οι κρίσεις θα δείξουν, όπως λένε έμπειρα στελέχη πως «είτε ο Χρυσοχοΐδης θα αναστήσει την αστυνομία ή θα τον καταπιεί το σύστημα». Ένα σύστημα που δείχνει μάλλον σαθρό όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές».
Από τον Πάσσαρη στον Ζαμπούνη
Όπως και το 2001, έτσι και χθες, με διαφορά 23 ετών και πάλι με υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και αφού είχε προηγηθεί το φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ με τον Κώστα Πάσσαρη, έτσι και χθες, αποφασίστηκε η «καρατόμηση» όλης της ηγεσίας του σώματος. Όπως και το 2001, με την απομάκρυνση το αντιστρατήγου, Γιάννη Γεωργακόπουλου και την τοποθέτηση Φώτη Νατσιάκου, έτσι και χθες αποφασίστηκε μια «βαθιά βουτιά στην αστυνομική επετηρίδα» για να αλλάξει το σύνολο της ηγεσίας στα υψηλότερα κλιμάκια, αλλά και τα υπάρξει αναδιοργάνωση στα χαμηλότερα.
Όπως είχε γράψει το Law and Order, πριν γίνουν γνωστές οι τοποθετήσεις, στη θέση του Αρχηγού του Σώματος τοποθετείται ο Δημήτρη Μάλλιος. Στη θέση του Υπαρχηγού τοποθετείται ο Πασχάλης Συριτούδης Γενικός Περιφερειακός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Για πρώτη φορά Αρχηγός και Υπαρχηγός στην Αστυνομία προέρχονται από την πολύχρονη διαχείριση του μεταναστευτικού της χώρας. Είναι ίσως η πρώτη φορά που η πολιτική ηγεσία και το ΚΥΣΕΑ τολμά να τοποθετήσει στις δύο πρώτες θέσης της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ δύο στρατηγούς που έχουν διαχειριστεί και βιώσει μεγάλες κρίσεις αλλά και μεγάλες πιέσεις του μεταναστευτικού όπου γνώρισε η Ελλάδα. Ο νέος Αρχηγός πάνω από 10 χρόνια έχει αναλάβει σημαντικές θέσεις στον κλάδο αλλοδαπών του Αρχηγείου, έχει διαχειριστεί κρίσιμες καταστάσεις του μεταναστευτικού και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Μ. Χρυσοχοΐδη. Όχι στην τελευταία επάνοδο του στο Υπουργείο αλλά κυρίως στην προηγούμενη όπου η κρίση στις Καστανιές του Έβρου επιβεβαίωσαν την αξία του νέου Αρχηγού.
Άλλος ένας όμως πρωτεργάτης και γνώστης του μεταναστευτικού στη Χώρα ο νέος Υπαρχηγός, αφήνει την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και οδεύει στην Κατεχάκη με σημαντικές επιτυχίες σε μια τόσο δύσκολη περιφέρεια. Ήταν και αυτός παρόν στις Καστανιές του Έβρου τον Μάρτιο του 2020 που μαζί με τον τότε επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος και μετέπειτα Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Σκούμα Κωνσταντίνο, κατάφεραν να φέρουν εις πέρας την αποστολή από την γνωστή πλέον υβριδική επίθεση που δέχθηκε η χώρα από τους χιλιάδες μετανάστες.
Προϊστάμενος του Επιτελείου θα τοποθετηθεί ο Αστέριος Μαντζιώκας, Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος ο Χρήστος Μπουλούμπασης και Νοτίου Ελλάδος ο Γιώργος Μιχαλόπουλος. Αποστρατεύτηκαν ο Αρχηγός Λάζαρος Μαυρόπουλος, ο Υπαρχηγός Γιώργος Δούβαλης, ο Επιτελάρχης Ελευθέριος Γκαρίλας, ο Επιθεωρητής Β. Ελλάδος Σπύρος Σκλάβος και ο Νοτίου Ελλάδος Νίκος Σπανουδάκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Μάλλιος είναι ο τρίτος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. σε χρονικό διάστημα 1,5 χρόνου. Μετά την τοποθέτηση της αστυνομικής ηγεσίας, σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα ακολουθήσουν βαθιές τομές σε όλες τις βαθμίδες της αστυνομικής επετηρίδας. Αναμένεται να ακολουθήσουν γενικευμένες αλλαγές, απομακρύνσεις και αντικαταστάσεις αξιωματικών σχεδόν σε όλες τις κρίσιμες αστυνομικές υπηρεσίες.