13.1 C
Athens
8.1 C
Thessaloniki
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024
More

    Κτηματολόγιο: Η κομπίνα με τα 550.000 τ.μ. σε Ύδρα, Σπέτσες και Αγκίστρι – Πώς εντοπίστηκε η απάτη!

    Να κατοχυρώσει μέσω χρησικτησίας με πλαστογραφημένα έγγραφα 45 οικόπεδα στην Ύδρα, στις Σπέτσες και στο Αγκίστρι έκτασης πάνω από 550.000 τ.μ. επιχείρησε ομάδα πολιτών και επαγγελματιών από τη Βόρεια Ελλάδα. Η απάτη όμως εντοπίστηκε από το Κτηματολόγιο και κατέληξε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε ο ίδιος ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κώστας Κυρανάκης για κύκλωμα απάτης και πλαστογραφίας.

    Ο κ. Κυρανάκης, εξερχόμενος του Αρείου Πάγου δήλωσε: «Ενημερώσαμε την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη μήνυση που καταθέσαμε για ένα πιθανό κύκλωμα απάτης και πλαστογραφίας σε 3 νησιά του Σαρωνικού, που προέκυψε από έρευνα που έχει διερευνήσει το προσωπικό του κτηματολογίου».

    «Τα ακίνητα δηλώθηκαν από το ίδιο άτομο, το οποίο τροποποίησε εκ των υστέρων το Ε9 του για να φανεί ότι δήλωνε τα συγκεκριμένα οικόπεδα πριν ξεκινήσει η κτηματογράφηση. Οι ένορκες βεβαιώσεις, που υποστήριζαν τον ισχυρισμό του για έκτακτη χρησικτησία, έγιναν από τα ίδια άτομα και στις 45 περιπτώσεις, ενώ τα απαραίτητα συμβολαιογραφικά έγγραφα δόθηκαν από τον ίδιο συμβολαιογράφο. Κοινό χαρακτηριστικό της ομάδας, ότι είναι όλοι Βορειοελλαδίτες», δήλωσε στην «Καθημερινή» ο κ. Κυρανάκης.


    Πρόκειται κυρίως για δημόσιες δασικές και δευτερευόντως αγροτικές εκτάσεις, συνολικά 550.000 τ.μ., τις οποίες προσπάθησαν να «κατοχυρώσουν» ελπίζοντας ότι το Δημόσιο δεν θα προστατεύσει την περιουσία του.

    «Θέλουμε να γίνει κατανοητό από όλους ότι τέτοιες περιπτώσεις εντοπίζονται πλέον πιο εύκολα χάρη στην τεχνολογία. Η ποινή για κακουργηματική απάτη είναι από 5 έως 10 χρόνια και εφόσον αφορά και δημόσια περιουσία, από 10 έως 20 χρόνια. Καλό θα είναι όσοι σκέφτονται να επιχειρήσουν κάτι τέτοιο να το ξανασκεφτούν» σημείωσε ο υφυπουργός.


    Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι Σπέτσες, η Ύδρα και το Αγκίστρι κτηματογραφούνται σε ενιαία μελέτη, μαζί με τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, την περιοχή Γαλατά, Τροιζηνίας και Μεθάνων, καθώς και ένα τμήμα της Δυτικής Αττικής (Βίλια – Ερυθρές).

    Η μελέτη είναι από αυτές που δεν έχουν ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή (κυμαίνεται γύρω στο 50%): τα υψηλότερα επίπεδα συμμετοχής (σχεδόν 100%) έχουν τα τρία προαναφερθέντα νησιά του Σαρωνικού, ενώ τη χαμηλότερη συμμετοχή τα Κύθηρα. Μία από τις αιτίες για τα Κύθηρα, είναι ότι μεγάλο μέρος των ιδιοκτησιών ανήκει σε ομογενείς από την Αυστραλία και την Αμερική, οι οποίοι δεν έχουν φροντίσει τις υποθέσεις τους.

    Επιπλέον, στο νησί υπάρχουν πολλές εκκρεμούσες κληρονομιές, τις οποίες οι οικογένειες δεν έχουν φροντίσει να ολοκληρώσουν.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ