Κύκλωμα προστασίας: Νέα στοιχεία αναφορικά με τον τρόπο δράσης των εγκληματικών οργανώσεων οι οποίες δραστηριοποιούνταν σε δωροληψίες με το πρόσχημα κάλυψης της λειτουργίας οίκων ανοχής και λεσχών, αλλά και σε απάτες σε βάρος του Δημοσίου έρχονται στο φως.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., ένας εκ των ειδικών φρουρών που εμπλέκεται στην οργάνωση – συνολικά τέσσερις αστυνομικοί κατηγορούνται για την υπόθεση – είχε αναλάβει τη μεταφορά χρημάτων, ενώ μέσα από απάτη «καρουζέλ» οι δύο εγκληματικές οργανώσεις είχαν προκαλέσει συνολική ζημία 64 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο.
Σημειώνεται επίσης πως ο αρχηγός των δύο οργανώσεων είχε το απόλυτο πρόσταγμα, ενώ οι δύο υπαρχηγοί είχαν αναλάβει το μαύρο ταμείο και το δίκτυο των εταιρειών.
Τα δρομολόγια του ειδικού φρουρού
Κατά την παρακολούθηση της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ένα μοτίβο στις κινήσεις ενός από τους κατηγορούμενους ειδικούς φρουρούς.
Ειδικότερα, ύστερα από επισκέψεις του στο «στρατηγείο» της οργάνωσης, μετέβαινε σε ΑΤΜ συγκεκριμένων τραπεζών για αναλήψεις μετρητών και στη συνέχεια επέστρεφε.
Από την εξέταση του βιντεοληπτικού υλικού των τραπεζών διαπιστώθηκε ότι ο κατηγορούμενος πραγματοποιούσε πλήθος αναλήψεων αφού προηγουμένως είχε συμβουλευτεί τις σημειώσεις του.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία, σε μόλις τρεις ημέρες προέβη σε ανάληψη 57.600 ευρώ, ενώ διαπιστώθηκε ότι τo συνολικό ποσό που έλαβε η εγκληματική οργάνωση από ΑΤΜ ή ταμεία τραπεζών υπερβαίνει τα 6,9 εκατ. ευρώ.
Κύκλωμα προστασίας: Η απάτη «καρουζέλ» και η ζημία των 64 εκατ.
Οι κατηγορούμενοι εμπλέκονται σε απάτες σε βάρος του Δημοσίου μέσω της δημιουργίας εικονικών εταιρειών και της μη απόδοσης ΦΠΑ.
Σύμφωνα με το «Πόρισμα της Αρχής», μέσα από εταιρείες – κέλυφος από τον χώρο των κατασκευών, των τηλεπικοινωνιών, της εστίασης και των υπηρεσιών ασφαλείας, υπεξαιρούσαν σημαντικά ποσά και κατέβαλαν μικρότερους των αναλογούντων φόρους στο Δημόσιο.
Όπως αναφέρεται, η ζημία σε βάρος του Δημοσίου από το 2021 έως το 2024 ανέρχεται στο ποσό των 64.194.638 ευρώ.
Μάλιστα οι Αρχές σημειώνουν ότι «η όλη δραστηριότητα δεν εξαντλείται μόνο στην παράνομη ιδιοποίηση του ΥΠΑ αλλά και στην πρόκληση της ζημίας που συνδέεται με τη λειτουργία ανύπαρκτων επιχειρήσεων».
Κύκλωμα προστασίας: Ο ρόλος του αρχηγού
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η υποταγή και η συμμόρφωση των υπόλοιπων μελών της εγκληματικής οργάνωσης στο πρόσωπό του αρχηγού ήταν απόλυτη.
Ο ίδιος είχε εξασφαλίσει τους απαραίτητους χώρους για την εγκατάσταση του «στρατηγείου», τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας σχετικά με αυτήν καθώς επίσης και έναν στόλο ενοικιαζόμενων οχημάτων, από δίκυκλα μέχρι πολυτελή τζιπ.
Οπως αναφέρεται, κατάφερνε να παραμένει αφανής, κατανέμοντας διακριτούς ρόλους στα λοιπά αρχηγικά στελέχη, με αποτέλεσμα ο βαθμός έκθεσής του στο ευρύ δίκτυο επαφών της οργάνωσης να είναι μηδαμινός.
Επίσης, είχε σχηματοποιήσει ένα ισχυρό δίκτυο πληροφόρησης προερχόμενο από την ΕΛ.ΑΣ (εν ενεργεία και απόστρατοι), το οποίο διατηρούσε αποκλειστικά για τον εαυτό του, διαχέοντας την πληροφόρηση στα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης.
Ο διαχειριστής του μαύρου ταμείου
Ο υπαρχηγός της οργάνωσης ήταν επιφορτισμένος με τη λειτουργία του «Προγράμματος Κάλυψης», αποτελώντας τον διαχειριστή του μαύρου ταμείου του προγράμματος, ενώ τον συνδέει πολυετής στενή φιλία με τον αρχηγό.
Είχε άμεση επαφή με όσους παραδίδουν τα χρηματικά ποσά για το «Πρόγραμμα Κάλυψης». Επίσης, συμβούλευε τα υπόλοιπα μέλη ή επέβαλε στρατηγική, σύμφωνη με τα συμφέροντα της οργάνωσης.
Οπως αναφέρεται, λάμβανε πολύ υψηλά μέτρα προστασίας. Συνοδευόταν από τουλάχιστον δύο με τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί.
Κύκλωμα προστασίας: Ο συντονιστής του δικτύου εταιρειών
Ο έτερος υπαρχηγός ήταν επιφορτισμένος με την απρόσκοπτη λειτουργία του «δικτύου» των εταιριών που διέπρατταν την απάτη σε βάρος του Δημοσίου. Αποτελούσε έναν «μπροστινό πολυτελείας» όπως αναφέρεται, καλύπτοντας την οργάνωση με το νομιμοφανή μανδύα του επιφανούς επιχειρηματία και είχε καθημερινή παρουσία στο «στρατηγείο» της οργάνωσης. Κατά τις μετακινήσεις του είχε συνοδεία ασφαλείας. Διαθέτει μεγάλα ποσοστά σε εταιρίες του «δικτύου» τις οποίες παρουσιάζουν ως επικερδείς αποκομίζοντας προσωπικά μερίσματα.
Κύκλωμα προστασίας: Βαρύ το κατηγορητήριο
Σωρεία κατηγοριών απήγγειλε ο εισαγγελέας σε βάρος των 19 συλληφθέντων για την υπόθεση.
Στη δικογραφία σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται περισσότερα από 70 ονόματα.
Ενας από τους εμπλεκόμενους, αναζητείται ήδη για να προσαχθεί.
Η δίωξη που ασκήθηκε τους συλληφθέντες περιλαμβάνει, ανά περίπτωση, κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος για:
- Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που αφορά τρεις εκ των συλληφθέντων.
- Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση
- Διακεκριμένη απάτη κατά του δημοσίου άνω των 120 χιλιάδων ευρώ κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση
- Δωροδοκία κατά συναυτουργία
- Δωροληψία, αδίκημα που στρέφεται κατά των τεσσάρων αστυνομικών
- Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
- Παράνομη οπλοκατοχή
- Παράνομη κατοχή κροτίδων και φωτοβολίδων
- Κατοχή ναρκωτικών ουσιών για ιδία χρήση
Οι αστυνομικοί βαρύνονται επιπλέον και με κατηγορίες που αφορούν:
- Παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου
- Παράβαση καθήκοντος
- Παροχή υπηρεσίας αντίθετη προς τη θέση και τα καθήκοντα του αστυνομικού υπαλλήλου.
Παράλληλα ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη και κατά προσώπων που προς το παρόν δεν έχουν συλληφθεί για τα αδικήματα της διεξαγωγής τυχερών παιγνίων και της μαστροπείας.
Η υπόθεση ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή ενώπιον του οποίου παραπέμφθηκαν οι συλληφθέντες.
Πηγή: Kathimerini