Τη σύλληψη 11 ατόμων ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων υπόπτων για την τρομοκρατική επίθεση της Παρασκευής στον συναυλιακό χώρο με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες στη Μόσχα.
Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από τις ανακρίσεις των τριών εκ των τεσσάρων συλληφθέντων.
Σε ένα από τα βίντεο ανάκρισης, ένας άνδρας φαινόταν ξαπλωμένος μπρούμυτα στο έδαφος καθώς ένας άλλος άνδρας, του οποίου η ταυτότητα δεν αποκαλύφθηκε, τον κρατούσε από τα μαλλιά του, ώστε να κοιτάξει την κάμερα.
Ο άνδρας που κρατούσε το κεφάλι του κρατούμενου ρώτησε: «Τι έκανες στην Τουρκία;»
«Εκεί [στην Τουρκία] έληξαν τα έγγραφά μου, πέρασα τα σύνορα εδώ», είπε ο κρατούμενος, πιθανώς αναφερόμενος στο διαβατήριό του.
Στη συνέχεια αυτοπροσδιορίστηκε ως Φαριντούμ Σαμσουντίν, προσθέτοντας ότι γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1998.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι τέσσερις ύποπτοι ένοπλοι που συνελήφθησαν για τη φονική επίθεση της Παρασκευής ήταν ξένοι υπήκοοι, με ορισμένα μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι ανάμεσά τους ήταν πολίτες της δημοκρατίας της Κεντρικής Ασίας του Τατζικιστάν.
«Τι έκανες στο Κρόκους;» ρώτησε στο βίντεο ο άνδρας που κρατούσε το κεφάλι του Σαμσουντίν, αναφερόμενος στην τοποθεσία όπου έγιναν οι μαζικοί πυροβολισμοί.
«Πυροβολήσαμε… ανθρώπους… για χρήματα», απάντησε ο Σαμσουντίν.
Στη συνέχεια εξήγησε ότι του υποσχέθηκαν 1 εκατομμύριο ρούβλια (10.800 δολάρια) για να πραγματοποιήσει την επίθεση, τα μισά από τα οποία ισχυρίστηκε ότι είχε ήδη λάβει με μεταφορά κάρτας.
Ο Σαμσουντίν, εμφανώς τρέμοντας, πρόσθεσε ότι δεν γνώριζε την ταυτότητα των ατόμων που τον πλήρωσαν για να πραγματοποιήσει την επίθεση, αλλά είπε ότι είχαν επικοινωνήσει μαζί του μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.
Footage of the arrest of the perpetrators of the terrorist attack in Moscow pic.twitter.com/OFgRi8pVkO
— IRNA News Agency (@IrnaEnglish) March 23, 2024
Η FSB της Ρωσίας έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για σκηνοθεσία βίντεο ανακρίσεων.
Σε άλλο βίντεο, ένας δεύτερος άνδρας, που μιλούσε στα Τατζίκικα, εθεάθη να ανακρίνεται μέσω διερμηνέα, ο οποίος μίλησε εκτός κάμερας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ζούσε σε ξενώνα μαζί με τους άλλους ύποπτους δράστες πίσω από την επίθεση της Παρασκευής.
Ο άνδρας ισχυρίστηκε ότι επικοινωνούσε με άτομα με τα ονόματα Αμντούλο και Μουχάμαντ, αλλά δεν ήταν σαφές σε ποιον ακριβώς αναφερόταν.
Σε ένα τρίτο βίντεο, ένας άλλος άνδρας που συνελήφθη από πράκτορες επιβολής του νόμου αυτοπροσδιορίστηκε ως Ρατζάμπ Αλιτζαντέχ.
Ένας άντρας εκτός κάμερας τον ρώτησε: «Όταν έφυγες από τη Μόσχα, είχες όπλα. Που τα πέταξες; Εκεί ή εδώ;»
Ο Αλιτζαντέχ, του οποίου το πρόσωπο και το πουκάμισο ήταν γεμάτα αίμα και το κεφάλι του ήταν τυλιγμένο με ιατρική γάζα, είπε «κάπου στο δρόμο», αλλά δεν μπορούσε να θυμηθεί πού ακριβώς άφησαν τα όπλα ο ίδιος και οι συνεργοί του.
Ένα μη επαληθευμένο βίντεο που κοινοποιήθηκε στο διαδίκτυο έδειξε τον Αλιτζαντέχ ξαπλωμένο μπρούμυτα στο έδαφος καθώς οι Ρώσοι πράκτορες φέρεται να έκοψαν το αυτί του, κάτι που, εάν επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί το κεφάλι του άνδρα ήταν τυλιγμένο με επίδεσμους στο βίντεο της ανάκρισης.
Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος δήλωσε το Σάββατο ότι τέσσερις από τους μαχητές της ήταν υπεύθυνοι για την επίθεση, χρησιμοποιώντας «πολυβόλα, πιστόλι, μαχαίρια και βόμβες», ως μέρος του «μαινόμενου πολέμου» με «χώρες που πολεμούν το Ισλάμ».
Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δεσμευτεί να τιμωρήσει όσους βρίσκονται πίσω από αυτό που περιέγραψε ως «βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση».
Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι οι δράστες συνελήφθησαν καθ’ οδόν προς την Ουκρανία, «όπου οι πρώτες αναφορές δείχνουν ότι είχε ετοιμαστεί παράθυρο για να περάσει τα διεθνή σύνορα». Το Κίεβο αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.