Ασπίδα προστασίας απέναντι στις πυρκαγιές υψώνουν οι μαθητές δύο σχολείων της Βόρειας Ελλάδας -του 3ου Γυμνασίου Κιλκίς και του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που στο πλαίσιο του προγράμματος Μαθητική Εικονική Επιχείρηση του Junior Achievement Greece συγκρότησαν την PYRASPIS και δημιούργησαν ένα τεχνητό δέντρο- φύλακα από τις δασικές πυρκαγιές, έναν πυροσβέστη με τεχνητή νοημοσύνη.
Με ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και με παράδοση στη μαθητική επιχειρηματικότητα, τα δύο σχολεία ένωσαν δυνάμεις, και με όραμα ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές, σε έναν ασφαλέστερο και περισσότερο προστατευμένο από τις πυρκαγιές κόσμο, έκαναν χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών για τη δημιουργία του έξυπνου δέντρου – φύλακα της ζωής.
Πώς προέκυψε η ιδέα
Εικοσιοκτώ παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου διαφορετικών ηλικιών, που ζουν σε δύο διαφορετικές πόλεις, το Κιλκίς και τη Θεσσαλονίκη, και δεν γνωρίζονταν προτού έρθουν κοντά μέσα από τα Προγράμματα Επιχειρηματικότητας του Junior Achievement Greece αποφάσισαν να αναζητήσουν από κοινού μια καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα. Πολλές ιδέες έπεσαν στο τραπέζι, αλλά καμιά δεν ήταν καλύτερη από τη βραβευμένη ιδέα «Fire Guardian Tree» του 3ου Γυμνασίου Κιλκίς στον διαγωνισμό του JA Greece «Βιώσιμο μέλλον μέσα από τα μάτια των νέων – Διαγωνισμός Καινοτομίας για μια δίκαιη μετάβαση». Έτσι δημιουργήθηκε η πρωτοπόρα στον τομέα της πρόληψης και της πυροπροστασίας Μαθητική Επιχείρηση PYRASPIS.
Το προϊόν
Το προϊόν που κατασκεύασαν οι μαθητές/τριες των δύο σχολείων είναι ένα τεχνητό δέντρο, που ανιχνεύει άμεσα την πυρκαγιά, ενημερώνει για την έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων και καταβρέχει το χώρο, βοηθώντας έτσι ώστε να μην επεκταθεί η φωτιά και υποστηρίζοντας παράλληλα το έργο των πυροσβεστών.
«Πρόκειται για ένα προϊόν υψηλής τεχνολογίας. Παρέχει συνεχή παρακολούθηση των συνθηκών του δάσους, εξοπλισμένο με αισθητήρες όπως φωτιάς, καπνού, στάθμης νερού και φόρτισης μπαταριών με μικροεπεξεργαστή και μπαταρία. Διαθέτει οπτική και θερμική κάμερα για τον άμεσο εντοπισμό των πυρκαγιών και είναι συνδεδεμένο με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων – Internet of Things (IoT) για να αποστέλλει τα δεδομένα σε ένα cloud για άμεση επεξεργασία και ενημέρωση των αρμοδίων αρχών σε περίπτωση πυρκαγιάς. Η όλη επεξεργασία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και machine learning» εξηγούν οι δημιουργοί του έξυπνου δέντρου.
Το δέντρο – φύλακας είναι τοποθετημένο σε «γλάστρα» – δεξαμενή νερού και διαθέτει αντλία νερού που ενεργοποιείται χειροκίνητα ή αυτόματα ανάλογα με την απόσταση εντοπισμού της πυρκαγιάς. Το σύστημα πυρόσβεσης καταβρέχει τον χώρο, βοηθώντας ώστε να μην επεκταθεί η πυρκαγιά.
Είναι ενεργειακά αυτόνομο, χρησιμοποιώντας ηλιακή ενέργεια για τις λειτουργίες του, προστατεύοντας το περιβάλλον και εξοικονομώντας ενέργεια. Διαθέτει εξωτερικό περίβλημα από ανακυκλώσιμα υλικά, τυπωμένο σε 3D εκτυπωτή και εμφάνιση που μπορεί να προσαρμόζεται αισθητικά και λειτουργικά στις ανάγκες της εκάστοτε χρήσης.
Για τον σχεδιασμό του πηγή έμπνευσης για τους μαθητές/τριες ήταν τα έργα του διεθνούς φήμης γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη, ο οποίος και απλόχερα τούς χάρισε ιδέες και χρήσιμες συμβουλές.
Σε ποιους απευθύνεται
Το σύστημα που ανέπτυξαν τα δυο σχολεία «αισθάνεται» την πυρκαγιά, «καλεί για βοήθεια» και καταβρέχοντας τις περιοχές που απειλούνται με ανάφλεξη, καθυστερεί τη φωτιά και διευκολύνει την επέμβαση των δυνάμεων πυρόσβεσης. Τοποθετείται κατά συστάδες ή και μεμονωμένα σε περιοχές που γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις, στις λεγόμενες μεικτές ζώνες, κατά μήκος αντιπυρικών ζωνών, σε περιαστικά δάση, σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα, οικισμούς, συγκροτήματα κατοικιών, κάμπινγκ και κατασκηνώσεις, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες πυροπροστασίας. Δυνάμει πελάτες του προϊόντος που ανέπτυξαν τα παιδιά είναι τόσο οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και ιδιώτες.
Μάλιστα, ο δήμαρχος του Δήμου Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, (σ.σ. δήμος στον οποίο βρίσκεται το Πειραματικό Λύκειο του ΠΑΜΑΚ) δήλωσε ενθουσιασμένος με το προϊόν, το οποίο μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες στο βρώσιμο δάσος που σχεδιάζει να δημιουργήσει, ενώ ο επί δύο θητείες πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος προσφέρθηκε να είναι το ξενοδοχείο του ο χώρος που θα δοκιμαστεί το έξυπνο δέντρο.
Προκλήσεις και στήριξη
«Το εγχείρημά μας είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Για την επιτυχία του αξιοποιούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των δύο σχολείων. Στο Κιλκίς λειτουργούν τα τμήματα παραγωγής και έρευνας και ανάπτυξης, ενώ στη Θεσσαλονίκη τα υπόλοιπα τμήματα της επιχείρησης. Τα προβλήματα που καλούμαστε να επιλύσουμε είναι πάρα πολλά. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις καθυστερήσεις στην προμήθεια των υλικών λόγω των γεγονότων στην Ερυθρά Θάλασσα, να χρηματοδοτήσουμε την επιχείρησή μας αναζητώντας χορηγίες, να συντονιστούμε και να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας αποτελεσματικά. Με όπλο τη σκληρή δουλειά, τη δέσμευση και την προσαρμοστικότητα, αλλά και τις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού της PYRASPIS μέσα σε λίγους μήνες καταφέραμε πολλά, μάθαμε πολλά» λένε οι μαθητές/τριες που συμμετέχουν στο πρότζεκτ.
Μέσα από τη συμμετοχή τους, όπως τονίζουν, έμαθαν από πρώτο χέρι πώς λειτουργεί στην πράξη μια επιχείρηση, διαπίστωσαν την αξία του digital marketing, δημιούργησαν τα κοινωνικά δίκτυα και την ιστοσελίδα της επιχείρησης, έμαθαν τη σημασία των οικονομικών μεγεθών, των δημοσίων σχέσεων, τη διαδικασία της 3D εκτύπωσης για την παραγωγή των προϊόντων και κυρίως διαπίστωσαν τη σημασία της συνεργασίας, του ομαδικού πνεύματος και του καλού κλίματος. «Αποκομίσαμε μοναδικές εμπειρίες από όλους τους σημαντικούς ανθρώπους που συναντήσαμε στο ταξίδι μας» υπογραμμίζουν.
Την ομάδα των μαθητών από το 3ο Γυμνάσιο Κιλκίς απαρτίζουν οι: Γιωργής Κουτσιμάνης- Γενικός Διευθυντής, Μαρία Αρετή Αμανατίδου- Τμήμα Πωλήσεων, Δημήτρης Κάκαρης- Τμήμα Μάρκετινγκ, Αχιλλέας Χριστοφορίδης- Τμήμα Μάρκετινγκ, Ορφέας Σιώχος- Τμήμα Οικονομικών, Νίκος Στανιμερόπουλος- Τμήμα Οικονομικών, Αθηνά Ευαγγέλου- Τμήμα Παραγωγής, Νάγια Σιδερίδου- Τμήμα R&D και Νίκος Μακρίδης- Τμήμα R&D.
Από το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας συμμετέχουν οι: Απόστολος Κουλτούκης- Γενικός Διευθυντής, Μιχαήλ Καρυπίδης- Διευθυντής Τμήματος Μάρκετινγκ, Αλέξανδρος Ορτουλίδης- Τμήμα Μάρκετινγκ, Δέσποινα Σωτηροπούλου- Τμήμα Μάρκετινγκ, Ζώγια Ξηρογιάννη- Τμήμα Μάρκετινγκ, Λωίδα Μαραντίδου- Τμήμα Μάρκετινγκ, Γιάννης Μαραντίδης- Διευθυντής Τμήματος Πωλήσεων, Μαρίνος Διαμαντόπουλος- Τμήμα Πωλήσεων, Νεφέλη Καλαϊτζή- Τμήμα Πωλήσεων, Παναγιώτης Τσιντάρης- Διευθυντής Τμήματος Οικονομικών, Πάρης Κουτράκης- Τμήμα Οικονομικών, Μανώλης Τσιντάρης- Τμήμα Οικονομικών, Μηνάς Μαδεμλής- Διευθυντής Τμήματος Πληροφορικής, Άννα Ιντζίδου- Τμήμα Πληροφορικής, Νίκος Τσέτσος- Τμήμα Πληροφορικής, Άντα Κατσάνου- Διευθύντρια Τμήματος Παραγωγής.
Πολύτιμοι συμπαραστάτες των μαθητών/-τριων σε όλο αυτό το ταξίδι στον κόσμο της (μαθητικής) επιχειρηματικότητας ήταν οι υπεύθυνοι καθηγητές: Σταύρος Κατσαρώνας, Άννα Ματσιώρη, Νικόλαος Τερψιάδης, Κυριακή Βασιλού, ενώ τον ρόλο των inspirational mentors ανέλαβαν οι Γιάννης Πολίτης, δημοσιογράφος/πολιτικός αναλυτής και Σοφία Παπαδοπούλου, δημοσιογράφος/αρχισυντάκτρια ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σημαντική ήταν επίσης η βοήθεια που προσέφεραν στα παιδιά ο Α. Δημητρακόπουλος, πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, ο Θεόδωρος Παπαγιάννης, διεθνούς φήμης γλύπτης με εξειδίκευση στα μεγάλα έργα, οι ειδικοί δασοφύλακες από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, ο Γρηγόρης Τάσιος, η καθηγήτρια Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ροδούλα Τσιότσου αλλά και οι σύμβουλοι-εθελοντές Ιωάννης Παπαδόπουλος και Γεώργιος Βαρελάς από την ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκης και Α. Παπαποστόλου.
Περισσότερες πληροφορίες για την PYRASPIS είναι διαθέσιμες στο: https://linktr.ee/pyraspis
*Το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του JA Greece τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και υλοποιείται με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Χορηγός επικοινωνίας είναι το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Πηγή: ΑΠΕ