21.1 C
Athens
15.5 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    «Μαύρη τρύπα» 500.000 ευρώ πίσω από την αυτοκτονία του υπαστυνόμου στη Θεσσαλονίκη;

    «Μαύρη τρύπα», που μπορεί και να φτάνει το μισό εκατομμύριο ευρώ, στις αστυνομικές υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης φέρνει στο φως η αυτοκτονία του 40χρονου υπαστυνόμου που επί σειρά ετών ήταν υπεύθυνος στη διαχείριση οικονομικού της Ασφάλειας.

    Η υπόθεση έχει προκαλέσει σοκ στο αστυνομικό μέγαρο, αλλά και εύλογα ερωτήματα για τις ευθύνες των ανώτατων αξιωματικών που δεν είχαν αντιληφθεί το τεράστιο έλλειμμα σε προηγούμενους διαχειριστικούς ελέγχους, εκτός αν αυτοί δεν έγιναν…

    Ο 40χρονος υπαστυνόμος Β’, που υπηρετούσε σχεδόν μια δεκαετία στη διαχείριση οικονομικού, σύμφωνα με συναδέλφους του περιγράφεται ως «μεθοδικός, τακτικός, αλλά και εσωστρεφής». Η εντιμότητά του ποτέ δεν μπήκε σε αμφισβήτηση και κανείς δεν φανταζόταν ότι θα μπορούσε να έχει και το παραμικρό έλλειμμα στο ταμείο του.


    Η αυτοκτονία του 40χρονου

    Ομως το τραγικό τέλος που έδωσε στη ζωή του την περασμένη Δευτέρα μέσα στο Ι.Χ. αυτοκίνητό του αυτοπυροβολούμενος στον κρόταφο με το υπηρεσιακό όπλο του αυτόματα χτύπησε «καμπανάκια» στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. στη συμπρωτεύουσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν αμέσως συνέδεσαν την αυτοχειρία με την οικονομική διαχείριση.

    Μόλις λίγες ώρες αργότερα διατάχθηκε διαχειριστικός έλεγχος, ενώ πηγές του αστυνομικού μεγάρου προσπαθούσαν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις λέγοντας ότι «πρόκειται για μια τυπική διαδικασία, αφού τη διαχείριση οικονομικού πρέπει να παραλάβει άμεσα άλλος αξιωματικός». Μόνο που η σπουδή του διαχειριστικού ελέγχου φαίνεται πως δεν ήταν μόνο γι’ αυτό. Στη Θεσσαλονίκη κατέφθασαν αξιωματικοί της Διεύθυνσης Οικονομικού από το Αρχηγείο για να διενεργήσουν τον έλεγχο.


    Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι από τις πρώτες ώρες κιόλας εντοπίστηκε έλλειμμα, που κατ’ αρχάς φαίνεται ότι μπορεί να φτάνει και το μισό εκατομμύριο ευρώ! Περίπου τόσα χρήματα ή και λίγο περισσότερα έχει συνήθως το χρηματοκιβώτιο της διαχείρισης σε μετρητά. Στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης βέβαια τηρούν σιγή ιχθύος όπως και στις προϊστάμενες υπηρεσίες για ευνόητους λόγους.

    Κρυπτονομίσματα

    Από την άλλη πηγές της ΕΛ.ΑΣ. συνδέουν το έλλειμμα που εντοπίστηκε με… «επενδύσεις σε bitcoin». Λέγεται ότι τα χρήματα της διαχείρισης έφευγαν από το ταμείο, μετατρέπονταν σε ψηφιακό νόμισμα για κάποιο διάστημα χωρίς να το αντιληφθεί κανένας, και το «δανεικό» κεφάλαιο επιστρεφόταν στη θέση του.

    Μόνο που το bitcoin, το οποίο για χρόνια ανέβαινε φτάνοντας έως και 58 χιλιάδες ευρώ το ένα, κάποια στιγμή άρχισε να πέφτει ραγδαία έως τις 16 χιλιάδες ευρώ το ένα. Σε αυτή την κατρακύλα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δημιουργήθηκε η «μαύρη τρύπα» που φαίνεται ότι οδήγησε τον 40χρονο υπαστυνόμο στο απονενοημένο διάβημα. Μόλις τελειώσει ο διαχειριστικός έλεγχος η υπόθεση αναμένεται να περάσει σε άλλα κλιμάκια της αστυνομίας για την αναζήτηση πειθαρχικών και πιθανότατα ποινικών ευθυνών. «Εάν έχουν χαθεί τόσα χρήματα είναι κάπως δύσκολο να πρόκειται για ευθύνη ενός και μόνο προσώπου» σχολίαζαν αστυνομικοί κύκλοι.

    Το θέμα που προκύπτει αυτή τη στιγμή δεν είναι προφανώς οι πιθανές ευθύνες του κατώτερου αξιωματικού, που ήταν υπεύθυνος της διαχείρισης και τις οποίες φαίνεται πως ανέλαβε με τον πιο τραγικό τρόπο, αλλά της ηγεσίας.

    Είναι απορίας άξιον και προφανώς δημιουργεί εύλογα ερωτήματα αν και κάθε πότε γινόταν διαχειριστικός έλεγχος σε μια υπηρεσία της αστυνομίας που διακινεί μεγάλα χρηματικά ποσά. Ποιοι έκαναν τους ελέγχους όλο αυτό το διάστημα, πώς δεν έβλεπαν τα ελλείμματα και τις κινήσεις των χρημάτων, πώς τις δικαιολογούσαν και ποιοι προϊστάμενοι των αστυνομικών υπηρεσιών έβαζαν τις υπογραφές τους ότι όλα ήταν εντάξει;

    Διαχειριστικός έλεγχος γίνεται κανονικά από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Οικονομικού μία φορά τον χρόνο, αλλά κάθε μήνα κατατίθεται από τη Διαχείριση αναφορά που πρέπει να ελέγχουν και να υπογράφουν ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομικής ηγεσίας στη Θεσσαλονίκη.

    «Καταραμένη υπηρεσία»

    Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης έλλειμμα σχετιζόμενο με την οικονομική διαχείριση. Και ο προηγούμενος διαχειριστής, το 2011, βρέθηκε να έχει «μαύρη τρύπα» περίπου 45 χιλιάδων ευρώ τότε. Αμέσως κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες πειθαρχικού ελέγχου, αλλά ο ίδιος επέστρεψε μέρος των χρημάτων που έλειπαν στην υπηρεσία του. Μετά την απομάκρυνσή του τη θέση του κατέλαβε ο τραγικός αυτόχειρας που έχαιρε μεγάλης εμπιστοσύνης, ώσπου την περασμένη Δευτέρα έβαλε τέλος στη ζωή του στο πάρκινγκ του αστυνομικού μεγάρου. «Καταραμένη υπηρεσία…» σχολίασε χαρακτηριστικά αστυνομική πηγή.

    Πηγή: «Eφημερίδα των Συντακτών»



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ