20 C
Athens
17.5 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    Τα νέα μέτρα για την ενδοοικογενειακή βία – Πώς θα λειτουργεί το «βραχιολάκι»

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης παρουσίασε πρόσθετες διατάξεις για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και προανήγγειλε την ηλεκτρονική παρακολούθηση, με «βραχιολάκι», για όσους βρίσκονται σε καθεστώς επιτήρησης λόγω ενδοοικογενειακής βίας.

    Ο Δημήτρης Φινοκαλιώτης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης φιλοξενήθηκε στην ΕΡΤ και μίλησε για το θέμα, εκφράζοντας παράλληλα και τους προβληματισμούς του.

    Μεταξύ άλλων ανέφερε:

    «Η επιβολή ενός μέτρου όπως είναι το βραχιολάκι, καταρχάς δεν μας βρίσκει αντίθετους. Σε σχέση με τα εξαγγελθέντα μέτρα ο προβληματισμός μας στο δικηγορικό σώμα αφορά κυρίως το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός κατά τεκμήριο κράτησης. Δηλαδή να ξεκινάμε από τη λογική ότι πρέπει να κρατείται και μόνο κατ’ εξαίρεση να έρχεται ο κατ’ οίκον περιορισμός με το βραχιολάκι. Όταν κοιτάμε μια νομοθετική ρύθμιση το ζητούμενο είναι να το δούμε σε ένα βάθος όλων των πιθανών υποθέσεων οι οποίες θα έρθουν και σε ένα μεγάλο βάθος χρόνου, όχι κατά περίπτωση. Ο φόβος μας είναι ότι παρατηρούμε μια περιστολή της δικαστικής εξουσίας να κρίνει κάποια ζητήματα.Καλώς ή κακώς η κοινή γνώμη δεν μπορεί να οδηγήσει ερμηνευτικά στο πώς θα εφαρμοσθούν οι κανόνες δικαίου, αυτό είναι θέμα του δικαστή που έχει αναλάβει την υπόθεση».


    Για το ότι προβλέπεται προσωρινή κράτηση όχι μόνο για το κακούργημα της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και για πλημμέλημα.

    «Κάποιος που αφήνεται προσωρινά ελεύθερος δε σημαίνει ότι έχει κριθεί αθώος, αλλά ότι δεν είναι ύποπτος φυγής ή ύποπτος να το ξανακάνει. Οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυτή την ιδιαιτερότητα, υπάρχει ένας δεσμός, δεν είναι ένα απλό φαινόμενο βίας που χτυπάς έναν τρίτο, υπάρχει συνήθως η οικογενειακή σχέση, υπάρχουν σημεία επικοινωνίας που σε ξαναφέρνουν κοντά και ενδεχομένως να δώσουν τη βάση για να ξαναγίνει αυτό το άσχημο συμβάν, αλλά δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε και με μία λογική -αυτό δεν είναι στο δίκαιο μας θεσμοθετημένο- επειδή μπορεί να ξαναγίνει σε οποιαδήποτε περίπτωση, ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να τεθεί σε προσωρινή κράτηση. Θα πρέπει να υπάρχουν παραπάνω στοιχεία ή θα πρέπει να εξασφαλίζεται από κάποιους άλλους περιοριστικούς όρους».


    Για την παρέμβαση του Αρείου Πάγου:

    «Στο θέμα της παρέμβασης του Αρείου Πάγου έχουμε ένα προβληματισμό, για τον οποίο θα τοποθετηθούμε το επόμενο διάστημα, διότι καταλαβαίνετε ότι σε υποθέσεις που είναι εκκρεμείς, όπως κι εμείς δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε, ακόμη κι αν θέλουμε να ασκήσουμε κάποιο πειθαρχικό έλεγχο, υπάρχουν διαδικασίες και γίνεται πάντα με σεβασμό κάποιων δικαιωμάτων και της αυτονομίας ενός δικαστή. Είναι λίγο επικίνδυνο σε ένα σύστημα δικαιοσύνης να ερχόμαστε και να ξεχωρίζουμε κάποιες υποθέσεις, κυρίως γιατί βγήκαν στη δημοσιότητα και να προδικάζουμε ένα αποτέλεσμα που θα έπρεπε να βγάλει ο αρμόδιος κατά το νόμο που έχει τη δικογραφία, χωρίς εμείς να έχουμε τη δικογραφία και να λέμε αυτό μπορεί είναι πειθαρχικό παράπτωμα. Υπάρχουν συστήματα ελέγχου», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Φινοκαλιώτης.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ