Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα (8/1) με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, στο Κάιρο.
Μετά το πέρας αυτής, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε δηλώσεις όπου – μεταξύ άλλων – αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Συρία, τονίζοντας πως η «όλη η περιοχή μας έχει γίνει λιγότερο ασφαλής και περισσότερο ασταθής.
Συνεπώς υποχρεώνει χώρες που μοιράζονται κοινές αξίες και την κοινή γεωπολιτική προοπτική για την περιοχή μας, να συνεργαστούμε ακόμα πιο έντονα για να αντιμετωπίσουμε αναδυόμενες προκλήσεις.
Είχαμε την ευκαιρία στις συζητήσεις μας να συζητήσουμε τις εξελίξεις στη Συρία και σχετικά με την ανάγκη να εξασφαλίσουμε ότι η εδαφική ακεραιότητα της χώρας προστατεύεται, οι θρησκευτικές μειονότητες είναι προστατευμένες και σεβαστές.
Kαι ότι αυτό το νέο εγχείρημα οικοδόμησης του κράτους, που περιλαμβάνει φυσικά τη σύνταξη ενός νέου Συντάγματος, δεν θα κρατήσει για πάντα.
Και ότι συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα έχουν καθοριστεί από εκείνους που ενδιαφέρονται για τη Συρία ώστε να διασφαλιστεί ότι τα πράγματα δεν θα βγουν εκτός ελέγχου.»
Αναφορικά με τη Γάζα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί πολλές φορές και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
«Να μην ξεχνάμε τι συμβαίνει στη Γάζα, προσπαθώντας να εργαστούμε για την κατάπαυση του πυρός και φυσικά για την απελευθέρωση των ομήρων, προσπαθώντας να βρούμε ένα τρόπο για μια πρωτοβουλία για τη λύση δύο κρατών.
Αναγνωρίζουμε επίσης την ανάγκη να συνεργαστούμε και με άλλους σημαντικούς περιφερειακούς εταίρους που συμφωνούν με τη θέση όλων μας σχετικά με την ανάγκη μίας σταθερής Μέσης Ανατολής που δεν θα εξάγει περισσότερα προβλήματα σε άλλες χώρες της περιοχής.»
Ο πρωθυπουργός, στάθηκε σε άλλα πεδία που θα απασχολήσουν την τριμερή, όπως είναι το επενδυτικό φόρουμ και η σπουδαιότητα αυτού.
«Η ενέργεια είναι πάντα στην πρώτη γραμμή των συζητήσεών μας.
Εκτιμούμε πολύ τη συνεργασία μας στον αγωγό φυσικού αερίου East Med, ο οποίος θεωρώ ότι είναι ένα παράδειγμα για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιούμε ενέργεια ως καταλύτη συνεργασίας.
Προσδίδουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου «GREGY» για την περαιτέρω προώθησή του.
Ένα έργο το οποίο αναγνωρίζεται ως στρατηγικό και από την Ε.Ε. Εργαζόμαστε μαζί για να προωθήσουμε τις απαραίτητες μελέτες.
Αντιλαμβανόμενοι επίσης πως η Αίγυπτος θα παράγει πράσινη ενέργεια που θα εξάγεται στον GREGY (και θα μεταφέρεται στην ΕΕ μέσω Ελλάδας).
Ενδιαφερόμαστε να διασφαλίσουμε ότι περισσότερη ενέργεια θα παράγεται από τον αέρα και λιγότερη από τον ήλιο.»