Κατά την διάρκεια των δηλώσεων του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι τα γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα Marder θα τοποθετηθούν στον Έβρο, καθώς όπως είπε, οι Ένοπλες Δυνάμεις κρίνουν ότι εκεί θα είναι πιο χρήσιμα.
Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια ερώτησης ενός Γερμανού δημοσιογράφου, για το εάν η Γερμανία έχει πρόβλημα με την τοποθέτηση των τεθωρακισμένων Marder στα σύνορα με την Τουρκία, ο κ. Σολτς είπε ότι «για τα τεθωρακισμένα δεν ρωτάμε τι κάνει η Ελλάδα με αυτά. Θέμα της Ελλάδας είναι που θα τα τοποθετήσει».
«Δεν είναι κάτι το οποίο κάνουμε, ούτε τώρα, ούτε στο παρελθόν με άλλα εξοπλιστικά συστήματα. Είναι ένας εξαιρετικά αξιοσέβαστος και αξιόπιστος η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ και δεν θα απαντήσω εγώ για τη θέση της Ελλάδος» κατέληξε ο κ. Σολτς.
Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απάντησε «για λογαριασμό» του κ. Σολτς.
«Μπορώ να απαντήσω εγώ για λογαριασμό του καγκελαρίου για το ζήτημα των τεθωρακισμένων Marder. Εχει απόλυτο δίκιο ο καγκελάριος να λέει ότι είναι δικό μας ζήτημα η διάταξη των δυνάμεών μας, όμως μπορώ να σας απαντήσω ότι τα Marder θα κατευθυνθούν στον Εβρο γιατί εκεί κρίνουν οι Ενοπλες Δυνάμεις ότι θα είναι πιο χρήσιμα».
Μητσοτάκης: «Αντιτάσσουμε στην προκλητικότητα τη διεθνή νομιμότητα»
Ξεκάθαρος ήταν ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την προκλητικότητα της Τουρκίας, που βρίσκονταν στην ατζέντα της συνάντησης. Είπε ευθέως ότι η Ιστορία δεν γράφεται με ψευδαισθήσεις, ο κ. Ερντογάν δηλητηριάζει τον λαό του με ψέματα και τα νησιά, ξέρουν όλοι, ότι δεν απειλούν κανένα. Ξεκάθαρος ήταν από την πλευρά του και ο κ. Σολτς για το θέμα, λέγοντας ότι δεν νοείται αμβισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας από κράτος εταίρο στο ΝΑΤΟ.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: “Η θέση μας απέναντι στις απειλές, είναι και αυτή πολύ σαφής: αντιτάσσουμε στην προκλητικότητα τη διεθνή νομιμότητα. Το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας. Το μόνο εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας για να λύσουμε τη διαφορά μας με την Τουρκία που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.
Και είναι ζητήματα που επίσης συζητήσαμε, σε συνάρτηση και με αυτό το έγγραφο που κυκλοφορεί ως δήθεν “Τουρκολιβυκό Σύμφωνο”. Και βέβαια, ενημέρωσα τον κ. Καγκελάριο για την ετοιμότητα της Ελλάδος να συμμετέχει πάντα και στη “Διαδικασία του Βερολίνου”. Θέλουμε να έχουμε άποψη και λόγο για τις εξελίξεις στη Λιβύη.
Θέλω να κλείσω με μία ευχή. Η ευχή είναι, έστω και καθυστερημένα, οι γείτονές μας να επιλέξουν το δρόμο της αποκλιμάκωσης. Της νομιμότητας, της ειρηνικής συνύπαρξης. Χωρίς ρητορικές εξάρσεις, αλλά με δημιουργικές πράξεις.
Από πλευράς μου θα με βρουν πάντα έτοιμο να τείνω χείρα φιλίας. Δεν έχουμε περιθώρια για άλλες αχρείαστες εστίες έντασης. Έχουμε υποχρέωση να λύνουμε τις διαφορές μας ειρηνικά. Αυτό θέλουν οι λαοί μας. Αυτό θέλει ο ελληνικός, αυτό θέλει ο τουρκικός λαός, αυτό θέλει όλη η Ευρώπη. Σίγουρα αυτό θέλει η Αθήνα” κατέληξε ο πρωθυπουργός.