20.2 C
Athens
15.1 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    Μνημόσυνο τιμής για τους πεσόντες αεροπόρους στη Λέσβο

    Μνημόσυνο θα πραγματοποιηθεί αύριο (15/9), Κυριακή, στη μνήμη του Ανθυπολοχαγού Πεζικού Αεροπόρου Δημητρίου Γιανναρέλλη, καθώς και τον πεσόντων Αεροπόρων στη Λέσβο, Ανθυποσμυναγού Σπυρίδωνα Παπαδίτσα και Αντισμήναρχου Στέφανου Κουρελιά.

    lesvos mnimosino

    Αεροπόρος Δημήτριος Γιανναρέλλης: 100 χρόνια από το θάνατό του

    Ο αεροπόρος Γιανναρέλης για πολλά χρόνια ήταν άγνωστος για τη Λέσβο (αν και η Πολιτεία τον τίμησε με την ονοματοδοσία του μεγαλύτερου δρόμου στη Μυτιλήνη) και χάρη στον Αδαμάντιο Ζυγομαλά, πρόεδρο της Αερολέσχης Μυτιλήνης σε αναζήτηση πληροφοριών για τη ζωή του, από το αρχείο του Στρατού, πριν δέκα και πλέον χρόνια, βρήκε τις παρακάτω πληροφορίες. (Από τότε με ενέργειές του τιμάται ο Λέσβιος αεροπόρος κάθε χρόνο).


    Βιογραφικό Σημείωμα

    Γεννήθηκε το 1902 στη Μυτιλήνη της Λέσβου.


    Τον Απρίλιο του 1921 κατατάχθηκε στη Στρατιωτική Αεροπορία ως εθελοντής στρατιώτης και τον επόμενο χρόνο πήρε πτυχίο οδηγού αεροπόρου.

    Πήρε μέρος στις επιχειρήσεις της Μ. Ασίας υπηρετώντας στη Γ’ Μοίρα Αεροπλάνων. Ακολούθως υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες και τον Οκτώβριο του 1923 μετατέθηκε στην Α’ Μοίρα Αεροπλάνων.

    Φοίτησε στη σχολή της Αεροπορικής Υπηρεσίας Στρατού με εκπαιδευτή το Λοχαγό Δημήτριο Καμπέρο, και αποφοίτησε με πολύ καλή βαθμολογική σειρά. Με νόμο του 1918 δόθηκε η δυνατότητα στους οπλίτες πτυχιούχους οδηγούς-χειριστές και τους παρατηρητές να ονομάζονται έφεδροι Ανθυπολοχαγοί, εάν είχαν τρίμηνη υπηρεσία σε επιχειρήσεις.

    Σκοτώθηκε στο Τατόϊ στις 6 Σεπτεμβρίου 1924 κατά την εκτέλεση ακροβατικών ελιγμών όταν το αεροσκάφος του τύπου MARS, λόγω βλάβης του κινητήρα, κατέπεσε στο έδαφος και απανθρακώθηκε.

    Προς τιμήν του ο κεντρικός δρόμος της Βόρειο-δυτικής εισόδου της Μυτιλήνης ονομάζεται Οδός Αεροπόρου Γιανναρέλλη.

    Απόσπασμα από Δημοσίευμα εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της 7ης Σεπτεμβρίου 1924:

    Την 8:30 το πρωί ο ανθυπολοχαγός αεροπόρος ΓΙΑΝΝΑΡΕΛΗΣ απεγειώθη από την Α΄ Μοίρα αεροπλάνων στο Γουδί, επιβαίνων ενός αεροπλάνου τύπου Mαρς εκ των τελευταίως αγορασθέντων.

    Ο Γιανναρέλης ανελθών εις ύψος 1000 μέτρων εξετέλεσε επί ημίωρον περίπου, διαφόρους ακροβατικούς ελιγμούς, περί την 9 π.μ, στο αεροδρόμιο της ναυτικής αεροπορίας Τατοΐου.

    Μετά την προσγείωσήν του ο Γιανναρέλης εξήλθε και παρέμεινεν επί τινά λεπτά εις το αεροδρόμιο. Ακολούθως ανήλθε πάλι επί του αεροπλάνου του περί την 9:15 και απεγειώθη. Μόλις ανήλθε εις ύψος 10 περίπου μέτρων ήρχισεν εκτελών στροφήν μικράς ακτίνος με χαρακτηριστικήν απότομον και ουχί ευθείαν ανάβασιν, ήτις εγένετο αιτία απώλειας της ταχύτητος.

    Μαρτυρίες αναφέρουν ότι το αεροσκάφος ευρέθη σε αυτήν την κατάσταση μετά από βλάβη του κινητήρα.

    Το αεροπλάνον εις ύψος 15 περίπου μέτρων κατέπεσεν αποτόμως συνετρίβη και ανεφλέγη αμέσως.

    Ο ατυχής Γιανναρέλης ανεσύρθη απηνθρακωμένος εκ των ερειπίων του τελείως καταστραφέντος αεροπλάνου.

    Ο Γιανναρέλης, εις των καλυτέρων αεροπόρων, είναι ηλικίας 21 ετών κατάγεται δε εκ Μυτιλήνης. Στο Α΄ Σώμα Στρατού ανετέθη η μεταφορά της σορού του νεκρού. Η κηδεία θα γίνει σήμερον 11 π.μ εκ του Ιερού Ναού Μητροπόλεως Αθηνών.

     



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ