Στην καθυστέρηση που επέδειξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους λανθασμένους νομικούς χειρισμούς στη συμφωνία με τις φαρμακευτικές για την παράδοση των εμβολίων αναφέρεται σε ανάρτησή του ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος. Όπως επισημαίνει, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε Plan B και έτσι τώρα θα έχουμε καθυστερήσεις», οι οποίες επηρεάζουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Ωστόσο είναι σχετικά αναμενόμενες και διαχειρίσιμες για μια χώρα που είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα σοβαρά προβλήματα για την Ελλάδα θα προέκυπταν αν δεν ήταν μέλος της Ένωσης, καθώς θα χρειαζόταν να παρακαλά τα μέλη της ΕΕ να της παραχωρήσουν «μερικά εμβόλια αν τους περισσέψουν».
Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου:
Αν ήμασταν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης τώρα θα παρακαλούσαμε τα μέλη της Ενωσης να μας δώσουν και εμάς μερικά εμβόλια αν τους περισσέψουν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να είχε χειριστεί το θέμα της προμήθειας των εμβολίων με καλύτερο τρόπο.
Δεν είχε κάνει αξιολόγηση του ρίσκου ενός τόσο μεγάλου εγχειρήματος και δεν είχε εναλλακτικά σχέδια. Έχει όμως τη δυνατότητα, παρά τις σημαντικές καθυστερήσεις και τις στρατηγικές αδυναμίες, να ενθαρρύνει με κίνητρα τη σύμπραξη των εταιρειών που ανακάλυψαν τα εμβόλια με εταιρείες που έχουν παραγωγικές δυνατότητες. Είδαμε ότι η Sanofi και η Novartis θα αναλάβουν την παραγωγή των εμβολίων της Pfizer.
H παραγωγή των mRNA εμβολίων είναι εύκολη (ένας από τους μύθους που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι ότι είναι δύσκολο άλλες εταιρείες να παράξουν τα mRNA εμβόλια). Αν όμως είχαν προετοιμαστεί οι εταιρείες αυτές, αλλά και αρκετές άλλες, από τον Ιούνιο θα είχαν αναπροσαρμόσει την παραγωγική τους αλυσίδα και τις προτεραιότητες τους και τώρα δεν θα είχαμε κανένα θέμα.
Φαίνεται ότι οι αντιδράσεις των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των Ευρωπαίων πολιτών καθώς και η δήλωση του Charles Michel ότι αν χρειαστεί η ΕΕ θα εφαρμόσει έκτακτα μέτρα (με βάση το Politico αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας) αλλά και δημοσιεύματα σε σοβαρά ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης όπως στο Spiegel σήμερα (που θέτει και αυτό το θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας), φέρνουν αποτελέσματα. Οι εταιρείες κινούνται άμεσα για να αυξήσουν την παραγωγή με συμπράξεις με άλλες εταιρείες.
Αν αυτά τα μεγάλα θέματα είχαν τεθεί από την άνοιξη ή έστω το καλοκαίρι, (όπως είχα επισημάνει με αρθρογραφία μου σε ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ ήδη από τον Απρίλιο) τότε θα είχαμε ταχύτερες εξελίξεις και μεγαλύτερη διαθεσιμότητα εμβολίων. Αλλά δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε Plan B και έτσι τώρα θα έχουμε καθυστερήσεις.
Εκτός Ευρώπης όμως θα είχαμε σημαντικά προβλήματα πρόσβασης στα εμβόλια. Όπως έχουν οι περισσότερες χώρες στον πλανήτη Γη. Σε άλλους πλανήτες δεν ξέρω τι γίνεται.