20 C
Athens
17.5 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    Μπούγας: «Η κοινωφελής εργασία είναι εναλλακτική ποινή για πλημμελήματα – Την επόμενη Τρίτη θα παρουσιαστεί η πλατφόρμα»

    Την επόμενη Tρίτη (5/12) θα παρουσιαστεί η πλατφόρμα για την Κοινωφελή εργασία όπως αυτή περιγράφεται στο νομοσχέδιο για «την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας» το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. «Όλοι οι φορείς του Δημοσίου ή νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου που ανέρχονται σε 15.000 μπορεί να προσφέρουν θέση κοινωφελούς εργασίας, είπε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας εξηγώντας αναλυτικά σε ποιες περιπτώσεις το υπόλοιπο της ποινής, είτε εξαγοράζεται είτε συνεχίζεται με κοινωφελή εργασία.

    «Οι ποινές που προβλέπονται είναι αρκούντως αυστηρές», πρόσθεσε.

    «Δεν έχουμε αυξήσει ποινές»

    «Εκείνο το οποίο κάνουμε είναι να ισχυροποιούμε τις προϋποθέσεις αναστολής της ποινής. Σε μια κλοπή η οποία τιμωρήθηκε την πρώτη φορά με έξι, επτά, οκτώ μήνες φυλακή, ο κατηγορούμενος βγήκε, επανέλαβε το ίδιο αδίκημα και 3η και 4η και 5η φορά. Την πρώτη φορά πλήρης επιείκεια. Αν δεύτερη φορά επιβληθεί ποινή, είτε θα την εξαγοράσει είτε θα προσφέρει κοινωφελή εργασία που για πλημμελημματικές παραβάσεις μπορεί να ζητηθεί από τον κατηγορούμενο», είπε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και προχώρησε σε περαιτέρω διευκρινίσεις:


    «Αν το δικαστήριο τιμωρήσει τον κατηγορούμενο μέχρι ένα έτος και δεν έχει διαπράξει κι άλλο αδίκημα πάνω από ένα χρόνο αυτές αναστέλλονται. Επομένως, την πρώτη φορά λειτουργεί πλήρης επιείκεια της πολιτείας.

    Τη δεύτερη φορά που θα επιβληθεί ποινή, είτε θα την εξαγοράσει, ή θα προσφέρει κοινωφελή εργασία. Η κοινωφελής εργασία είναι μια εναλλακτική ποινή για πλημμελήματα. Άλλες παραβάσεις μπορεί να ζητηθεί από τον κατηγορούμενο, εφόσον ο ίδιος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να εξαγοράσει την ποινή του και παρέχεται σε κοινωνικούς φορείς. Την επόμενη Τρίτη θα παρουσιάσουμε στο Υπουργείο την πλατφόρμα και θα εξηγήσουμε πώς λειτουργεί και πώς επιβάλλεται η κοινωφελής εργασία», τόνισε ο κ. Μπούγας.


    Για εγκλήματα τα οποία τιμωρούνται πάνω από δύο χρόνια φυλακή και μέχρι τρία:

    «Εκεί προβλέπουμε την πραγματική έκτιση με φυλάκιση. Εγκλεισμός σε σωφρονιστικό κατάστημα, σε κατάστημα κράτησης που δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 30 ημερών και μεγαλύτερη των έξι μηνών. Το υπόλοιπο της ποινής είτε θα το εξαγοράσει ή θα προσφέρει κοινωφελή εργασία», διευκρίνισε ο κ. Μπούγας.

    Σχετικά με τα τροχαία ο υφυπουργός Δικαιοσύνης τόνισε όπως ως επικίνδυνη οδήγηση που μπορεί εάν προκύψει από αυτήν θάνατος ή έχουμε πλημμεληματικού ή κακουργηματικές κυρώσεις, αυτό προβλέπεται τώρα και αν παραβιαστεί ερυθρός σηματοδότης από τον οδηγό. «Υπάρχει ήδη στον κώδικα η οδήγηση σε μέθη. Υπάρχει στον κώδικα η υπέρβαση της διπλής γραμμής. Υπάρχει στον κώδικα η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας. Τώρα προσθέτουμε και την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη».

    Σχετικά με τους εμπρησμούς εκτός από αυστηροποίηση με τις ποινές προστίθεται και πολύ υψηλή χρηματική ποινή πέραν της ποινής κάθειρξης ή φυλάκισης που προβλέπονται από τον Κώδικα. Επιπλέον, προβλέπεται, η δήμευση της περιουσίας του δράστη

    «Από το 2022 προβλέπεται υποχρέωση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, αν αμελεί ο ιδιοκτήτης ακινήτου να καθαρίζει το οικόπεδό του, να επεμβαίνει ο Δήμος, να καθαρίζει το οικόπεδό και να τού επιβάλει τη σχετική δαπάνη.», υπενθύμισε ο κ. Μπούγας.

    Για την ενδοικογενειακή βία, ο κ. Μπούγας χαρακτήρισε τομή στο σχέδιο νόμου ότι για πρώτη φορά θεωρείται έμμεσο θύμα ο ανήλικος σε περίπτωση που τελούνται ενώπιον του περιστατικά βίας, όπως ο ξυλοδαρμός της μητέρας. Το γεγονός ότι για πρώτη φορά αναφέρεται ως μορφή ενδοοικογενειακής βίας και η ψυχολογική βία και μάλιστα αν ασκείται από γονείς, είναι λόγος για να αφαιρεθεί η γονική μέριμνα από τον γονέα, τόνισε.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ