Μια από τις πλέον σοκαριστικές υποθέσεις κακοποίησης σωματικής και σεξουαλικής, η οποία είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο το καλοκαίρι του 2012, πρόκειται να απασχολήσει σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Ο λόγος για την υπόθεση της Μυρτούς Παπαδομιχελάκη, η οποία σε ηλικία 15 ετών, βίωσε ένα από τους πιο άγριους εφιάλτες που μπορεί να βιώσει άνθρωπος. Ενώ βρίσκονταν για διακοπές στην Πάρο με την οικογένειά της και συγκεκριμένα στη παραλία «Χρυσή Ακτή» έφυγε για μια βόλτα μόνη της στην παραλία και εκεί δέχθηκε άγρια επίθεση από έναν 24χρονο Πακιστανό. Ο άνδρας αυτός της επιτέθηκε αρχικά για της κλέψει το κινητό της τηλέφωνο, και εν συνεχεία, όπως και ο ίδιος ομολόγησε στο δικαστήριο, ασέλγησε πάνω της. Λίγη ώρα αργότερα η μητέρα της κοπέλας, την εντόπισε άγρια χτυπημένη και κακοποιημένη, μια ανάσα πριν τον θάνατο. Ο δράστης της επίθεσης δεν αρκέστηκε όμως στα εγκλήματα αυτά. Χτύπησε βάναυσα την κοπέλα με πέτρες και την πέταξε στα βράχια για να την σκοτώσει, προκαλώντας της τραυματισμούς που απείλησαν την ίδια της τη ζωή. Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αιγαίου επέβαλε στον κατηγορούμενο Πακιστανό ισόβια και πολυετή κάθειρξη για τα εγκλήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, του βιασμού και της ληστείας. «Περπατώντας πάνω στον δρόμο, είδα να κάθεται στον βράχο μια κοπέλα περίπου 17 χρονών. Με το δεξί μου χέρι τη γύρισα ανάσκελα, πήρα με τα δυο μου χέρια την πέτρα και της την έριξα πάνω από το αριστερό της μάτι… Όπως υπολόγισα η πέτρα πρέπει να ήταν περίπου 5 κιλά. Την πλησίασα για να της πάρω το κινητό. Αντιστάθηκε… Άρχισα να την χτυπώ στα βράχια με δύναμη. Όταν σταμάτησε να αντιστέκεται, ασέλγησα πάνω της…», είχε πει στην απολογία του στο δικαστήριο ο δράστης, σοκάροντας με την κυνική ομολογία του το Πανελλήνιο.
Μετά την επίθεση η Μυρτώ είδε τη ζωή της να αλλάζει δραματικά. Λόγω των βαρύτατων κακώσεων που υπέστη σε εγκέφαλο και πνεύμονες, η κοπέλα μέχρι σήμερα έχει σχεδόν μηδαμινή επικοινωνία με το περιβάλλον, ενώ έχει υποστεί πλήρη κινητική παράλυση στα κάτω άκρα.
Σήμερα ενώπιον του Α΄ Τμήματος του ΣτΕ το άγριο αυτό έγκλημα αναβιώνει όχι όμως για να αποδοθεί Δικαιοσύνη όσον αφορά το δράστη της επίθεσης – αυτός καταδικάστηκε σε ισόβια και 25ετή κάθειρξη– αλλά για να κριθεί εάν θα επιδικασθεί στην Μυρτώ, στην αδελφή της και τη μητέρα της αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο για τα όσα η ίδια καιν η οικογένεια της υπέστησαν.
Συγκεκριμένα, η Μυρτώ δια της μητέρας της Μαρία Κοτρώτσου, έχει καταθέσει στο ΣτΕ αίτηση προκειμένου να αναιρεθεί απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, με την οποία απερρίφθη η αγωγή της κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Η μητέρα της Μυρτούς, ως δικαστική συμπαραστάτρια της κόρης της ζητούσε να αποζημιωθεί λόγω πράξεων και παραλείψεων της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες αφορούν στην παράνομη είσοδο του Πακιστανού που κακοποίησε τη Μυρτώ στην Ελλάδα. Εισηγήτρια της υπόθεσης αυτής που θα συζητηθεί σήμερα στο Α΄ Τμήμα του ΣτΕ ορίστηκε η σύμβουλος Επικρατείας κυρία Ταξιαρχία Κόμβου. Μάλιστα, η μητέρα της Μυρτούς με δηλώσεις της αλλά και με ανάρτησή της στη σελίδα της στο Facebook έχει αναφέρει ότι σήμερα θα είναι στη δικαστική αίθουσα του ΣτΕ ως η φωνή της κόρης της. «Μια φωνή που η Πολιτεία κωφεύει και αποποιείται την ευθύνη της για ότι σου συνέβη. Καλώ όλους όσους σε αγαπούν, να δώσουν το παρόν!», αναφέρει στην ανάρτησή της η κυρία Κοτρώτσου.
Η αγωγή
Η άγρια κακοποίηση της νεαρής κοπέλας έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα. Έκτοτε και όταν πια εκδόθηκε η ετυμηγορία του ποινικού δικαστηρίου για το δράστη, η οικογένειά της κατέθεσε αγωγή στη Διοικητική Δικαιοσύνη διεκδικώντας αποζημίωση από τον Ελληνικό Δημόσιο για ηθική βλάβη, λόγω του βαρύτατου τραυματισμού της Μυρτούς, η οποία σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της προήλθε από πράξεις και παραλείψεις της Ελληνικής Αστυνομίας.
Με την αγωγή που κατάθεσαν στα Διοικητικά Διακστήρια, η μητέρα της 22χρονης αλλά και η αδελφή της ζήτησαν να καταβληθεί στην Μυρτώ το ποσό 200.000 ευρώ λόγω ηθικής βλάβης για τη ζημία που υπέστη από τον βαρύτατο τραυματισμό της. Επίσης, διεκδίκησαν την καταβολή ποσού 2.977,81 ευρώ κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον Ιούνιου του 2017 και για όσο διαρκεί ο βίος της. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με την αγωγή, θα έπρεπε να επιδικασθεί στη νεαρή κοπέλα για τα έξοδα διαβίωσης, καθημερινής φροντίδας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής της. Επιπρόσθετα, η μητέρα και η αδελφή της νεαρής γυναίκας, ζήτησαν να επιδικασθεί στην κάθε μια, το ποσό 50.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω της ηθικής βλάβης.
Στην αγωγή τους υποστήριξαν, ότι η Ελληνική Αστυνομία όφειλε να είχε λάβει όλα τα μέτρα που θα απέτρεπαν την παράνομο είσοδο του δράστη στην Ελλάδα. Η αστυνομία, σύμφωνα με την αγωγή, ήταν υποχρεωμένη να το συλλάβει, να τον παραπέμψουν στη δικαιοσύνη ή να τον επαναπροωθήσεί στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής του. Όπως ανέφερε η οικογένεια της 22χρονης μεταξύ «των παραπάνω παράνοµων πράξεων και παραλείψεων των οργάνων του Δηµοσίου» και της ζημίας που υπέστη η Μυρτώ «υφίσταται αιτιώδης συνάφεια».
Η αγωγή τους, ωστόσο, απορρίφθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο (πρώτος βαθμός) με το σκεπτικό ότι μόνο οι παραλείψεις των οργάνων του Δημοσίου να αποτρέψουν την είσοδο και παραμονή του Πακιστανού στη χώρα, «δεν αρκούν για να επιφέρουν την ένδικη ζημία, καθώς για την επέλευσή της μεσολάβησε η διάπραξη ειδεχθούς εγκληματικής πράξης από αυτόν (σ.σ. το δράστη), η οποία διακόπτει τον αιτιώδη σύνδεσμο».
Το Δεκέμβριο του 2019 η οικογένεια της Μυρτούς κατέθεσε έφεση κατά της παραπάνω απορριπτικής απόφασης. Όμως το Διοικητικό Εφετείο (δεύτερος βαθμός) την απέρριψε, κρίνοντας πως οι εγκληματικές πράξεις του δράστη δεν μπορούν να αποδοθούν «κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων» στο γεγονός της παράνομης εισόδου του στη χώρα. «Δεν υπάρχουν παραλείψεις των οργάνων του Ελληνικού Δημοσίου που να βρίσκονται σε αιτιώδη συνάφεια με τον βαρύτατο τραυματισμό της ανήλικης» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου. Την αναίρεση της απόφασης αυτής ζητεί τώρα η οικογένεια της Μυρτούς και το ΣτΕ καλείται να σταθμίσει εκ νέου τα επιχειρήματα που προβάλλει η πλευρά της άτυχης κοπέλας, ώστε να αποφασίσει για τον εάν το ελληνικό δημόσιο είναι υποχρεωμένο να της καταβάλλει αποζημίωση ή όχι. Μάλιστα, η οικογένεια της κοπέλας δεν έχει αποκλείσει να προσφύγει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μυρτώ της Πάρου: Συζητείται σήμερα στο ΣτΕ η αίτηση της οικογένειάς της – Ζητεί αποζημίωση από το Δημόσιο
Αναβιώνει στο Εφετείο η άγρια δολοφονία του ενεχυροδανειστή στη Δάφνη
Ανεβαίνει λίγο ο υδράργυρος – Ισχυροί άνεμοι έως 7 μποφόρ και τοπικές νεφώσεις
Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr