20.1 C
Athens
12.7 C
Thessaloniki
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
More

    Ναυάγιο στην Πύλο: Στα ίχνη του κυκλώματος που οργάνωσε το «ταξίδι του θανάτου» – Τι κατέθεσε ο κυβερνήτης του σκάφους του Λιμενικού (βίντεο)

    Oι Αρχές ερευνούν τις συνθήκες από το ναυάγιο στην Πύλο και φαίνεται να βρίσκονται στα ίχνη μεγάλου κυκλώματος που οργάνωσε το «ταξίδι θανάτου».

    Συγκεκριμένα, οι δέκα συλλήψεις ατόμων που έγιναν στο Πακιστάν θεωρείται ότι συνδέονται άμεσα με το συγκεκριμένο κύκλωμα δουλεμπόρων που έβαλαν τους μετανάστες στο μοιραίο αλιευτικό, όπως μεταδίδει το Mega.

    Οι μετανάστες περιέγραψαν ένα μεγάλο ταξίδι που ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες από το Καράτσι του Πακιστάν, πήγαν αεροπορικώς στο Ντουμπάι, κι από εκεί στην Αίγυπτο. Από την Αίγυπτο έφυγαν και πάλι αεροπορικώς για την Λιβύη, όπου εκεί έμειναν για 2 μήνες. Κατόπιν εικάζεται ότι τους μετέφεραν στο Τομπρούκ κι εκεί επιβιβάστηκαν σε 4 μικρά σκάφη για την μεταφορά τους στο μοιραίο αλιευτικό.


    Νέα στοιχεία στο «φως»

    Στο «φως» έρχονται νέα στοιχεία που αποκαλύπτουν τι προηγήθηκε λίγα λεπτά πριν το αλιευτικό βυθιστεί αλλά και πώς έδρασε το λιμενικό, σύμφωνα με την κατάθεση του κυβερνήτη του λιμενικού σκάφους.


    Οι μετανάστες είχαν ζητήσει δυο φορές να επιστρέψουν στη Λιβύη, όμως το κύκλωμα αρνιόταν. Δεν θα έπαιρνε τα λεφτά στην Καλαβρία. Αυτό έκανε και όταν το Λιμενικό προσέγγισε το αλιευτικό για να δώσει βοήθεια. Μπήκαν μπροστά και έκοψαν την ευκαιρία για να σωθούν οι μετανάστες, όπως μεταδίδει το Star.

    Οι μετανάστες δεν τολμούσαν να μιλήσουν. Πάνω στο αλιευτικό είχαν παραδώσει τις ζωές τους στο κύκλωμα. Όποιος επιχειρούσε να προβάλει αντίρρηση ή να μην υπακούσει, έτρωγε ξύλο και μαχαιριές. «Το κύκλωμα ήταν όλοι Αιγύπτιοι. Αυτοί μας έλεγχαν… Αυτοί μπορούσαν να μετακινούνται ελεύθερα μέσα στο πλοίο, ενώ εμείς οι υπόλοιποι δεν μπορούσαμε ούτε να κουνηθούμε» ήταν η μαρτυρία άλλου διασωθέντος.

    «Το άτομο με το νούμερο 56 μας φώναζε και μας έδινε διαταγές, αυτό το άτομο μας έδινε φαγητό μόνο αν του δίναμε λεφτά και μας έβριζε και μας χτυπούσε, έκανε παρέα συνέχεια με τον καπετάνιο του σκάφους» ήταν η μαρτυρία διασωθέντος. Άλλος είχε τον ρόλο του βασανιστή , άλλος του μηχανικού και άλλος βρισκόταν στο κατάστρωμα και έδινε εντολές πώς να καθίσουν για να μην βουλιάξει το διαλυμένο αλιευτικό.

    Το κύκλωμα προετοίμαζε το ταξίδι του θανάτου τουλάχιστον δύο μήνες. Είχε πάρει το πράσινο φως από τους συνδέσμους στην Ιταλία, για την αναχώρηση στις 9 του μήνα και είχε έτοιμα τα πάντα. Κρησφύγετα στη Βεγγάζη, οδηγούς για τη μεταφορά των μεταναστών, ενώ τους είχαν δώσει και τα ακριβή δρομολόγια που έπρεπε να ακολουθήσουν μέχρι τη Λιβύη. «Ταξίδεψα αεροπορικώς από την πολή Καράτσι του Πακιστάν για Ντουμπάι και από εκεί για Αίγυπτο και από εκεί πάλι αεροπορικώς για Λιβύη. Έφτασα στο αεροδρόμιο μαζί με άλλους» είπε διασωθείς.

    Τι κατέθεσε ο κυβερνήτης του σκάφους του Λιμενικού

    «Περί 23:50 βρισκόμενοι πλησίον του, τους δόθηκε ένας μικρός κάβος με σκοπό να το προσεγγίσουμε και να διαπιστώσουμε τι ακριβώς χρειάζεται. Μετά την πρόσδεση από την πλώρη του αλιευτικού σκάφους, ακούστηκαν φωνές στην αγγλική γλώσσα “Νο help , go Italy” και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις αν θέλουν βοήθεια – συνδρομή , μας αγνόησαν και περί ώρα 23:57 έλυσαν τον κάβο που τους είχαμε δώσει. Έβαλαν μπροστά ξανά τη μηχανή και κινήθηκαν σε δυτική κατεύθυνση με χαμηλή ταχύτητα. Eνημερώσαμε το ΕΣΚΕΔ και συνεχίσαμε την επιτήρηση από ασφαλή απόσταση περίπου 200 μέτρων» κατέθεσε ο κυβερνήτης του σκάφους του Λιμενικού.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ