20.2 C
Athens
13.9 C
Thessaloniki
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
More

    Νεκρή αγελάδα στον Θερμαϊκό: «Δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης» – Λοιμωξιολόγος εξηγεί στο Thesstoday

    Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για λοιμώξεις στα νερά του Θερμαϊκού μετά τον εντοπισμό της νεκρής αγελάδας που πιθανότατα προήλθε από τον Πηνειό ποταμό, σύμφωνα με τον Ομότιμο καθηγητή Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννη Κιουμή.

    Ο λοιμωξιολόγος, εμφανίστηκε καθησυχαστικός καθώς η σορός του ζώου δεν ξεβράστηκε σε παραλία με λουόμενους.

    Μιλώντας στοThesstoday.gr, αναφέρει πως «η αγελάδα εντοπίστηκε στα ανοιχτά, όχι σε παραλία. Αν ξεβραζόταν σε παραλία με κόσμο, προφανώς η περιοχή δε θα ήταν καθαρή μέχρι την αποκομιδή της σορού από ειδικά συνεργεία και έπειτα θα απαιτούνταν χρόνος ώστε η θάλασσα να αυτοκαθαριστεί».


    Σύμφωνα με τον ίδιο ένα μόνο ζώο σε αποσύνθεση που φαίνεται να προήλθε από τα μολυσματικά νερά των πλημμυρών δεν διακυβεύει την ποιότητα του νερού καθώς η θάλασσα έχει τη δυνατότητα της αυτοκάθαρσης.

    «Με ένα νεκρό ζώο δεν τίθενται οι παραλίες εκτός μάχης, αλλά είναι φανερό ότι όταν το νερό έχει τη δυνατότητα να κουβαλήσει σώματα ζώων που πέθαναν πριν μέρες, σε συνδυασμό με το ζεστό καιρό, πρέπει να απομακρύνονται από ειδικά συνεργεία και να δοθεί ο χρόνος στη θάλασσα ώστε να φύγουν οι ρύποι», σημειώνει ο καθηγητής.


    Παράλληλα, προσθέτει πως οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν το πόσο γρήγορα γίνεται η διαδικασία της αυτοκάθαρσης.

    «Το μολυσμένο νερό σε περιοχή με άπνοια, απαιτεί περισσότερο χρονικό διάστημα μέχρι να αυτοκαθαριστεί ενώ αν υπάρχει αέρας και κυματισμός, χρειάζεται λιγότερος χρόνος».

    «Δεν υπάρχει κίνδυνος για την αλιεία της περιοχής»

    Κατευνάζοντας την ανησυχία για ενδεχόμενη μόλυνση των ψαριών του Αγγελοχωρίου, ο λοιμωξιολόγος αναφέρει πως «το ένα νεκρό ζώο δεν θα επηρεάσει την ποιότητα της αλιείας της περιοχής.

    Πολλά ψάρια τρέφονται με πτώματα άλλων ψαριών, ακόμη και νεκρά ποντίκια που καταλήγουν στη θάλασσα.

    Ωστόσο δεν υπάρχει κίνδυνος, καθώς οι νεκροί οργανισμοί, μέσα στα ψάρια, μετασχηματίζονται σε ακίνδυνα στοιχεία».

    Σε περίπτωση δε, που οι νεκροί οργανισμοί σε μια θαλάσσια περιοχή -όπως στη Θεσσαλία- είναι πολλοί, διευκρινίζει πως αυτονόητα, ο κίνδυνος υπάρχει.

    «Τα νερά που αποχετεύτηκαν από το Θεσσαλικό κάμπο μέσω του Πηνειού ποταμού στη θάλασσα, είναι φανερό ότι κουβαλάνε κάθε λογής ρύπους, βιολογικούς ή τοξικούς.

    Τα νεκρά ζώα είναι πολλά, όχι μόνο της αγροτικής παραγωγής αλλά και άγρια ζώα που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.

    Καθώς αποσυντίθενται μολύνουν το νερό με δυνητικά επικίνδυνα μικρόβια και επείγει η άμεση απομάκρυνσή τους».

    Ο λοιμωξιολόγος εκτιμά πως η εμφάνιση του νεκρού ζώου στον Θερμαϊκό αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό και εικάζει πως δεν υπάρχουν πιθανότητες να ακολουθήσουν πολλά ακόμη.

    «Σε κάθε περίπτωση, αν δούμε κι άλλα πτώματα ζώων να ξεβράζονται από τη θάλασσα, εκεί θα υπάρχει θέμα», σημειώνει.

    ΠΗΓΗ: thesstoday.gr



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ