Σειρά αλλαγών και τροποποιήσεων στον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα σε ό,τι αφορά στην ποινική μεταχείριση κρατουμένων που διαπράττουν αδίκημα ενώ βρίσκονται σε άδεια αλλά και σε εγκλήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία, επέφεραν τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που συγκρότησε η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης με στόχο να προχωρήσει σε βελτιώσεις σε βασικά άρθρα του. Οι τροποποιήσεις ολοκληρώθηκαν και τα σχέδια νόμου με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα αλλά και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας τέθηκαν αργά χθες το βράδυ σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή 18 Οκτωβρίου.
Το «L&O» είχε αποκαλύψει την περασμένη Κυριακή (13/10) τις αλλαγές που επέρχονται σε βασικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα που αφορούν σε κατοχή εκρηκτικών (βόμβες μολότοφ), αδικήματα τρομοκρατίας αλλά και στο δικαίωμα των πολυισοβιτών να αιτούνται την υφ΄ όρων αποφυλάκισή τους.
Μια ακόμη, ωστόσο, σημαντική αλλαγή που επέρχεται στον Ποινικό Κώδικα αφορά στην μεταχείριση που θα έχουν κρατούμενοι που διαπράττουν ποινικό αδίκημα ενώ βρίσκονται σε άδεια εξόδου από τη φυλακή.
Συγκεκριμένα με προσθήκη στο άρθρο 94 του Ποινικού Κώδικα προβλέπεται ότι κρατούμενος που διαπράττει αδίκημα ενώ είναι σε άδεια θα χάνει το δικαίωμα να κάνει μεροκάματα μέσα στη φυλακή και άρα να «ψαλιδίσει» το χρόνο που μπορεί να αποφυλακιστεί. Με απλά λόγια δηλαδή, με την επιστροφή του στο σωφρονιστικό κατάστημα θα εκτίει το σύνολο του υπολοίπου της ποινής που του έχει επιβληθεί και δεν θα υπάρχει κανένας τρόπος ευεργετικού υπολογισμού της.
Συγκεκριμένα, η ακριβής διατύπωση της παραγράφου που προστίθεται στη διάταξη του άρθρου 94 του Ποινικού Κώδικα έχει ως εξής: «Ποινές στερητικές της ελευθερίας ανώτερες του ενός έτους που επιβάλλονται για κακούργημα ή πλημμέλημα με δόλο το οποίο τέλεσε κρατούμενος κατά τη διάρκεια της αδείας του εκτίονται ολόκληρες μετά την έκτιση της ποινής που επιβλήθηκε ή θα επιβληθεί για την πράξη για την οποία ήταν κρατούμενος».
Τι αλλάζει για τρομοκρατία
Πολυετείς καθείρξεις προβλέπονται όμως και για εγκλήματα τρομοκρατίας, καθώς η Ελλάδα ενσωματώνει με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, σχετική ευρωπαϊκή οδηγία. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται αυστηρές ποινές για όποιον εκπαιδεύει άλλον στην κατοχή ή χρήση εκρηκτικών, για όποιον δημόσια ή μέσω Διαδικτύου απειλεί με τέλεση τρομοκρατικής πράξης ή για όποιον τελεί ταξίδια στο εξωτερικό με σκοπό να εκπαιδευτεί ώστε να τελέσει τρομοκρατικά εγκλήματα.
Ειδικότερα, η διάταξη του άρθρου 187Α παράγραφος 5 του Ποινικού Κώδικα, αντικαθίσταται, με τις αλλαγές που επήλθαν ως εξής:
«Με τις ποινές της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται και όποιος, με οποιονδήποτε τρόπο, εκπαιδεύει άλλον στην κατασκευή ή χρήση εκρηκτικών, πυροβόλων ή άλλων όπλων, επιβλαβών ή επικίνδυνων ουσιών ή άλλων ειδικών μεθόδων ή τεχνικών, με σκοπό την τέλεση ή τη συμβολή στην τέλεση ενός από τα εγκλήματα της παραγράφου 1 και με επίγνωση του γεγονότος ότι η παρασχεθείσα τεχνογνωσία πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτόν. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος με τον ίδιο σκοπό λαμβάνει την εκπαίδευση, αν δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη».
Επίσης, η διάταξη του άρθρου 187Α παράγραφος 6 αντικαθίσταται ως εξής:
«Όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου απειλεί με τέλεση τρομοκρατικής πράξης ή προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξή της και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη τιμωρείται με φυλάκιση».
Ακόμη, στη διάταξη του άρθρου 187Α προστίθεται παράγραφος 7 ως εξής:
«Με την ποινή της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται και όποιος με σκοπό να τελέσει ή να συμβάλει στην τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος, να συμμετάσχει στις δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας, με επίγνωση του γεγονότος ότι η εν λόγω συμμετοχή θα συμβάλει στις εγκληματικές δραστηριότητες αυτής της ομάδας ή με σκοπό να προσφέρει ή να παρακολουθήσει εκπαίδευση για τέλεση τρομοκρατικών πράξεων, πραγματοποιεί ταξίδι το οποίο διευκολύνει την πραγμάτωση του σκοπού του».
Τέλος, σε ό,τι αφορά στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας οι βασικές αλλαγές που επέρχονται αφορούν στα Μονομελή Εφετεία και στην εισαγγελία Διαφθοράς. Συγκεκριμένα, με τις τροποποιήσεις επανέρχονται τα Μονομελή Εφετεία, τα οποία είχαν καταργηθεί με τον ισχύοντα από 1η Ιουλίου Ποινικό Κώδικα, ενώ στην εισαγγελία Διαφθοράς ορίζεται αναπληρωτής εισαγγελέας Διαφθοράς, όπως ισχύει ήδη και στην οικονομική εισαγγελία.