Σειρά μέτρων διαφάνειας στα εξοπλιστικά παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. Παράλληλα έδωσε διευκρινίσεις για όσα ακούστηκαν στη Βουλή, στη συζήτηση που έγινε από τους πολιτικούς αρχηγούς.
«Κατ’ αρχάς, επί των παρατηρήσεων του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Νίκου Ανδρουλάκη, θα ήθελα να πω ότι το 50% του νέου εξοπλιστικού προγράμματος μπορεί να υλοποιηθεί από την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, και άνω του 50%», είπε αρχικά.
«Είναι 9,4 δισ. από τα 18,9 δισ. Και επίσης από τα 28 προγράμματα, τα 14 μπορούν να αφορούν μόνο ελληνικές εταιρείες, έχουν πλήρη δυνατότητα να τα εκπληρώσουν ελληνικές εταιρείες. Μιλάμε δηλαδή για άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ», εξήγησε ο Νίκος Δένδιας.
«Η υποχρέωση της χώρας να έχει μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αμυντικών εξοπλισμών νομοθετήθηκε το 2010. Από το 2010 μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί πρόγραμμα 10ετίας. Είναι η πρώτη φορά κατά την οποία κατατίθεται και είναι μείζον θέμα διαφάνειας. Γι’ αυτό, κατ’ αρχήν κατατίθεται, διότι έτσι η Επιτροπή Εξοπλιστικών και δι αυτής η Βουλή των Ελλήνων ξέρει απολύτως τι προγραμματίζει η κυβέρνηση και ξέρει και απολύτως το δημοσιονομικό χώρο τον οποίο η κυβέρνηση προτίθεται να χρησιμοποιήσει», πρόσθεσε.
Νίκος Δένδιας: «Δεν είναι για κομματική αντιπαράθεση»
Ο υπουργός είπε επίσης στη συνέχεια: «Δεν προτίθεμαι ούτε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ούτε τα θέματα εθνικής άμυνας να τα μετατρέψω σε θέματα κομματικής αντιπαράθεσης».
«Είναι σαφές ότι δεν έγιναν όλα τέλεια. Το λέω αυτό γιατί ορισμένες τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών είχαν ένα στοιχείο – και δεν αναφέρομαι στην κυρία Κωνσταντοπούλου – εισαγγελικότητας. Η συζήτηση αυτή έχει να κάνει με τα πολύ σοβαρά θέματα των εξοπλισμών», είπε ο Νίκος Δένδιας.
«Λοιπόν, αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη κυβέρνηση που έχει καταθέσει δεκαετές εξοπλιστικό, το οποίο έχει αποστείλει ήδη προς τη Βουλή των Ελλήνων εδώ και ένα μήνα και αναμένει πότε θα συνέλθει η Επιτροπή για να το συζητήσουμε», συμπλήρωσε.
Νίκος Δένδιας: «Αλλαγή προσέγγισης»
Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι «προτείνουμε μια συνολική αλλαγή προσέγγισης των αμυντικών. Καταρχήν μια πλήρης αλλαγή δόγματος».
«Σταματάμε τη λογική ότι το Αιγαίο το υπερασπίζεται ο στόλος και πάμε σε μια τελείως διαφορετική λογική με την «Ασπίδα του Αχιλλέα» που το Αιγαίο και όλη την επικράτεια εναντίον πυραύλων, εναντίον αεροπλάνων, εναντίον drones, εναντίον σκαφών και εναντίων υποβρυχίων τα υποστηρίζει πλέον ένα πολύ πιο πολύπλοκο σύστημα, πολύ πιο φθηνό όμως στην απόκτησή του, και πολύ πιο ικανό στη λειτουργία του», εξήγησε.
«Ο στόλος ελευθερώνεται για να λειτουργήσουν ως στρατηγικά όπλα αποτροπής, όπως και τα μαχητικά αεροσκάφη», πρόσθεσε.
Δένδιας: Πρότεινε μέτρα διαφάνειας
Τα μέτρα διαφάνειας που πρότεινε ο Δένδιας:
- «Πρώτον, μονομερώς αποποιήθηκα από το προνόμιο ο επικεφαλής της επιτροπής εξοπλισμών να είναι άτομα επιλογής μου. Εγώ επέλεξα μόνιμο υπαξιωματικό που μου υπέδειξε το ΓΕΕΘΑ.
- Δεύτερον, θα υπάρξει διάταξη για μόνιμο νομικό σύμβουλο του κράτους για τον εξοπλισμό.
- Τρίτον, θα αλλάξει ο τρόπος στελέχωσης της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών. Θα υπάρχουν Αξιωματικοί Μακράς Θητείας.
- Ενίσχυση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Τροποποιούμε το Προεδρικό Διάταγμα σύστασης και λειτουργίας της Επιτροπής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων.
- Τοποθετούμε στρατιωτικό εισαγγελέα στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και της δίνουμε δυνατότητα άρσης του τραπεζικού απορρήτου για τα άτομα τα οποία διερευνά. Το ίδιο θα ισχύει και για το ΕΛΚΑΚ.
- Πρόβλεψη που επιτρέπει ανά 6μηνο να συνέρχεται η αρμόδια επιτροπή εξοπλισμών και να ενημερώνω ο ίδιος τη Βουλή.
- Επίσης, θα κάνουμε μια αρχική συνεδρίαση με την οποία θα ενημερωθείτε για όλα τα προηγούμενα εξοπλιστικά.
- Επιπλέον, θα κατεβάσω το επίπεδο ενεργοποίησης του άρθρου περί διατύπωσης γνώμης της Επιτροπής από τα 30 εκατομμύρια στα 10 εκατομμύρια και θα είμαι πάντα στη διάθεσή σας και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οποτεδήποτε κρίνετε για οποιοδήποτε ποσό, εάν κρίνετε δηλαδή ότι θέλετε πλήρη ανάλυση για οποιοδήποτε πρόγραμμα».
«Απαιτείται μια καινούρια αντίληψη και αν δεν το κάνουμε όλοι δεν θα μπορεί να επιτευχθεί. Δεν πάμε έτσι κάπου. Η χώρα δεν πρόκειται να πάει μπροστά. Αν αυτό το πρόγραμμα που ξεκινά από την ένδυση του στρατιώτη μέχρι δορυφόρο εκτελεστεί, (…) σας διαβεβαιώνω ότι τα περί υπεράσπισης της πατρίδας θα είναι ουσιαστική δυνατότητα και όχι απλώς λεκτική διατύπωση», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.