19.1 C
Athens
8.9 C
Thessaloniki
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
More

    Nord Stream: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με ενεργειακό στραγγαλισμό

    Ο μεγαλύτερος μεμονωμένος αγωγός που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία, Nord Stream, άρχισε τη Δευτέρα την ετήσια συντήρηση, με τις ροές να αναμένεται να σταματήσουν τελείως για 10 ημέρες, προκαλώντας εκνευρισμό στην Ευρώπη, για ενεργειακό στραγγαλισμό από το Κρεμλίνο.

    Ο αγωγός Nord Stream 1 μεταφέρει σύμφωνα με το Reuters, 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. Η συντήρηση διαρκεί από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου.

    Φόβοι στην Ευρώπη για μόνιμη διακοπή παροχής

    Η Ευρώπη φοβάται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να παρατείνει την προγραμματισμένη συντήρηση για να περιορίσει περαιτέρω τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο, ρίχνοντας τα σχέδια για τη συμπλήρωση των αποθηκών για το χειμώνα σε αταξία και εντείνοντας μια κρίση φυσικού αερίου που έχει προκαλέσει έκτακτα μέτρα από τις κυβερνήσεις και οδυνηρά υψηλούς λογαριασμούς για τους καταναλωτές.


    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε νωρίτερα, ότι η χώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο η Ρωσία να αναστείλει τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 πέραν της προγραμματισμένης περιόδου συντήρησης.

    «Ας προετοιμαστούμε για μια διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου. Σήμερα είναι το πιο πιθανό σενάριο. Προϋποθέτει ότι θα επιταχύνουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ.


    Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ πάντως, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για να ασκήσει πολιτική πίεση, λέγοντας ότι η διακοπή της συντήρησης είναι ένα κανονικό, προγραμματισμένο γεγονός και ότι κανείς δεν “εφευρίσκει” καμία επισκευή.

    Η τουρμπίνα και η παρέμβαση Καναδά

    Το Κρεμλίνο ισχυριζόταν πως για την επαναλειτουργία του Nord Stream 1, είναι απαραίτητη μια τουρμπίνα της γερμανικής Siemens, που επισκευαζόταν στον Καναδά, αλλά δεν επιστρεφόταν στη Ρωσία λόγω των δυτικών κυρώσεων.

    Στην υπόθεση παρενέβησαν οι Βρυξέλλες και μετά από διαβουλεύσεις, ο Καναδάς συμφώνησε να επιστρέψει την επισκευασμένη τουρμπίνα φυσικού αερίου πίσω στη Γερμανία για χρήση στον αγωγό Nord Stream.

    Η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung κρίνει ως ορθή την καναδική απόφαση. «Ανάμεσα στις επιλογές δράσης της κυβέρνησης ισχύει ήδη από τώρα αυτό που περιγράφει ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε περίπτωση πλήρους διακοπής προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου» σημειώνει, σύμφωνα με την DW.

    «Σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχουν σωστές και λάθος επιλογές, αλλά λίγο ή πολύ λάθος επιλογές. Η ιστορία της τουρμπίνας της Siemens για τον αγωγό με τη συντήρησή της στον Καναδά το δείχνει εύστοχα. Στην πραγματικότητα βέβαια στέλνεται λάθος μήνυμα προς τη Μόσχα, όταν η γερμανική κυβέρνηση καταβάλει προσπάθειες να επιτύχει εξαίρεση των ρωσικών κυρώσεων του Καναδά για να επιτρέψει την παράδοση της τουρμπίνας» προστίθεται στο δημοσίευμα.

    «Όμως, δεδομένων των δυσκολιών της Γερμανίας σε περίπτωση ολοκληρωτικού κλεισίματος του αγωγού, η προσπάθεια να αφαιρεθεί από τη Μόσχα ένα πρόσχημα (για να κλείσει τη στρόφιγγα του αγωγού) είναι ίσως η λιγότερο λανθασμένη επιλογή» συμπληρώνεται.

    Spiegel: «Φόβος για το λυκόφως του φυσικού αερίου»

    «Φόβος για το λυκόφως του φυσικού αερίου». Ο τίτλος που επιλέγει το Spiegel για να περιγράψει το ενδεχόμενο να «στεγνώσει» η Γερμανία το φθινόπωρο από φυσικό αέριο είναι ενδεικτικός του εκνευρισμού που επικρατεί στην πολιτική και στην οικονομία.

    «Από σήμερα δεν τρέχει πια φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream 1 λόγω έργων συντήρησης. Αλλά ο φόβος ότι δεν θα ξαναρχίσει η ροή είναι μεγάλος» επισημαίνει ο αρθρογράφος. Στο ίδιο μήκος κύματος και δημοσιεύματα σε άλλες εφημερίδες αλλά και διαδικτυακά άρθρα.

    «Ξεκινά ο χειμώνας φέτος από τις 11 Ιουλίου»; διερωτάται σκωπτικά ο αρθρογράφος της Tagesschau. «Θα κάνει κρύο από σήμερα Δευτέρα στα γερμανικά διαμερίσματα;».

    Κομισιόν: Στις 20 Ιουλίου παρουσιάζεται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης

    Σχέδιο έκτακτης ανάγκης προετοιμάζει η Κομισιόν για τα ενεργειακά το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ από τις Βρυξέλλες.

    Στις 20 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την πιθανότητα πλήρους διακοπής του φυσικού αερίου από την πλευρά της Ρωσίας.

    Η Κομισιόν εξετάζει όλα ενδεχόμενα, ενώ μεταξύ των προτάσεων που βρίσκονται στο τραπέζι είναι το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου σε περίπτωση πλήρους διακοπής του φυσικού αερίου.

    Να τονίσουμε ότι στη σύνοδο κορυφής του Μαΐου οι 27 ηγέτες κάλεσαν την επιτροπή να διερευνήσει με τους διεθνείς εταίρους τρόπους για τον περιορισμό των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της σκοπιμότητας εισαγωγής προσωρινών ανώτατων ορίων τιμών εισαγωγής, δηλαδή, πλαφόν, όπου χρειάζεται.

    Ανησυχία και στο Ηνωμένο Βασίλειο

    Τσουχτερές τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν και στη Βρετανία. Αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούν σε κατάσταση ενεργειακής φτώχειας 5 με 6 εκατ. νοικοκυριά.

    «To αέριο χρησιμοποιείται και για την παραγωγή λιπασμάτων, γι’ αυτό βλέπουμε όλες αυτές τις τιμές τροφίμων να εκτοξεύονται, αλλά εννοώ, μιλώντας γενικότερα, ότι πολλά νοικοκυριά στη Βρετανία αντιμετωπίζουν αυξανόμενες χρεώσεις που θέτουν 5-6 εκατομμύρια νοικοκυριά σε κατάσταση ‘’ενεργειακής φτώχειας” σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο», εξηγεί ο Λίον Ιζμπίκι αναλυτής του Energy Aspects.

    Σκυλακάκης: «Μικρή η επίπτωση για την Ελλάδα»

    O αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης μίλησε για τα δημοσιονομικά της χώρας, εξηγώντας ότι το όποιο δημοσιονομικό κενό θα εξαρτηθεί από το φυσικό αέριο γιατί αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση έχει κάνει τεράστια παρέμβαση στον ηλεκτρισμό.

    Επίσης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, έθεσε τα δύο πιθανά σενάρια για το φυσικό αέριο. Το πρώτο είναι η περίπτωση να μη διακοπεί η παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου, που θα σημάνει αποκλιμάκωση των τιμών του και το δεύτερο, η διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, «από την οποία η Ελλάδα θα έχει μικρότερη συνέπειες, αφού δεν χρησιμοποιείται αέριο στη βιομηχανία».

    «Μελετάμε ακόμη και για το σενάριο συνολικής διακοπής»

    Το εθνικό σχέδιο παρέμβασης έχει δύο άξονες, την επάρκεια και τις προσιτές τιμές και φυσικά δεν θα αφήσουμε αστήρικτα τα νοικοκυριά τον χειμώνα, σχολίασε από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας ο Κώστας Σκρέκας συνοψίζοντας τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης.

    Για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου που κατά 40 – 50 % προέρχεται από Ρωσία, υπάρχει πρόβλεψη για μεταφορά υγροποιημένου LNG σε χρόνο ρεκόρ με δύο πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.

    Περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να έρθει με αντίστροφή ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας

    Παράλληλα με την πρόβλεψη για χρήση περισσότερου ντίζελ είναι και η «επιστροφή στο λιγνίτη».

    «Τα τρία τελευταία χρόνια η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε με 5.000 μεγαβάτ νέων ανεώσιμων πηγών ενέργειας να γλιτώσουμε εισαγωγές πάνω από 1,7 δισεκατομμυρίου σε φυσικό αέριο», είπε ο Κώστας Σκρέκας σύμφωνα με τον οποίο η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη σήμερα είναι φθηνότερη αλλά όχι εάν πέσουν οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς επιβαρύνεται από τον φόρο άνθρακα.

     



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ