20 C
Athens
17.5 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    Ο βιασμός ή ο στρουθοκαμηλισμός στο βιασμό είναι ειδεχθέστερο έγκλημα; Η νομοθετική παλινδρόμηση του ΣΥΡΙΖΑ και η παρωδία…

    *της Αντιγόνης Βαφείδου,
    M.Sc-LL.M, υπ.Διδάκτωρ Νομικής ΔΠΘ
    Το κακούργημα του βιασμού-Νομικός ορισμός
    Σύμφωνα με το Άρθρο 336 – Ποινικός Κώδικας (Νόμος 4619/2019): «1. Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.» Τί σημαίνει αυτό το «τουλάχιστον»; ότι η ποινική απαξία της κακουργηματικής πράξης του βιασμού έχει ως ποινή εκκίνησης το λιγότερο τα δέκα έτη κάθειρξης.
    Σύμφωνα με την νομική περιγραφή ο βιασμός είναι πολύπρακτο και μικτό έγκλημα (πολύτροπο), καθώς όπως τυποποιείται στην σχετική διάταξη, για την στοιχειοθέτησή του, απαιτούνται περισσότερες από μία πράξεις. Ειδικότερα, απαιτούνται η χρήση της σωματικής βίας, η οποία συνιστά το έγκλημα της παράνομης βίας, που προβλέπεται από την διάταξη του άρθρου 330 του ΠΚ, ή της χρησιμοποιήσεως απειλής σπουδαίου και αμέσου κινδύνου και της συνουσίας, η οποία καθ΄ εαυτή δεν συνιστά αξιόλογη ποινικά πράξη.
    Ωστόσο, όταν αυτή συντελείται δια εξαναγκασμού του θύματος δηλ. με την χρήση σωματικής βίας ή απειλής σπουδαίου και αμέσου κινδύνου τότε συντελείται η ανωτέρω ποινικά κολάσιμη πράξη του βιασμού. Με απλά λόγια, όταν δεν υπάρχει συναίνεση του παθόντος.
    Όταν αναφερόμαστε δε, σε σωματική βία ως προς το έγκλημα του βιασμού, αξίζει να τονίσουμε ότι αυτή μπορεί να εκδηλωθεί είτε άμεσα επιφέροντας την εξουδετέρωση έτσι της βουλήσεως και αντίστασης του θύματος, είτε και με ψυχολογικούς τρόπους. Στην περίπτωση άσκησης ψυχολογικής βίας, ο δράστης δημιουργεί μια τόσο δυσμενή ψυχολογική κατάσταση στο θύμα, το οποίο προκειμένου να αποφύγει και άρει την κατάσταση αυτή αποδέχεται εξαναγκαζόμενο είτε την συνουσία, είτε την απόπειρα αυτής, είτε άλλου είδους ασελγή πράξη.
    H ψήφιση του Ποινικού Κώδικα της 06.06.2019 επί Σύριζα
    Για να δούμε με λίγο προσοχή και την δεύτερη παράγραφο του νόμου, η οποία αναφέρει «2. Γενετήσια πράξη είναι η συνουσία και οι ίσης βαρύτητας με αυτήν πράξεις.» Eδώ, με την διεύρυνση της έννοιας της δια εξαναγκασμού συνουσίας υπάγονται και όποιου άλλου είδους ασελγείς πράξεις που προσβάλλουν την γενετήσια ελευθερία του ατόμου (είτε είναι άνδρας, είτε γυναίκα, είτε ανήλικο, είτε πρόσωπο μειωμένου καταλογισμού).
    Η επισήμανση αυτή έχει ιδιαίτερα μεγάλη αξία καθώς, με την ψήφιση του Ποινικού Κώδικα της 06.06.2019 επί Σύριζα στο δέκατο ένατο κεφάλαιο, ο όρος «ασελγής πράξη» απαλείφθηκε πλήρως και υπήρχε αναφορά μόνο σε «γενετήσια πράξη». Δηλ. κάθε άλλου είδους ασελγής πράξη θα ήταν πλέον ατιμώρητη και ο βιασμός θα καταλογίζονταν μόνο σε περίπτωση ολοκληρωμένης συνουσίας!
    Άλλωστε, ρητώς υπαγορεύεται από την νομολογία ότι «ως ασελγής πράξη νοείται κάθε πράξη που ανάγεται στη γενετήσια σφαίρα, που αντικειμενικώς προσβάλλει το κοινό αίσθημα της αιδούς και των ηθών» και μια νομοθετημένη ατιμωρησία της όποιας ασελγούς πράξης-πέραν της συνουσίας- , θα πρόσβαλε βάναυσα όχι μόνο το κοινό περί δικαίου αίσθημα αλλά και την ίδια την πεμπτουσία του έννομου αγαθό της γενετήσιας ελευθερίας…
    Στρουθοκαμηλισμός
    Για να μην αναφερθούμε στην επαίσχυντη παρ’ ολίγον ταξινόμηση του βιασμού σε πλημμέλημα λίγο πριν φύγει ο Σύριζα από την εξουσία…
    Διαβάσαμε μύδρους κατά της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας για την δήλωση «στρουθοκαμηλισμού» της ως προς την γενναία αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου. Και δικαίως…
    Ωστόσο, φανταστείτε πόσο σοκαρισμένη και αξιολύπητη θα είμασταν ως κοινωνία εάν είχε περάσει τον Ιούνιο του 2019 εκείνη η νομοθετική πρόβλεψη για βερσιόν του light βιασμού. Αυτή την ντροπιαστική στάση της ομοσπονδίας, με λίγο διαφορετικό τρόπο, αλλά ίδια νοοτροπία πήγε μια κυβέρνηση να την κάνει νόμο του κράτους. Δυστυχώς την αξία, το νόημα και την βαρύτητα της κάθε λέξης του νόμου, την αντιλαμβανόμαστε όταν επιζητούμε δικαίωση και εφαρμογή του, όταν προστρέχουμε στην προστασία του. Μια ελαφρύτερα περιγραφόμενη ασέλγεια με νομικούς όρους, ισοδυναμεί λοιπόν με μια κατά πολύ βαρύτερη ασέλγεια προς την ίδια την κοινωνία…. Δηλαδή, η νομοθεσία, από οπλοστάσιο υπέρ του Κράτους Δικαίου και προάσπισης δικαιωμάτων, μπορεί να καταντήσει εως και παρωδία…αρκεί μια λέξη, μια παράλειψη, μια ένοχη σιωπή…



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ