7.7 C
Athens
5.5 C
Thessaloniki
Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024
More

    Ο Δένδιας ανέλυσε τον ελληνικό αμυντικό σχεδιασμό: «Το 2030 ο Αντιαεροπορικός θόλος – Αλλάζουν οι ρόλοι της αεροπορίας και του ναυτικού» (βίντεο)

    Με την προϋπόθεση ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας και οι αλλαγές στην δομή των ενόπλων δυνάμεων θα τηρηθούν όπως έχει προγραμματιστεί, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σε εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών, διαβεβαίωσε ότι «στις αρχές της επόμενης δεκαετίας θα έχουμε κατά παρασάγγας τις ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή μας».

    Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, τόνισε ότι «θα μπορούμε να προασπίσουμε απολύτως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τα συμφέροντά μας».

    Το 2030 ο Αντιαεροπορικός θόλος

    Ο Νίκος Δένδιας, ως επίσημος ομιλητής στη συνεστίαση του Ροταριανού ομίλου Αθηνών, αναφέρθηκε αναλυτικά στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας μας, ενημερώνοντας το ακροατήριό του ότι το 2030 θα τεθεί σε ισχύ ο αντιαεροπορικός θόλος της Ελλάδας ο οποίος θα υποστηρίζεται με σύγχρονα πυραυλικά συστήματα διαφόρων ειδών προκειμένου ο εναέριος χώρος να καταστεί απαραβίαστος σε ενδεχόμενη επίθεση. Διευκρίνισε μάλιστα πως πρόκειται για μια εξαιρετικά προσιτή οικονομικά λύση, αφού συνολικά το κόστος είναι «μικρότερο από το κόστος 20 αεροπλάνων».


    Αλλάζουν οι ρόλοι της αεροπορίας και του ναυτικού

    Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε αναλυτικά στον τρόπο που η προστασία του εναέριου χώρου δεν θα εξυπηρετείται πλέον αποκλειστικά από τα μαχητικά αεροσκάφη τα οποία έχουν διαφορετικό ρόλο και εξαιρετικές τεχνολογικές δυνατότητες. Επισήμανε ότι οι νέες υπερσύγχρονες φρεγάτες «Μπελαρά» θα μπορούν να εξασφαλίζουν αντιαεροπορική προστασία σε ολόκληρο τον στόλο, συμμετέχοντας στον προστατευτικό «θόλο» που δημιουργείται πάνω από το Αιγαίο.

    Αεροπορία: F16 Viper, Rafale & F35

    «Χρειαζόμαστε 200 αεροπλάνα, αυτή είναι η κορυφή μας» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος εξήγησε ότι αυτή την στιγμή το κόστος για τους μηχανικούς που συντηρούν όλους τους διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών που διαθέτουμε είναι δυσβάσταχτο. «Έχουμε Phantom F4, Mirage 2000, Mirage 2005, F16-30, F16-50, F16-52, F16 Viper, Rafale και αναμένουμε τα F35. Το κόστος για διαφορετικές ομάδες συντήρησης είναι εξωφρενικό. Θα κρατήσουμε μόνο τα αεροσκάφη 4ης γενιάς, 4,5ης γενιάς και 5ης γενιάς. Μόνο από την απόσυρση των Phantom F4 – που σταματούν τις πτήσεις μετά από 50 χρόνια υπηρεσίας – θα εξοικονομήσουμε 230 τεχνικούς που είναι απαραίτητοι για τον εκσυγχρονισμό των F16».


    Ο «Κένταυρος» και τα Drone Μπαϊρακτάρ

    Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε επίσης στο σύστημα Κένταυρος, την ελληνική απάντηση στα drone Μπαϊρακτάρ της Τουρκίας, των οποίων όπως είπε είναι παγκοσμίως το καλύτερο σύστημα αντιμετώπισής τους. Όπως τόνισε το σύστημα αυτό ανέλαβε δράση στην Ερυθρά θάλασσα καταρρίπτοντας δύο drones των Χούθι, πριν αυτά επιτεθούν σε εμπορικά πλοία που προσπαθούσαν να διασχίσουν την Διώρυγα του Σουέζ.

    Απαραίτητη η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού στην Ερυθρά θάλασσα

    Ο κ. Δένδιας υπεραμύνθηκε της αποστολής Ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά θάλασσα, καθώς όπως είπε η δράση των Χούθι έχει πλήξει σημαντικά τα ελληνικά λιμάνια ως κέντρα Logistics. Ανέφερε μάλιστα ότι «ο Πειραιάς έχει χάσει το 70% της κίνησής του αυτή την στιγμή», λόγω της αναγκαστικής αλλαγής στην πορεία των εμπορικών πλοίων που αποφεύγοντας την διέλευση από την διώρυγα του Σουέζ, πραγματοποιούν τον κύκλο της Αφρικής μεταφέροντας τα προϊόντα τους στην Ευρώπη.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ