Απροετοίμαστη σε περίπτωση κρούσματος κορονοϊού βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που παρά κάποια αρχικά μέτρα αντιμετώπισης και αποτροπής του ιού, δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει σε σωφρονιστικούς και κρατούμενους, μάσκες, αντισηπτικά και γάντια. Είναι χαρακτηριστικό πως παρά τις πιέσεις που άσκησαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι μετά βίας κατάφερε η πολιτεία να τους εξασφαλίσει θερμόμετρο για όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, με το οποίο θερμομετρούνται καθημερινά, εργαζόμενο στα σωφρονιστικά ιδρύματα, δικηγόροι και επισκέπτες των φυλακών.Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη αν αναλογιστεί κανείς πως στα 34 καταστήματα σε όλη την χώρα, κρατούνται 11.500 άτομα.
Τα μέτρα και η ανησυχία
Σωφρονιστικοί και η ειδική γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής, κυρία Σοφία Νικολάου, βρίσκονται σε επαφές για το μείζον θέμα τον τελευταίο 1,5 μήνα. Οι προθέσεις της κυρίας Νικολάου είναι οι καλύτερες και προσπαθεί με κάθε τρόπο να προμηθεύσει τους σωφρονιστικούς με τα απαραίτητα, δυστυχώς έως τώρα, καμία ενέργεια που να τους διασφαλίζει δεν έχει γίνει. Πρόσφατα μάλιστα αποφασίστηκε μεταξύ άλλων, η παρουσία δύο υπαλλήλων υποδοχής στο θυρωρείο των φυλακών, εφοδιασμένων με μάσκες και γάντια, η εξ΄ αποστάσεως θερμομέτρηση προσωπικού και επισκεπτών , η απαγόρευση φαγητού, για αυτό και δόθηκε εντολή αύξησης της ποσότητας του συσσιτίου, καθώς και ρούχων στους κρατουμένους από συγγενικά πρόσωπα, απαγόρευση ελεύθερων επισκεπτηρίων και απολύμανση όλων των χώρων των φυλακών. Πραγματοποιούνται μόνο τα επισκεπτήρια με το τζάμι μεταξύ επισκέπτη και κρατούμενου. Παράλληλα θα γίνεται σχολαστική καθαριότητα του χώρου των επισκεπτηρίων. Παράλληλα ζητήθηκε η δημιουργία χώρου- καραντίνας για 2-3 κρατούμενους με ύποπτα σημάδια covid-19 αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό λόγω της υπερσυγκέντρωσης στις φυλακές. Οπότε σχεδιάζεται η κατασκευή δυο χώρων, ένα στο νοσοκομείο κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού και ένα στην Θεσσαλονίκη όπου υπάρχει επάρκεια χώρου. Πηγές από σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας σχολιάζει με ιδιαίτερο προβληματισμό πως, « η διασπορά του ιού σε σημείο με κλειστό πληθυσμό, όπως είναι οι φυλακές όπου οι κρατούμενοι συγχρωτίζονται 24 ώρες το 24ωρο μπορεί να μετατραπεί σε εξελιχθεί σε υγειονομική βόμβα.Αν αρρωστήσουν 50- 100 κρατούμενοι θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση, αν όχι η κατάσταση δεν θα είναι διαχωρίσιμη». Στο πλαίσιο των μέτρων σωφρονιστικοί υπάλληλοι και εθελοντές νοσηλευτές του Ερυθρού Σταυρού θα εκπαιδευτούν από τον ΕΟΔΥ για τον εντοπισμό και ανταπόκριση σε πιθανό κρούσμα.
Σπύρος Καρακίτσος: «Οι φυλακές χρειάζονται ειδικό σχεδιασμό»
Ένας από τους ανθρώπους που είχε αντιληφθεί εγκαίρως την κρισιμότητα των καταστάσεων, ήταν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, κύριος Σπύρος Καρακίτσος. Όπως σημειώνει, «Η Ομοσπονδία μας έχει εξαιρετικά έγκαιρα και προ της διάδοσης του κρουσμάτων κορωνοίου στην Ελλάδα, αποστείλει σχετικά αιτήματα στα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου αφενός να καταρτιστεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο ενεργειών αντιμετώπισης κρουσμάτων στις Φυλακές και αφετέρου να εξοπλιστούν όλες οι Φυλακές με όλα τα απαραίτητα και ενδεδειγμένα μέσα όπως μάσκες, γάντια, στολές προστασίας, απολυμαντικά υγρά, μηχανήματα και αντλίες απολύμανσης». Όπως τονίζει, « Το προσωπικό είναι αριθμητικά λίγο και εξαιρετικά καταπονημένο. Και παρά το γεγονός ότι είμαστε τακτικοί δημόσιοι υπάλληλοι, κάποιοι αποφάσισαν να θέσουν δυσκολίες ώστε να μην χορηγηθεί στους συναδέλφους μας η άδεια ειδικού σκοπού που θεσμοθετήθηκε για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους». Καταλήγοντας ο κύριος Καρακίτσος υποστηρίζει πως, « Τέλος, είμαι σίγουρος ότι οι συνάδελφοί μου όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στις Φυλακές και τα Ιδρύματα της Χώρας θα σταθούν για μία ακόμη φορά στο ύψος των δύσκολων περιστάσεων και με ιδιαίτερη αυταπάρνηση θα επιτελέσουν το καθήκον τους. Είμαστε λίγοι και απαιτούμε από την Πολιτεία να σταθεί στο πλευρό μας. Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι οι Φυλακές απαιτούν ιδιαίτερο σχεδιασμό με γνώμονα τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν και οι αρμόδιες ηγεσίες οφείλουν να είναι σε διαρκή εγρήγορση για παν ενδεχόμενο».
Γιώργος Καμίνης: «Μέτρα για την αποφυγή εξεγέρσεων λόγω κορονοιού»
Στις 3 Μαρτίου ο τομεάρχης του Κινήματος Αλλαγής, κύριος Γιώργος Καμίνης κατέθεσε ερώτηση, ζητώντας « Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στις ελληνικές φυλακές ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα εξεγέρσεων, όπως αυτά που παρατηρούνται στη γειτονική Ιταλία» .Ο βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής ζητά να μάθει τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αποτελεσματική προφύλαξη των φυλακών από τον κορονοϊό, την ενημέρωση κρατουμένων και υπαλλήλων αλλά και την άμεση αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων. Ζητά επίσης να μάθει αν υπάρχει κάποιο σχέδιο διατήρησης της ομαλής λειτουργίας των καταστημάτων κράτησης αλλά και αντιμετώπισης αναταραχών, που πιθανόν να σημειωθούν λόγω πιθανών περιορισμών στα δικαιώματα των κρατουμένων και στην κανονική λειτουργία των χώρων αυτών. Υπενθυμίζεται πως στη Ιταλία λόγω Κορονοιού είχαν ξεσπάσει εξεγέρσεις σε τέσσερις φυλακές με συνέπεια να έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους δώδεκα κρατούμενοι.
Το παράδειγμα των φυλακών στην Ιταλία
Στην Ιταλία που τα θύματα του κορονοιού αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς η κυβέρνηση έλαβε άμεσα μέτρα για την προστασία των σωφρονιστικών υπαλλήλων στις φυλακές. Από την πρώτη στιγμή, όλοι οι εργαζόμενο στις φυλακές έχουν προσωπικές μάσκες, γάντια αλλά και ολόσωμες φόρμες σε μια προσπάθεια αποτροπής της διασποράς του φονικού ιού