Τέλος στην απεργία πείνας που πραγματοποιούσε επί δυο και πλέον μήνες έθεσε χθες ο πολυισοβίτης της «17Ν» Δημήτρης Κουφοντίνας, με γραπτή δήλωση που υπαγόρευσε στους δικηγόρους του μέσα από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου Λαμίας και η οποία στη συνέχεια δόθηκε στη δημοσιότητα.
«Η οικογένεια που κυβερνά απόδειξε πόσο αδίστακτη είναι στον εξευτελισμό των νόμων και του Συντάγματος, στην διαχείριση της δικαιοσύνης. Τους τα χαρίζω. Τους κρίνει ο κόσμος που κατεβαίνει στους δρόμους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο καταδικασθείς για 11 δολοφονίες «Λουκάς» της «17Ν» για να προσθέσει: «Αυτό που γίνεται εκεί έξω είναι πολύ πιο σημαντικό από αυτό για το οποίο ξεκίνησε. Μπροστά στη δύναμη αυτών των αγώνων, δηλώνω απ’ τη μεριά μου ότι με την καρδιά και το μυαλό είμαι κι εγώ εκεί, ανάμεσά σας».
Με τη δήλωση αυτή ο Δ. Κουφοντίνας έθεσε τέλος στην απεργία πείνας που είχε ξεκινήσει πριν από 65 ημέρες, με αίτημα να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού. Αμέσως, η διοίκηση του νοσοκομείου Λαμίας, όπου νοσηλεύεται ανακοίνωσε ότι ξεκινάει τη διαδικασία σίτισής του κρατούμενου, μετά από δική του επιθυμία.
Παρά τον τερματισμό της απεργίας πείνας, πάντως, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αναμένεται να αποφανθεί επί του αιτήματος πολυισοβίτη για αναστολή της απόφαση της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Σοφίας Νικολάου, για το θέμα της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού αλλά και επί του αιτήματός του για ακύρωση της εν λόγω απόφασης. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η απόφαση του ΣτΕ επί του αιτήματος αναστολής δεν αποκλείεται να γίνει γνωστή εντός της εβδομάδας.
Δια των δικηγόρων του ο Δ. Κουφοντίνας υποστηρίζει ότι είναι μη νόμιμη η απόφαση της κυρίας Νικολάου, καθώς εκδόθηκε κατά κατάχρησης εξουσίας και εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης. Επίσης ο πολυισοβίτης αναφέρει, πως είναι αντισυνταγματικός και ο νόμος 4760/2020 καθώς «φωτογραφίζει» το ζήτημα της μεταγωγής του, θέτοντας περιορισμούς που δεν έχουν να κάνουν με την συμπεριφορά του κρατούμενου αλλά με το αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκε.
Δικαίωμα αποφυλάκισης
Εκτός όμως των παραπάνω αιτημάτων του Δ. Κουφοντίνα που αφορούν στο θέμα της μεταγωγής του στο Δομοκό και τα οποία αναμένεται, εκτός απροόπτου να κριθούν από το ΣτΕ άμεσα, ο «Λουκάς» της «17Ν» θεμελιώνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο δικαίωμα να αιτηθεί αποφυλάκισης με όρους. Όταν το αίτημα υποβληθεί θα εξεταστεί από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο δεν σημαίνει απαραίτητα πρέπει να ανοίξει τις πόρτες της φυλακής στον κρατούμενο. Οι δικαστές θα μέλη του συμβουλίου θα κρίνουν μια σειρά από προϋποθέσεις που αυτός πρέπει να έχει, όπως είναι για παράδειγμα η ηθική βελτίωση του κρατούμενου και αν έχει μεταμεληθεί.
Ενδεικτικά το άρθρο 106 του Ποινικού Κώδικα αναφέρει: «Η απόλυση υπό όρο μπορεί να μη χορηγηθεί αν κριθεί με ειδική αιτιολογία ότι η διαγωγή του καταδικασθέντος, κατά την έκτιση της ποινής του, καθιστά απολύτως αναγκαία τη συνέχιση της κράτησής του για να αποτραπεί η τέλεση από αυτόν νέων αξιόποινων πράξεων» και προσθέτει ότι «μόνη η επίκληση πειθαρχικού παραπτώματος κατά την έκτιση της ποινής δεν αρκεί για τη μη χορήγηση της απόλυσης».
Σε περίπτωση, πάντως, που το δικαστικό συμβούλιο εφόσον δεν απορρίψει το σχετικό αίτημα του κρατούμενου μπορεί να επιβάλει υφ’ όρων απόλυση με περιοριστικούς όρους όπως: Απαγόρευση εξόδου από την χώρα, η εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας του, τοπικοί περιορισμοί, δηλαδή να μην μετακινείται σε άλλο νόμο ή Δήμο, χρηματική εγγύηση και η ακόμη και βραχιολάκι. Μπορούν ακόμη να επιβληθούν και συνδυασμοί των εν λόγω όρων.