Ο Ρίσι Σούνακ ακύρωσε ξαφνικά και λίγη ώρα πριν την πραγματοποίησή της τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο λόγος; Τα όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξη που έδωσε στο BBC One και τη δημοσιογράφο Laura Kuenssberg την Κυριακή (26/11) σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Μεταξύ άλλων στη συγκεκριμένη συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν», «για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Οι ατάκες αυτές φαίνεται πως ενόχλησαν τον Βρετανό πρωθυπουργό ο οποίος ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Μητσοτάκη. Αμέσως μετά τη συγκεκριμένη απόφαση – στάση του Σούνακ ο κ. Μητσοτάκης, ενοχλημένος κι αυτός με τη σειρά του, σημείωσε:
«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ. Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».
Κυβερνητικές πηγές: Πολιτικά απρεπής η ακύρωση της συνάντησης από τον κ. Σούνα
Σύμφωνα με πληροφορίες και στην κυβέρνηση εκφράζουν την έντονη ενόχληση τους γι’ αυτή την εξέλιξη. Από το Μαξίμου λένε ότι ήταν φάουλ και πολιτικά απρεπής η ακύρωση της συνάντησης με το Βρετανό Πρωθυπουργό . Προσθέτουν πως ήταν προγραμματισμένη και προφανώς ο κ. Ρίσι Σούνακ ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θεσεις. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν ότι «το ζήτημα δεν αφορά στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το βρετανικό μουσείο με το οποίο κάνουμε συζητήσεις και θα συνεχίσουμε να κάνουμε».