20.2 C
Athens
13.9 C
Thessaloniki
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
More

    Ουκρανία: 3+1 λόγοι που εξηγούν την αποστολή οπλισμού από τη Ελλάδα

    Μεγάλη κουβέντα τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα στη χώρα μας, για το εάν η Ελλάδα έπραξε καλώς με την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανια.
    Ας εξηγήσουμε τα πράγματα με τον όσο πιο απλό και κατανοητό τρόπο, μιας και τις τελευταίες ημέρες πλήθος δημοσιογράφων, διεθνολόγων έχουν επιδοθεί σε ένα κρεσέντο αιτιολόγησης της πολεμικής σύρραξης μεταξύ των δύο χωρών, κυρίως με υποκειμενικά κριτήρια.
    Αρχικά, αξίζει να σημειωθεί, ότι ο οπλισμός που στάλθηκε από τη χώρα μας είναι κυρίως κατασχεμένα όπλα και σε καμία περίπτωση δεν επιβαρύνουν την Ελλάδα με δαπάνες στρατιωτικής φύσεως.
    Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του L&O αρκετά από τα πυρομαχικά (ρουκέτες και οβίδες) είχαν ημερομηνία λήξης σε σύντομο διάστημα και η αποστολή τους ουσιαστικά διευκόλυνε την Ελλάδα με το να μην μπει η χώρα μας στη διαδικασία καταστροφής τους όπως προβλέπεται από την νομοθεσία.
    Είναι σωστό που στείλαμε όπλα στην Ουκρανία;
    Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα έχει δύο όψεις. Από τη μια η ουδετερότητα είναι αυτή που χαρίζει μια κάποια ισορροπία μεταξύ των χωρών που επιλέγουν να την τηρήσουν, αλλά από την άλλη «φανερώνει» και μια πολιτική φόβου και ίσων αποστάσεων που επ’ουδενί δεν ταιριάζει σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που διαχρονικά και σταθερά έχει αποδείξει ότι τηρεί με ευλάβεια το Διεθνές Δίκαιο.
    Εξ’άλλου ας μην ξεχνάμε και την ρήση του Δάντη, ότι «οι πιο σκοτεινές γωνίες της Κόλασης είναι φυλαγμένες για εκείνους που διατηρούν την ουδετερότητα τους σε εποχές ηθικής κρίσης».
    3+1 Λόγοι που εξηγούν γιατί στείλαμε όπλα στην Ουκρανία
    Πρώτον, αποδεικνύουμε στη πράξη ότι ως χώρα είμαστε σοβαρό και ενεργό μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και ότι σε καμία περίπτωση δεν επικροτούμε ενέργειες βίας και μισαλλοδοξίας στη περιοχή μας.
    Δεύτερον, για να στείλουμε το μήνυμα, ότι η αναθεώρηση συνόρων είναι κάτι λάθος και ότι ως χώρα με γείτονα αντίστοιχης φύσεως και προθέσεων όπως ο Ερντογάν κάτι τέτοιο δεν πρόκειται ποτέ να γίνει ανεκτό.
    Τρίτον, να μπορέσει η χώρα μας να εξασφαλίσει επιπρόσθετη χρηματοδότηση για το γεγονός ότι συμμετείχε στην αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία, κυρίως με την πρωτοβουλία του ΠΘ Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα ευρωπαϊκό ταμείο ενέργειας που αναμένεται να δημιουργηθεί το επόμενο διάστημα.
    Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό είναι το γεγονός πως για ακόμη μια φορά παρουσιάζεται μια σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα, καθώς η απομόνωση της Ρωσίας σε διεθνές, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για ανασύσταση του μεγαλόπνοου σχεδίου East Med στην Ανατολική Μεσόγειο.
    Η ενεργειακή διαφοροποίηση και απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία αποτελεί για ακόμη μια φορά το ζητούμενο σε μια Ευρώπη που δείχνει να ξυπνάει από τον «πολιτικό λίθαργο» της προηγούμενης 20ετίας.
    Η χώρα μας οφείλει να βρίσκεται στη πρώτη γραμμή των εξελίξεων, καθώς η τριμερής συμμαχία του 2014 με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο στη συνέχεια ήρθε η ώρα να αποδώσει καρπούς.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ